miercuri, 30 aprilie 2008

Cum recunosti turistul roman in strainatate:)

Îşi umple farfuria până la refuz de la bufetul suedez, chiar dacă nu mănâncă nici jumătate. Îşi duce mâncarea în cameră, deşi ştie că n-are voie. Vine la masă direct de la plajă, în slip. Ascultă manele la maximum. Vorbeşte tare. Totuşi, gazdele îi tolerează deoarece turiştii români sunt mână spartă. Doar ruşii cheltuiesc mai mult. Cu toate acestea, gazdele îi tolerează pentru că fac cumpărături la magazinele hotelului şi consumă la bar, fiind de peste zece ori mai cheltuitori decât occidentalii, spun operatorii care oferă pachete pentru Grecia, Bulgaria şi Tunisia.

De obicei, românii cheltuiesc, în timpul vacanţei, cel puţin aceeaşi sumă pe care au dat-o pentru pachetul achiziţionat.

În costum de baie la masă

Când vin la masă direct de la plajă, pe unii români îi poţi recunoaşte de la o poştă: sunt zgomotoşi, vorbesc tare şi poartă pe ei doar costumul de baie, eventual cu un prosop înfăşurat neglijent, din care mai picură câte un strop. Asta deşi regulamentul interior menţionează prezenţa în restautant în haine decente.

„Asta se întâmplă când sunt mai mulţi români, de la 20 de camere în sus. Pentru a evita astfel de scene, unii clienţi - tot români - solicită hoteluri mai scumpe, unde nu se duc conaţionali de-ai lor“, spune I. Popescu, un agent care promovează Bulgaria.

Potrivit acestuia, românii încalcă regulile în mod curent: mănâncă în cameră, deşi nu e voie, şi cară mâncare în sacoşă de la bufetul suedez. Din această cauză, au fost şi români daţi afară din hotel.

Unul dintre aceştia a trebuit să plece, pentru că a agresat şeful de sală atunci când i s-a atras atenţia că nu e permis să mănânce în cameră.

Shoppingul bate cultura

Distracţia se încinge la maximum atunci când hotelul este ocupat în cea mai mare parte de români.

„La o petrecere de Revelion, au vrut să asculte un CD cu manele, dar s-a opus direcţiunea hotelului. Clienţii au fost nemulţumiţi şi i-au acuzat pe angajaţi că au ceva împotriva românilor“, povesteşte Ionescu, de la o agenţie care vinde Tunisia.

„Chiar dacă, în unele cazuri, comportamentul turistului român înregistrează progrese, lasă de dorit la circuitele culturale. Nu sunt punctuali, preferă shoppingul în loc să bifeze toate obiectivele turistice din program“, afirmă Traian Bădulescu, purtător de cuvânt al Asociaţiei Agenţiilor de Turism (ANAT). La concurenţă cu românii se află ruşii şi germanii, care se dezbracă de bunele maniere după mai multe beri.

Zgârciţi acasă, generoşi în vacanţă

Chiar şi în aceste condiţii, hotelierii din multe destinaţii preferă turiştii români în defavoarea celor din vestul Europei, care, deşi sunt mai civilizaţi, sunt şi mai zgârciţi.

Dacă oaspeţii din Vest cheltuie, în Tunisia, de exemplu, circa 5 euro de persoană în afara sejurului achiziţionat, un adult român poate ajunge la 180- 200 de euro, în condiţiile în care băutura este foarte scumpă în această regiune - un gin tonic costă 13 euro.

În acelaşi timp, nemţii, de exemplu, consumă foarte mult alcool în regim de all inclusive, dar dacă au luat pachet cu demipensiune - doar două mese incluse - îşi drămuiesc cheltuielile, reiese din calculele unui hotel tunisian.

„Este adevărat că românii preferă să dea pe pachetul turistic cât mai puţini bani, dar cheltuie foarte mult la destinaţie. Dacă un turist alege ultra all inclusive, cum oferă multe hoteluri din Antalya, şi nu mai dă bani pe băuturi sau mâncare, el cheltuie alte sute de euro pe shopping, se dă cu paraşuta, cu iahtul etc.“, spune Traian Bădulescu.

Doar ruşii sunt mai generoşi ca românii. Despre aceştia, agenţii spun chiar că „strică piaţa în zonele în care marfa se negociază, cum ar fi Egipt sau Tunisia, pentru că dau oricât li se cere şi din prima“, spune un agent. Românii sunt clienţii ideali: negociază cu plăcere şi cumpără mult - cât mai mult.

ÎN VOIA DOMNULUI

Fără asigurări, dar cu pretenţii

Românii fac abstracţie de alte servicii suplimentare, care le-ar putea încărca factura de la plecare. Un exemplu este asigurarea storno, utilă în cazul în care vacanţa se anulează pe ultima sută de metri. „Se codesc să plătească 1,5% din valoarea pachetului, cât e asigurarea, dar apoi speră să obţină chiar şi o mică parte din sumă“, spune directorul unei agenţii. La fel de nedorite sunt şi asigurările de sănătate: dacă nu sunt obligatorii, clienţii preferă să plece fără ele.

Teodora Trandafir
EVZ - Miercuri, 30 Aprilie 2008

marți, 29 aprilie 2008

Parfum de Iasi


Am preluat titlul acesta de pe un alt blog, pe care, sub aceasta eticheta, se posteaza numai imagini minunate.

