marți, 30 decembrie 2008

Plugusorul de criza

Plugusorul pe timp de criza

Aho, aho copii si fraţi
Staţi puţin nu emigraţi
Unchi, mătuşi, veri şi cumnaţi
Muncitori şi cărturari
Ţărani şi parlamentari
Militari, doctori, studenţi
Promovaţi şi repetenţi,
Scafandri şi alpinişti
Farmaciste şi jurişti
Contabili, economişti
Vânzătoare şi şoferi
Angajatori şi şomeri
Copii, tineri şi bătrâni
Într-un cuvânt: FRAŢI ROMÂNI
Staţi puţin, nu vă-ncruntaţi
Şi urarea-mi ascultaţi
Mânaţi măiii……..hăi, hăi !


Daţi-vă lângă fereastra
S-ascultaţi urarea noastră.
Dati-va mai langa usa,
Daca surda e matusa.
Va uram cu tot alaiul
Sa va fie mai bun traiul
Va uram de bune, rele,
Vremuri bune, vremuri grele,
Cum le simte fiecare
La ficat sau buzunare.
Scuturaţi din zurgălăi,
Cu putere măi flăcăi!
Hăi, hăi..!

Pe aici prin Romania
Importanta nu-i simbria,
Important este peshcheshul,
Bine-o duce megieshul!
Toţi aspiră la mai bine
Care tare greu mai vine.
Chiar de bagi in buzunare
Vreo trei kile de parale,
Cheltui tot pe alimente,
Si-mprumuti de ingrediente,
Iar de vrei să bei un spriţ
Te cruceşti la preţ, sughiţi
Îţi iei gândul de la bere
Şi inghiţi în sec măi vere.
S-a uscat gâtul flăcăi
Dar strigaţi odată hăi !
Hăi, hăi…….

Ţara-i plină de proteste
Loc de muncă nu prea este
Şi românul adânc oftează
S-a dus visul emigrarii,
Ca vin inapoi romanii,
Ala care emigrează
Către falnicul Apus
Il ,,adoptă” ca intrus
La cules de căpşunele
Pentru doua-trei lovele.
Pentru bani fetitele
Cutreieră ţările
Mai ales oltencele
Ca şi moldovencele,
Job-uri care mai de care
Mai de "cinste" şi "onoare"
De vestite dansatoare.
De ne râde Spania
Şi toată Italia
Mânaţi măi, hăi hăi !


Când am fost chemaţi la vot
Ne-a durut pe toţi în cot
De alegeri parlamentare
Nici în bască nu ne doare.
Votul uninominal
Ne-a părut la tăţi banal
Chiar dacă a fost promovat
De Traian de la Palat,
El s-a imprietenit
Cu dusmanul de partid
Lasă c-om ieşi la vară
Şi-om vota de o să-l doară.
Şi uite aşa se duse anul
Parlamentarul işi lua banul.
Şi când anul se sfârşeşte
Tot în războaie îi găseşte
Se luptă pentru ciolan
De vreo doăuzeci de ani
Însă ciolanul de ros
A ajuns sărmanu-OS
Guvernu- ncropit de Boc
La anul va face Poc.
Şi fiindcă se duce anul
Să le stea in gât ciolanul
Ajutaţii voi flăcăi
Şi strigaţi cu toţii hăi, hăi !

N-apucă să-ncheie anul
Guvernul lui Tariceanu
Ce ne-a-nnebunit tot anul
Cu taxa de poluare
Zisă de-nmatriculare
Ce-a triplat-o frăţioare
La final de guvernare
Taxa care, bat-o vina,
E mai scumpă ca maşina.
Şi ca să mărească miza
Ne-ameninţă acum cu criza
Nu cu gripa aviară
Ci c-o criză financiară.
Ne spun să economisim
Şi să nu mai cheltuim
Bani - pe carnea de porcină
Că-i plină de dioxină.
Tăiaţi porcii măi flăcăi
Şi strigaţi odată "hăi!"
Hăi, hăi!

La anu' si la multi ani!