In miercurea dinaintea Pastelui m-a sunat un vecin la 10 dimineata ca "niste romi fura porumbei din Piata Unirii". Cu tot cu detalii, povestea suna asa: pe o ploaie mocaneasca, el se intorcea la 9.45 dimineata de la dentist. In Piata Unirii doar el si doi cetateni de etnie roma. Nu le-a dat importanta, pana cand a observat ca mergeau tiptil inspre porumbeii zgribuliti si hatz! pene peste tot si unul dintre cetateni cu mana in san. Celalalt, aceeasi miscare... tiptil, tiptil si hatz! Cetatenii l-au remarcat si i-au zambit tamp. In zona nici un politist comunitar. I-a urmarit pe cetateni pana dupa Hotelul Traian, inspre Liceul National, unde transferau ce aveau in san intr-o sacosa a altui cetatean, mai in varsta.

M-a sunat sa imi spuna toate acestea si am cautat sa dau de domnul Hordila, comandantul Politiei Comunitare Iasi. Nu am reusit, asa ca am sunat la dispecerul Politiei Comunitare care a preluat mesajul si m-a intrebat numele de doua ori. Mi s-a spus ca vor trimite o patrula in zona.

Asta ar fi o mostra de parfum de Iasi. Parfum care ne aduce aminte ca nici lebedele nu au scapat de foamea cetatenilor romani/romi.

O alta mostra de parfum de Iasi ma determina sa o intreb pe doamna europarlamentar Mihaela Popa daca se afla cumva in Vinerea Mare, la ora 18.00, in Kaufland Alexandru. Daca nu se afla la cumparaturi in acea locatie si la acea ora, probabil ca a beneficiat de o coincidenta de nume care i-a facut pe cumparatori sa afle de doua ori, prin statia magazinului, ca "Doamna Popa Mihaela este asteptata in fata caselor de marcat! Doamna Popa Mihaela este asteptata in fata caselor de marcat!". Daca nu e nici coincidenta de nume, inseamna ca e doar o mostra de campanie electorala, care face ca parfumul de Iasi sa aiba note de varf, de inima si de baza care iti muta nasul.

P.S.
Pentru o crestere a notorietatii mai buna as sugera urmatorul mesaj: "Domnul candidat la functia de ... din partea partidului XY-L este asteptat de catre echipa de campanie! Domnul candidat la functia de ... din partea partidului XY-L este asteptat de catre echipa de campanie!"

Cat despre porumbei, am sa ii comunic sefului Politiei Comunitare, domnul Hordila acest fapt si am sa intreb daca pot vizita dispeceratul de supraveghere prin camere video. Nu stiu daca aceste camere sunt plasate si in Piata Unirii, dar stiu cel putin una care poate fi accesate de agentii Politiei Comunitare: http://www.laiasi.ro/c/iasi-live.htm

luni, 28 aprilie 2008

Care conservatori?

Eu nu ii inteleg pe conservatori.

Mai intai s-au numit Partidul Umanist. Mai apoi Partidul Conservator.

Au avut un protocol cu PSD. Pe care l-au rupt pentru a intra la guvernare alaturi de PD si PNL. In timp ce PC era la guvernare, in Consiliul Local Iasi conservatorii votau cu ambele maini propunerile PSD.

Acum au iarasi o alianta electorala nationala cu PSD. Moment in care candidatul PC la Primaria municipiului Iasi il ataca pe actualul primar PSD dar il sustine in Consiliul local.

Conservatorii trec de la stanga la dreapta esichierului politic ca stergatoarele parbrizului. In statutul lor scrie ca au ca valori fundamentale: "proprietatea privata, factor de garantare a protectiei economice si sociale, conditie de manifestare a libertatii si responsabilitatii individuale", "minimalizarea interventiei statului in economie si reducerea acestei interventii la mentinerea si consolidarea respectarii legii si a competitiei loiale". Dar sunt aliati electorali cu PSD. In timp ce sunt membri ai grupului ALDE (Alliance of Liberals and Democrats for Europe - Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa) din Parlamentul European, grup din care face parte si PNL.

Teoretic, PC este si el un partid istoric, desi (aici e amuzant) sectiunea "Istoric" de pe site-urile partidului este "Under construction":). Pe vremea lui Eminescu, conservatorii erau favoritii lui si liberalii reprezentau tinte ale sagetilor publicistice si ii ofereau motive sa scrie impotriva lor. Acum nu stiu daca si-ar fi schimbat opinia fata de liberali, dar nu cred ca i-ar mai fi sustinut cu atata tarie pe conservatori.

Eu nu ii inteleg, dar sper ca electoratul lor sa ii inteleaga, iar dupa alegeri sa ii fie rasplatite interesele la primarie.

Hristos a Inviat!



Hristos a Inviat!

Si anul acesta am fost la Inviere la Mitropolie.

In afara de gandurile asupra lui Iisus Hristos si ceea ce a reprezentat pentru umanitate, m-am gandit si la slujba de Inviere de anul trecut, la care tin minte ca nu a asistat nici un politician, sa stea pe scaunele pregatite special pentru oficialitati. Anul acesta, la mijlocul slujbei s-a auzit in difuzoare: "domnule primar, domnule ambasador...". Am zambit. Campania electorala este aproape:).

vineri, 25 aprilie 2008

Paste Fericit!




Va multumesc pentru ca vizitati constant acest blog si va doresc tuturor un Paste Fericit, cu bucurii si liniste sufleteasca!



P.S.
Pentru ca nimic nu se lasa nerasplatit, daca aveti rabdare si doriti sa aflati mai multe despre originile obiceiurilor pascale, va rog sa urmariti acest material. Este interesant chiar si numai ca un material al unei miscari care se intituleaza "Jews for Jesus", lucru pe care nu credeam ca am sa il vad => click aici

joi, 24 aprilie 2008

Cea mai mare lectie din lume



In anul 2000, politicienii au promis ca pana in 2015 sa nu mai existe nici un copil in afara scolii. In anul 2008, pe 23 aprilie, societatea civila le reaminteste acestora ca au mai ramas 7 ani pana la implinirea promisiunii.

Cea mai mare lectie din lume este incercarea anuala a “Global Campaign for Education” de a aduce oficialii, factorii de decizie si media inapoi in scoala si de a stabili un nou record ce consta in cel mai mare numar de persoane din lume care au participat la aceeasi lectie, in acelasi timp.

Anul acesta, titlul lectiei a fost "Educatia de calitate si sfarsitul excluderii". Tema s-a referit la faptul ca in acest moment, 72 de milioane de copii sunt exclusi din scoala pe motive precum saracia, zonele de conflict, dizabilitatea sau faptul ca sunt orfani, precum si la cauzele pentru care exista in lume un numar de 774 milioane de adulti care nu au putut beneficia de educatie sau sa invete sa scrie si sa citeasca.

Am participat la aceasta lectie la Scoala Titu Maiorescu din Iasi si aici am intalnit niste copii inteligenti, deschisi, care mi-au oferit lectia viitorului, precum si o doamna invatatoare care a reusit sa ma invete niste lucruri noi chiar si la aceasta varsta.


Mai multe materiale despre cea mai mare lectie din lume (click pe fiecare):
YouTube: 2008 World's Biggest Lesson - English
The World's Biggest Lesson (En)
Planul celei mai mari lectii din lume (pdf)

marți, 22 aprilie 2008

Mont Blanc si Maz



La sedinta de Consiliu Local de ieri, domnul primar Gheorghe Nichita a scris cu un alt pix Mont Blanc, pe care nu l-am mai vazut pana acum. Daca mai demult avea un Mont Blanc Meisertstuck Ballpoint simplu (simplu la firma Mont Blanc inseamna cam 1.000 de RON), de data aceasta ne-a prezentat un Mont Blanc Meisterstuck Solitare Doue Silver Ballpoint Pen - mai pe romaneste un pix de argint, care costa intre 350-500 USD pe Internet, deci in magazine este mai scump.

De fapt apetenta pentru instrumente de scris a fost prezentata si de domnul Constantin Simirad, intr-o schita, in care am putea recunoaste pe Gheorghe Nichita in persoana pe care o intalnise la aeroport si care aducea in tara, din Grecia, niste stilouri.

Ii intrebam pe colegii mei in timpul sedintei: "daca pentru domnia sa a ales sa scrie cu un pix al celei mai bune firme de instrumente de scris din lume, de ce pentru RATP nu a ales Mercedes?"

P.S.
Fotografia este a unui pix similar si a fost gasita pe ebay.com

luni, 21 aprilie 2008

Doamne, ajuta-i pe ieseni!

Pentru ca astazi a fost sedinta de Consiliu Local, am sa va povestesc modul in care s-a vazut de pe locul meu.

In primul rand a fost o problema legata de situatiile financiare pe anul 2007 a unor regii din subordinea Consiliului, printre care Termoservice si SC Fotbal Iasi SA. Ele nu au mai aparut pe ordinea de zi finala, care - ca de obicei - am primit-o in dimineata sedintei. Desi s-au dat asigurari ca aceste situatii financiare vor fi pe masa Consiliului cat mai repede, sunt convins ca ele vor aparea dupa 1 iunie in mapa consilierilor. De fapt in mapa noului Consiliu Local.

In al doilea rand, am remarcat cu cata usurinta se dau avizele in Comisia de Urbanism. Tot timpul ni se spune consilierilor ca "aveti si voi membri in Comisia de Urbanism, acolo s-a aprobat aceasta documentatie". Si? O explicatie puerila, care de fapt vrea sa determine consilierii sa voteze orbeste. "S-a verificat", "Este in regula", "E prin efectul legii" - aceastea sunt texte care trebuie sa iti adoarma orice pornire de a le analiza prin prisma mandatului propriu. S-au votat in sedintele trecute de Consiliu Local hoteluri si restaurante pe strada Arcu fara locuri de parcare!!! Si dupa aceea tot Primaria se mira ca traficul nu se desfasoara cum trebuie. Unde sa parcheze clientii respectivi? Explicatia arhitecutului sef a fost ca este o "intrare in legalitate" sau asa ceva. Si? Trebuie aprobate automat? Astazi s-a votat o hotarare prin care se obtinea de catre o firma o extindere a spatiului propriu. Pe spatiul verde. Fara legatura cu fatada blocului. Desi exista legi care spun ca pe spatiul verde nu se mai construieste nimic!

Mai apoi, un coleg de Consiliu si de partid a initiat o discutie cu executivul. Care discutie i-a enervat. Dar cel mai tare l-a iritat pe viceprimarul Neculau, care, grobian - asa cum obisnuieste sa oripileze iesenii cu apucaturile lui - i-a spus colegului din Consiliu: "Bai nesimtitule!". Si nu a mai continuat, pentru ca nu avea argument. Pur si simplu era iritat de luarea de cuvant. Acesta este un bun exemplu de exprimare care se intoarce impotriva celui care o enunta, dupa modelul "cine spune, ala este". Cred ca Neculau ar trebui ori sa se potoleasca, ori sa isi ceara scuze la fiecare minut. Desi nici o varianta nu este posibila. Oare s-a gandit vreodata sa iasa la pensie, sa lase pe unii cu mai mult bun simt sa faca treaba pe care o face el?