Imaginea: http://vicov.licee.edu.ro/site/ist_datini.php
Adaptare dupa http://peluza.wordpress.com/2008/12/23/plugusorul/

Uite-un poll

Un poll, intotdeauna de actualitate, via basescu.ro.

sâmbătă, 27 decembrie 2008

Criza sta cu Regele la masa

Astazi, presedintele Romaniei a tinut sa dea un mesaj de solidaritate cu Guvernul, desi el ar fi trebuit sa dea un mesaj de solidaritate cu electoratul care a ales acest guvern si pe Traian Basescu insusi.

Firul rosu al discursului in Guvern al lui Traian Basescu a fost unul de coeziune intre PD-L si PSD, si a dorit sa se asigure ca in Guvern nu va incepe competitia dintre aceste partide pentru presedentie.

Este clar ca PNL a pierdut alegerile si a trebuit sa plece de la guvernare ajutat si de "jocurile din parlament care au determinat masuri ce nu vor fi puse in aplicare din cauza evolutiei negative", asa cum s-a exprimat presedintele, care a dat asigurari de mai multe ori ca nu se va supara daca guvernul va amana o serie de legi deja aprobate si promulgate - facand referire la marirea salariilor profesorilor cu 50% -, legi pe care "le-a binecuvantat avand in vedere ca au fost aprobate de Parlament".

Un alt lucru de care a vrut sa se asigure Traian Basescu a fost acela ca PSD este neutralizat ca si competitor politic, a vrut sa se asigure ca PSD nu va ramane in opozitie, desi sunt la guvernare - asa cum a facut PD intre 2004 si 2006 - si ca la prezidentialale din 2009 vor veni voturi si de la PSD, aceasta neutralizare a PSD urmand sa fie - nu-i asa? - un prim pas in alegerea unui candidat care sa nu puna probleme pentru Traian Basescu. Astfel, campania electorala a lui Traian Basescu va avea un pronuntat mesaj de continuitate, in timp ce campania PSD va avea un mesaj mai mult shoptit pentru schimbare, iar cea a PNL unul pregnant pentru "change we can believe in".

Concluzia mesajului lui Traian Basescu din Guvern este ca nu trebuie pus in aplicare ceea ce au promis atat PSD cat si PD-L, respectiv marirea salariilor profesorilor, desi este vorba despre o lege aprobata in Parlament si promulgata de Presedinte, aducand Criza la nivel de scuza eterna, Criza care va deveni principalul membru al Guvernului de-acum incolo.

joi, 25 decembrie 2008

Christmas from my window

Desi aveam senzatia ca ne transformam cu totii in mediteraneeni, cand strambam din nas in zilele mai racoroase, a fost foarte frumos ca a nins de Ajun si de Craciun. Cine se mai astepta sa ninga, mai ales de Craciun?

Un cadou frumos de sus.

Craciun Fericit!

miercuri, 24 decembrie 2008

Atentie la prieteni!:)


Ce se intampla cand ai prieteni tampiti. Sau cand iti stii bine piata-tinta:).

Ce face publicitatea

Daca credeti ca nu stiti nimic despre aceasta pereche de pantofi, va inselati.

Mai multe aici.

Craciun Fericit!


Mr. Bean's Christmas part 1


Mister Bean's Christmas part 2


Mister Bean's Christmas part 3

Craciun Fericit!

marți, 23 decembrie 2008

Decembrie - Craciunul

Dupa 22 decembrie, oamenii au stat in case

Pe 23 si 24 decembrie 1989 lucrurile se mai linistisera, iar toata lumea statea la televizor. Incepand cu aceste zile, la coltul cladirii "Partidului" (Casa Patrata) statea un TAB, iar oamenii se mai strangeau in numar mai mic in fata ei. Noaptea erau pusi saci cu nisip la intrarile in Casa Patrata, care ziua erau scosi pentru a nu da imaginea unei stari de asediu. In seara de 23 am fost cu niste prieteni la patinoar, cu aceeasi cu care fusesem aproape in fiecare seara. De data aceasta, desi patinoarul era deschis, pe el patina doar un barbat, care se invartea sub lumina proiectoarelor. Copii erau tinuti in casa, asa cum ar fi interzis fiecare parinte.