S-a discutat in aceasta sedinta bugetul pe 2008 a RATP. O regie in pierdere ati putea crede. Nu este asa, daca ar fi sa ne luam dupa cresterile mai mult decat semnificative ale capitolelor "cheltuieli de protocol" (care vor creste de 10 ori!), "sponsorizari" (desi o regie in pierdere nu poate din punct de vedere legal sa sponsorizeze nimic), "cheltuieli cu reclama si publicitatea", facute cu ocazia Sarbatorilor Pascale, Sarbatorilor Iasului, Sarbatorilor de Craciun. Daca aici nu se remarca faptul ca aceste sarbatori sunt sustinute de catre bugetul regiilor Consiliului Local, prin plati mascate sub forma publicitatii, atunci nu mai am ce spune. De ce vor creste de 2 pana la 10 ori in acest an? Pentru ca Iasul a crescut de 600 de ori, ati putea spune. Este un management de tip "ia un bir si mai ia unul", atata timp cat redeventa RATP catre primarie, anual, este de 632 de mii de RON. Care se pare ca nu sunt indeajuns pentru a sprijini programul Iasi 600. Si atata timp cat RATP a luat ce autobuze a vrut primarul.

Un alt punct solicitat insistent de catre consilierii locali de-a lungul timpului a fost executia bugetara pe anul 2007, care ne spune ce s-a prevazut in bugetul local si ce s-a realizat. La executia bugetara a fondurilor nerambursabile, din aproape 10 milioane de RON prevazuti a se incasa (atentie, primaria a prevazut ca se vor incasa o anume suma de bani din proiecte europene cand nici macar nu a fost depuse proiectele respective, situatie care in 2008 s-a transformat in a prevedea sumele respective cand proiectele au fost depuse, dar nici in 2007 nici in 2008 nu au fost aprobate), s-au realizat ceva peste 700.000 de RON, din care s-au incasat 600.000 si ceva de RON, care reprezenta o realizare de 6%! O realizare de 6% la fonduri nerambursabile in 2007 pentru Primaria Iasi! 600.000 de RON incasati in 2007 de primarie in 2007! mai putin de 200.000 de Euro! Sunt comune in judetul Iasi care au accesat mai multi bani europeni nerambursabili in 2007! De cateva ori mai multi!

Ce bine ar fi fost ca la grobianism Primaria sa aiba realizari de 6%! Dar ei au realizari de 1000%!

Doamne, ajuta-i pe ieseni, ca executivul nu poate!

duminică, 20 aprilie 2008

Primele semne

Am vazut astazi la Antena 3 primele semne ale aliantei PSD-PC. Era prezentata o stire despre afirmatiile lui Traian Basescu referitoare la invatamantul universitar, respectiv acelea cum ca unele universitati sunt masini de facut diplome. Reactiile prezentate de catre postul tv au fost acelea ale Ecaterinei Andronescu si a lui Emil Constantinescu.

In timp ce raspunsul Ecaterinei Andronescu era prezentat extensiv cu materiale de la conferinta de presa, cu domnia sa stand in fata spider-ului cu sigla PSD, reactia lui Emil Constantinescu a fost astfel: s-a prezentat prin vocea crainicului mesajul lui Constantinescu, apoi domnia sa a fost prezentata 5 secunde in fata unui spider cu insemnele PNL (o imagine frumoasa de altfel), iar mai apoi prezentatorul citea mesajul pe fundalul unor imagini cu cercetatori, molecule, etc. pentru ca acesta sa fie prezentat si scris. Stirea s-a incheiat cu inca 5 secunde cu dl. Constantinescu.

Acest lucru mi-a aratat care a fost miza PSD in aceasta alianta a lor cu PC. Desi ambele partide au spus ca scopul principal erau alegerile generale, ea a inceput sa functioneze inca de la locale, in afara de non-combatul candidatilor proprii.

Sunt curios cum va evolua emisiunea Sinteza Zilei cu Mihai Gadea si Ion Cristoiu, pentru ca - desi vor avea liber in a se lua de PD-L - nu vor mai trebui sa atace PSD-ul la fel de mult. Nu?


P.S.
Aici e stirea despre Ecaterina Andronescu, ilustrata cu material video: click aici

Aici e stirea despre Emil Constantinescu, ilustrata cu o poza mai veche: click aici

Diana Krall - Just The Way You Are



Am primit acum ceva timp un cd si dvd cu Diana Krall de la o buna prietena din Franta. Va marturisesc - si ii marturisesc si ei - ca nu am avut timp sa le ascult pana acum.

Mai intai le-am scos din punga in care le-am primit. Mai apoi le-am pus la indemana - am zis eu. Intr-o alta zi le-am scos din tzipla. In noaptea asta am hotarat sa ma uit la dvd - e sambata seara:) - si... wow.

Melodia pe care am cautat-o pe youtube.com pentru voi m-a facut sa ma simt la fel ca in 1990, imediat dupa Revolutie, cand primeam orice melodie noua ca si cum as fi auzit pentru prima oara muzica in viata mea. Va amintiti? Melodiile din 1990-1991 sunt cele pe care le ascult intotdeauna cu placere si cu o deschidere sufleteasca foarte mare.

Voi ce ziceti? Cum ati perceput deschiderea brusca din anul 1990? Din acea perioada am si o amintire legata de revelionul 1990: eu si un prieten, la el acasa, ascultand muzica difuzata cu ocazia Revelionului Tineretului de la Radio Romania Tineret si discutand despre o melodie pe care o ascultam prima oara - Lambada:)

sâmbătă, 19 aprilie 2008

Les visiteurs

Nu despre filmul "Les visiteurs" vroiam sa scriu.

Vroiam sa ii salut pe cei din Romania care imi viziteaza blog-ul, mai apoi pe parintii lui Catalin (nu cred ca am alti vizitatori din Maroc si aici le multumesc pentru vizite), sa multumesc si persoanelor din Belgia si US of A. Sper sa vad cat mai multe comentarii ale dvs. pe blog si astept sugestii despre ce as mai putea scrie.

Daca tot am vizite de-ale dumneavoastra, din strainatate, sunt convins ca sunteti ieseni si de aceea am sa caut sa scriu mai mult despre orasul nostru.

Va multumesc tuturor.

vineri, 18 aprilie 2008

Lista PNL la CL

Astazi in Biroul Municipal al PNL s-a stabilit lista candidatilor la Consiliul Local, care va fi validata de catre Biroul Teritorial maine. Cine cat ofera pentru lista aceasta?:)

Update 25.04.2008:
Pentru ca am vazut ca mai sunt vizite pe acest post, va ofer si lista pana la locul 17:

1. GAVRILA CAMELIA
2. BOTEZ RADU
3. MIRON RADU
4. BURLEA MARIN
5. TURLIUC CATALIN
6. ANGHEL FICU
7. BRATESCU LIVIU
8. NAVODARU LAURENTIU
9. BOJOR MARIUS
10. SAPDARU IOAN
11. DANGA MARIUS
12. ISOPESCU DORINA
13. VINTILA IORDAN
14. LUPU MAGDALENA
15. TODOSCIUC VICUTA
16. DOBRE CRISTINA
17. SCRIPCARU CALIN

Si la Consiliul Judetean, pana la locul 15:

1. CHIRILĂ VICTOR
2. GAVRILĂ CAMELIA
3. COZMANCIUC CORNELIU MUGUREL
4. ISOPESCU DORINA NICOLINA
5. BURLEA MARIN
6. ŢICĂU EUGEN
7. LUPU MAGDALENA
8. ALEXE COSTEL
9. DASCĂLU PETRU
10. LUPAŞCU NICOLAE
11. DOBRE CRISTINA ELENA
12. URCACIU ION LORIN
13. TOFAN BENONE-IOAN
14. TUDOSĂ VASILE CĂTĂLIN
15. ROŞCA LUCIAN CIPRIAN

Leapsa se intoarce


O imagine mai mare pentru leapsa.

Leapsa: bine, recunosc!



In politica nu se spune intotdeauna adevarul si acum iarasi - a doua oara - trebuie sa recunosc: uneori primul lucru pe care il vad cand ma trezesc este pisica.:)
Ea este o pisica pe care mi-au dat-o niste prieteni dupa ce au gasit-o abandonata si se pare ca este foarte atasata de mine; prietenii mei s-au gandit sa imi dea mie pisica pentru ca mai am doua pisici birmaneze. Avusesem trei, dar una dintre ele a murit dupa o "operatie reusita, pacientul mort", cum se zice.
P.S.
Ce figura poate sa aiba pisica asta a mea!:)

joi, 17 aprilie 2008

Listele PD-L

Este un pic ironic si amuzant dar si trist faptul ca articolele despre neintelegerile legate de listele PD-L la Consiliul Local si Consiliul Judetean Iasi sunt ilustrate cu imagini ale celor de la PD-L in fata unui banner pe care scrie "Unirea face puterea".

miercuri, 16 aprilie 2008

Leapsa




Am preluat o leapşa de la Şutu pentru ca e o leapşa interesantă;), nu pentru ca ne cunoaştem: dimineaţa, de acasă, ce vezi pe fereastră?

Am să o dau mai departe lui Sever, Cătălin, Marius, Marius.

P.S.
Am trisat putin, poza e facuta de la fereastra mea dar acum doua zile.

sâmbătă, 12 aprilie 2008

10 mai 2008



Pangeea Day. O idee interesanta, promovata de un filmulet interesant. Un eveniment care va fi un inceput. Priveste lumea prin ochii celuilalt. Filme transmise in direct. Concerte transmise in direct. 10 mai 2008.

Unde sunt unse lucrurile in primarie?

Am vazut declaratia stupefianta a viceprimarului Neculau pe blogul colegului meu, domnul Ficu Anghel:

"Flaiser nu este cunoscut de oameni. A plecat de la PSD cand erau oferte bune pentru el: de deputat sau de senator. Imi pare rau pentru el, deoarece este un foarte bun tehnician, dar s-a lasat pacalit. Nici pe ceilalti nu-i inteleg. Zic ca nu au fost ajutati de partid, dar domnul Ionel Agrigoroaie a uitat ca i s-au aprobat doua PUZ- uri, pe strada Basota sau in cartierul Nicolina, in urma carora s-a imbogatit. Si lui Ciobanu i s-a dat un teren pe strada Gandu. Daca ei considera ca nu au fost sustinuti, imi pare rau pentru ei. Lucian Flaiser si cu Dumitru Oprea s-au dus la PD-L ca sa-i care tucalul domnului Dan Carlan", a declarat viceprimarul Constantin Neculau.

Intrebarea mea este: asa functioneaza lucrurile in primarie? Ti se aproba niste PUZ-uri doar ca rasplata a calitatii de membru PSD?

Cred ca viceprimarul Neculau a facut o eroare in a dezvalui cum functioneaza lucrurile in Primarie, dar care lasa opinia publica sa priveasca sub fusta administratiei PSD.

Astfel cetatenii Iasului vor intelege de ce lucrurile nu merg desi Iasul are toate premisele sa fie intr-adevar al doilea oras al tarii, si vor intelege de ce presa opineaza ca la primarie se fac doar lucrurile care aduc castig unuia sau altuia dintre decidenti.

Sunt convins ca viceprimarul Neculau a fost trimis la inaintare in a-i ataca public pe cei care au plecat din PSD, insa nu credeam ca voi vedea in presa niste elemente atat de grave in ceea ce priveste modul in care sunt aprobate PUZ-urile. Alta intrebare ar fi: unde este sprijinul care li s-a dat? In primarie? In comisia de urbanism? In consiliul local? Imi aduc aminte ca in Consiliu se voteaza hoteluri si restaurante fara parcari, si dupa aceea ne intrebam de unde sunt atatea masini parcate pe strada.

Cred ca viceprimarul Neculau va trebui sa raspunda in fata consiliului local in legatura cu aceasta declaratie, daca nu si in fata legii.

vineri, 11 aprilie 2008

Summit-ul NATO - update:)

Tot ma intrebam eu ce semnifica logo-ul summit-ului... de unde vine el... se pare ca logo-ul vine de la Svetlana!:)

Cititi ceva interesant aici:
http://mironescu.blogspot.com/2008/04/logo-summit-nato-bucuresti-2008-ups.html

N-as fi crezut ca NATO fura de la rusi...;)

Ce credeti ca a obtinut Flaiser?

Flaiser a plecat la PD-L impreuna cu un numar de consilieri judeteni si probabil cativa primari. Toata lumea se astepta sa faca acest pas pentru ca el sa poata candida din nou la Consiliul Judetean, acolo unde s-a obisnuit sa mearga la servici.

Sa nu creada nimeni ca Lucian Flaiser a fost la Bucuresti doar pentru a i se comunica faptul ca Dan Carlan va fi candidatul PD-L la Consiliul Judetean. Politica nu este asa. Bun, Flaiser nu este un politician 100% - chiar dansul se considera ca fiind o persoana care face administratie si a mai recunoscut ca a fost securist si ca inca mai este comunist, daca imi aduc bine aminte.

Cred ca Flaiser a fost la Bucuresti impreuna cu Dan Carlan pentru a cere ceea ce a dorit in schimbul trecerii la PD-L. L-am vazut pe Flaiser urcand inspre biroul lui, astazi, vineri, la ora 15.30. Nu parea afectat de "marea tradare". Ba chiar era mai linistit decat de obicei.

Asa cum il stie toata lumea, cu apetenta inspre Comitete, Comitzii, structuri regionale, fonduri structurale, etc., cred ca Flaiser si-a cerut dreptul de a conduce din toamna un asemenea organism, pentru ca probabil ca a primit asigurari inca de la Iasi ca Basescu nu va da voie decat unui prim-ministru PD-L sa faca guvernul. Vom vedea, dar cred ca Flaiser va avea pe mana niste anume fonduri structurale. Ce a castigat PD-L? PD-L nu s-a compromis aruncand in lupta un candidat rosu, a castigat Presedintia Consiliului Judetean pana dupa alegeri, influenta lui Flaiser in judet, cativa consilieri judeteni in plus tot pana dupa alegeri si primariile PSD care au venit cu Flaiser la PD-L.

Voi ce credeti ca a obtinut Flaiser?


Update:
Multumesc echipei newsiasi.ro si domnului Iulian Micu pentru preluarea acestei postari. Stiu ca nici subiectul si nici persoana mea nu meritau un loc atat de avansat pe site si de aceea le multumesc inca o data.
http://www.newsiasi.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=2747&Itemid=1

joi, 10 aprilie 2008

Politica este o... doamna respectabila

"SURPRIZA? Dan Carlan, candidatul PD-L la Consiliul Judetean Iasi
politica

Senatorul Dan Carlan a fost desemnat candidatul PD-L la Consiliul Judetean Iasi, joi seara. Carlan a discutat la virful partidului, impreuna cu nou-venitul Lucian Flaiser, cine sa candideze. In urma analizei potentialului de vot si a tendintelor electorale, s-a decis ca Dan Carlan sa ramina candidat si sa faca echipa impreuna cu Lucian Flaiser.

"In urma discutiilor la virful PD-L, cu sondajul de opinie pe masa, s-a luat decizia finala: Dan Carlan este candidatul la Consiliul Judetean. Analizele arata ca acest candidat valorifica cel mai bine potentiatul de vot portocaliu si asigura cel mai sigur victoria la alegerile locale", a declarat senatorul Dan Carlan, presedintele PD-L Iasi.

Acesta a mentionat ca va face echipa cu Lucian Flaiser si vor "ara judetul impreuna". "Avem o decizie asumata de a face campanie impreuna. Duminica, vom prezenta toate detaliile si locul fiecaruia", a mai spus Dan Carlan.

Potrivit senatorului Dan Carlan, sefii PD-L au considerat ca prin aceasta candidatura este certa cistigarea presedintiei Consiliului Judetean, aleasa uninominal, intr-un singur tur de scrutin. "Cred ca aceasta solutie este cea mai sigura valorificare a electoratului portocaliu din judetul Iasi. Impreuna cu Lucian Flaiser, muncind impreuna, vom cistiga alegerile, in Iasi. Nichita poate sa-si numere zilele ramase la Primarie", a mai spus Dan Carlan.

In aceeasi zi, joi, 10 aprilie, Lucian Flaiser a anuntat ca trece de la PSD la PD-L, cu intentia de a candida la presedintia Consiliului Judetean. Flaiser a intrat in concediu medical la Consiliul Judetean pina pe 2 iunie si a venit in PD-L cu mai multi membri de vaza de la PSD."

Aceasta este stirea de pe newsiasi.ro. Oare de ce am senzatia ca Flaiser a fost politician doar 5 minute?

Mr. President and Sponge Bob Square Pants



Super tare.

Sponge Bob Square Pants:)

miercuri, 9 aprilie 2008

Cine-i păcăliciul?





În presa de astăzi a fost prezentată o ceartă între Gheorghe Nichita şi Dumitru Oprea, pe tema „păcălelilor” electorale. Deşi se pare că ambele idei au fost prezentate în ziua de 1 aprilie 2008, trebuie să recunosc că la urechile şi ochii mei au ajuns doar lista aşa-ziselor păcăleli, prezentată de Nichita. Nu am înţeles de ce Nichita a atacat PNL atunci, singura explicaţie pe care am găsit-o a fost că – deşi campania unui primar în funcţie ar trebui să se concentreze pe realizările sale – probabil că nu are atâtea realizări demne de menţionat şi se simte ameninţat de către PNL în această campanie electorală.


De-abia după aceea am aflat şi de campania „Fereşte-te de Păcălici” a lui Dumitru Oprea şi trăsesem deja concluzia că unul îl copie pe celălalt. Eram şi sunt convins în continuare că această campanie a pedelistului pleacă de la topul păcălelilor iniţiat de Gheorghe Nichita pe 1 aprilie – staff-ul lui Dumitru Oprea gândindu-se că nu e bine să piardă 1 aprilie fără o acţiune pre-campanie şi au încropit ceva plecând de la enunţul „Feriţi-vă de păcălici”, iar ceea ce a ieşit a fost postat pe blogul lui Dumitru Oprea. Mai apoi, pe acest pretext, a ieşit şi scrisoarea pentru ieşeni – postată o săptămână mai târziu pe dumitruoprea.ro pe „ 6 aprilie, ora 19.43”. Situaţia campaniei lui Dumitru Oprea în care acţiunea iniţială nu a fost receptată de presă şi de public şi apoi a fost reluată ca pretext al unei campanii de mailing îmi arată cam cât de puţine sunt ocaziile PD-L de a face campanie „în precampanie”.


Pe de altă parte, un Dumitru Oprea cu cască de muncitor mi-a arătat ce modele de acţiune îi dictează deja staff-ul de campanie acestuia şi mi-a mai arătat că îi impun metodele de „circ”, convins fiind că „circul” şi „bufonii” sunt publicaţi în ziare. „Un câine care muşcă un om nu este o ştire. Un om care muşcă un câine este o ştire” spune Ion Cristoiu. Consultanţii PD-L şi-au dat seama că rectorul nu reuşeşte să convingă cu metodele lui academice şi pretenţioase. Staff-ul şi-a mai dat seama că postările video de pe site-ul candidatului Oprea sunt plictisitoare şi le-a scos. În schimb au băgat o fotografie în care rectorul se uită în ochii lui Băsescu pentru a sorbi mierea puterii.


Decât să nu ai iniţiativa într-un război, chiar şi unul mic cum este campania electorală, mai bine aşteaptă până să vină momentul şi să preiei iniţiativa, decât să copii ce face adversarul.


P.S.
În poza de mai sus, o sugestie pentru unul dintre staff-uri.

luni, 7 aprilie 2008

Doi Cetăţeni de Onoare ai Iaşului

Luni, 31 martie 2008 a avut loc şedinţa de Consiliu Local în care s-a discutat şi cererea maestrului Sabin Bălaşa transmisă prin scrisoarea fiului său Tudor - aceea de a primi un loc de veci din partea municipalităţii. Din momentul în care am aflat acest lucru la comisiile consiliului local, am considerat că această cerere este un lucru extrem de onorant pentru oraşul Iaşi. Un asemenea gest putea fi întors prin acordarea titlului de cetăţean de onoare unui maestru care şi-a pus sufletul pe muralele de la Sala Paşilor Pierduţi şi care a lucrat 8 ani într-un oraş pe care l-a iubit mai mult decât Bucureştiul, mai mult decât localitatea sa natală.

Oraşul Iaşi trebuia să arate şi el că îl iubeşte pe Sabin Bălaşa şi am făcut propunerea de a i se acorda titlul de cetăţean de onoare al Iaşului în cadrul Consiliului Local, domnia sa fiind unul dintre cei mai mari pictori ai României din toate timpurile. Din păcate acest lucru nu a fost discutat în aceeaşi şedinţă, iar a doua zi maestrul a trecut în nefiinţă.

Există în mintea mea regretul că acest titlu nu i-a fost acordat lui Sabin Bălaşa cât încă era în viaţă, pentru că un asemenea titlu acordat post-mortem arată mai degrabă ca o recunoaştere a greşelii unui oraş de a nu-şi fi apreciat valorile în timpul vieţii lor. Acordarea titlului de cetăţean de onoare maestrului Sabin Bălaşa încă din timpul vieţii ar fi fost un gest mult mai frumos, care i-ar fi arătat că iubirea lui pentru oraşul Iaşi îi este împărtăşită cu aceeaşi măsură cu care el îl iubea.

De fapt toate propunerile mele din cadrul Consilului Local au fost primite cu acelaşi tratament: în cadrul şedinţei sunt primite cu tăcere, pentru ca mai apoi "un grup de cetăţeni" să aibă aceeaşi iniţiativă. Pomenesc aici şi cererea mea ca Excelentei Sale Quinton Quayle, fostul ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord să îi fie acordat titlul de cetăţean de onoare. Era în luna martie, iar în luna mai - dacă îmi aduc aminte bine - dânsul urma să plece în ţara natală. El învăţase limba română la Iaşi timp de câteva luni (cu doamna Ecaterina Petreanu, directorul British Council Iaşi ca profesoară) şi adusese la Iaşi firma XL World, care până în acest moment a creat mai mult de 600 de locuri de muncă în oraş. Titlul i-a fost acordat mai târziu, la iniţiativa unor "cetăţeni de bine", printre care nu am avut loc şi eu, şi a trebuit să îi fie dus de către "o delegaţie" la Ambasada Marii Britanii, pentru că îşi încheiase mandatul şi în foarte puţin timp pleca. Pentru ambele proiecte de hotărâri "s-a votat" prin telefon.

Mai am câteva exemple ale modului cum sunt primite propunerile de bună credinţă în cadrul Consiliului Local dar mă opresc pentru moment aici, pentru că iar mă cuprinde regretul că nu avem mai mulţi oameni în administraţie care să ştie să aprecieze oportunitatea unui moment înainte ca acesta să fi trecut.

Link-uri:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Sabin_B%C4%83la%C5%9Fa
http://en.wikipedia.org/wiki/Quinton_Quayle

duminică, 6 aprilie 2008

Evenimentul politic de sâmbătă


PNL i-a lansat sâmbătă la Sala Polivalentă pe Cristian Adomniţei - candidat la Primăria Iaşi, pe domnul Traian Dobre - candidat la Preşedenţia Consiliului Judeţean, candidaţii la Consiliul Local, candidaţii la consiliul Judeţean, şi candidaţii la primăriile din judeţ. Aceast lansare a aratat că nu a fost greu să se aleagă aceşti candidaţi, atâta timp cât ei există. Deşi listele PNL conţin acum doar numele în ordine alfabetică şi nu ordinea finală ce va fi trimisă Biroului Electoral, trebuie să ţinem cont de faptul mai există partide care încă mai screm candidatul pentru Consiliul Judeţean, ca să nu mai vorbim de listele de candidaţi.

Cristian Adomniţei va face echipă cu doamna Camelia Gavrilă în calitate de viceprimar. Când mă aflam pe scenă şi l-am auzit pe Cristian Adomniţei că spune: "Trebuie să adresez o întrebare împortantă cuiva!", mă gândeam că ar urma să îi adreseze "Întrebarea" logodnicei sale, pentru că mai înainte spusese sălii că se află însoţit de ea. Trebuie să ştiţi că ministrul Cristian Adomniţei nu i-a adresat această întrebare doamnei Camelia Gavrilă fără o motivaţie puternică: dânşii colaborează foarte bine în relaţia lor administrativă, aceea dintre Ministerul Educaţiei şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, şi sunt convins că sugestiile şi discuţiile au curs în ambele sensuri, ca între doi profesionişti în administraţie, lucru care se va repeta şi la Primăria Iaşi.

Apropo de Sala Polivalentă, dacă acolo erau doar 2.000 de oameni (asa cum spune newsiasi.ro), atunci trebuia să fie lumina aprinsă în Sală, pentru că înţeleg că nu se vedeau decât o parte din oamenii prezenţi. Şi înţeleg - numai din prezentarea acestei cifre - că newsiasi va face echipă cu portocaliii şi în redactarea ştirilor. Evenimentul politic care a avut loc sâmbătă a ridicat foarte mult ştacheta lansării candidaţilor şi poate fi un model pentru orice filială a oricărui partid, şi un exemplu de urmat chiar pentru candidaţii la nivel naţional.

În ceea ce priveşte candidaţii celorlalte partide, se văd bineînţeles luptele care se dau acum în PSD şi în PD-L. De ce acum? Pentru că acum este momentul când se fac listele. Pentru că acum se plătesc poliţele. Pentru că acum se arată taberele şi efectele alipirilor forţate de partide. Mi-aş dori să îl văd pe Flaişer cu eşarfă portocalie la gât, pentru că ar fi exemplul pentru zicala "când doi se bat, al treilea câştigă" . Când două tabere din acelaşi partid se bat, se înţelege. Pe de altă parte, pe lîngă neînţelegerile pe care le-ar fi putut avea Nichita cu Flaişer şi separat de faptul că Simirad trebuia trimis "ambasador" la Consiliul Judeţean pentru a nu-şi căuta preocupari nicăieri pe lângă Primărie, eu unul cred că Nichita se gândeşte şi la situaţia în care ar reveni la RAJAC, situaţie în care ar prefera să nu îl aibă şef pe Flaişer.


P.S.
Am postat aici o imagine luată de pe blogul lui Marius Dangă - http://mariusdanga.blogspot.com/. Am fost onorat să mă aflu lângă personalităţi ale vieţii politice naţionale şi lângă personalităţi ieşene atât de mari. Le spun doar pe câteva din Iaşi: prof. dr. Marin Burlea, actorul şi regizorul Ioan Sapdaru ("printre copaci, bing-bang") şi alţii şi alţii.

sâmbătă, 5 aprilie 2008

Acest ieşean ce ne-a redat Albastrul


L-am vazut pe Maestru lucrând.

Copil fiind, l-am vizitat împreună cu parinţii mei. Se afla la mijlocul salii imense, urcat pe schela. Apropiindu-ne din dreapta lui, a observat tarziu ca are vizitatori. Noi veniserăm să vedem Lucrarea în facere, fară speranţă de a-l zări pe Maestru; cu atît mai mare era emoţia că stăm în preajma lui şi că ni se permite să ne uităm cum aşterne tuşele de pe paletă. Albastrul ce ni l-a adus din Voroneţ. Figuri eterice cu privirea înspre viitor. Ne-a observat şi a coborât lângă noi. Ne-a povestit, bucuros de companie, ce reprezintă ceea ce a pictat, de ce sunt personajele aşa de misterioase şi ce mai urmează să picteze. Dânsul e Sabin Bălaşa.

Acum, s-a întors să îşi mai privească lucrările o dată. A făcut o treabă bună. A venit să fie păzit de ele. El vrea să mai vorbim o ultimă dată cu el.

La spital, le spunea că a fost în atelier, că a lucrat şi le mai zicea că de aceea este atât de obosit. Dar lacrimile lor îi spuneau că a visat. Marţi a mai desenat. Era o broască ţestoasă. Poate aceea care susţine Pământul. Ea îl chema să o ajute şi el s-a dus. "-Am să mor în curând.-Tu eşti nemuritor. -Ştiu." Şi a plecat în ne-murire.

Maestrul stă ultima oară în biserica în care venea să se roage să-şi regăsească paşii. Şi e puţin nedrept că zidurile ei sunt goale, dar e frumoasă aşa, acoperită cu picturile din spatele pleoapelor. Maestrul pictează cu ochii închişi.

Primiţi-l cu aplauze pe acest Artist. El este un ieşean ce vine să se odihnească. Dormi în pace!