24 decembrie 1989. Acum, uitandu-ma in calendar, am vazut ca era duminica spre luni. Seara, stateam la bloc impreuna cu alti tineri. De departe vazusem ca soldatii apara intrarile in Casa Patrata de dupa saci de nisip stivuiti. Nu stiam cum sa contribui si eu la ceea ce se intampla sub ochii mei, si m-am gandit ca as putea sa le duc niste mancare. Am urcat in casa si am cautat niste alimente. Nu mai tin minte ce am luat, insa odata ajuns la postul de aparare de la intrarea din Casa Patrata dinspre Moldova, a aparut un superior caruia i-am spus ca vreau sa dau ceva de mancare la soldati. S-a uitat in plasa cu care adusesem mancarea si politicos a refuzat orice aliment care nu era sigilat din fabricatie.

Filtrul

Intre magazinul Moldova si piscina hotelului Moldova, doi tineri pe care nu ii cunosteam faceau filtru pentru masinile care treceau inspre Casa Patrata. Impreuna cu inca doi vecini, ne-am alaturat acestui filtru, fiind convinsi ca este un lucru care trebuie facut. Inspre Casa Patrata, eram al doilea filtru pe strada A. Panu, primul fiind facut de alti tineri, pe care i-am vazut doar din departare, in dreptul barului Scala de atunci. Am stabilit sa oprim orice masina, sa intrebam soferul de unde vine si unde se duce, cu ce scop vrea sa mearga inspre Casa Patrata, si sa verificam ce are in masina si mai ales in portbagaj. Despre Nicolae Ceausescu nu se mai auzise nimic, de la plecarea de pe acoperisul CC.

Povestile care ne ajungeau la urechi dadeau la ceea ce vedeam si auzeam accente destul de dramatice. Ajunsese la noi vestea ca o ambulanta cu girofar mov transporta arme. Ne uitam la orice masina trecea printre blocuri sa vedem daca nu este respectiva ambulanta. Nu va spun ca la un moment dat chiar am vazut o ambulanta trecand pe Costache Negri, cu girofarul aprins, si dupa 5 minute in care nu cadeam de acord daca girofarul era mai degraba albastru sau mov, ne-am speriat destul de tare cand am stabilit ca girofarul era clar mov:).

Povestile noptii

Se intamplau si lucuri ciudate, cum ar fi un cetatean roman cu pasaport australian, care nu stiu ce cauta cu Mercedesul lui cu numar strain in Romania la momentul ala. Poate era totusi din Austria si nu Australia. Trebuie sa recunosc ca interogat fiind de 5-6 tineri, era putin cam speriat. Insa imediat si-a dat acordul cand cineva care spunea ca trebuie cautate cine stie ce persoane suspecte care se adapostesc prin Strand, i-a cerut sa mearga cu masina sa lumineze zona cu proiectoarele de pe bara de protectie.

Alte lucruri ciudate ar fi masinile care treceau in viteza prin zona sau care ocoleau filtrele. In afara de respectiva ambulanta, a mai fost un ARO care a plecat in viteza inspre strada Palat, unde nu era un filtru - parca auzisem ca este unul in jos, pe langa Sala Sporturilor -, precum si un taxi, care venind de pe strada Elena Doamna, a facut destul de brusc stanga pe 7 Noiembrie, ocolind filtrul de la Scala. Mai apoi am aflat ca taximetristul ducea un cetatean baut a fost obligat de acesta din urma sa nu opreasca la filtru si sa mearga pe unde mersese.

Se pare ca - in principal din cauza teribilismului - am trecut si pe langa momente destul de tensionate, cum a fost acesta: noaptea, un ARO de armata fusese deja oprit de filtrul de la Scala, insa noi dublam acel filtru si l-am oprit si noi. In masina cu sofer, un ofiter cu diagonala pusa statea in dreapta. Eu cu un vecin am deschis usa din dreapta ofiterului si l-am intrebat lucrurile obisnuite: de unde vine, ce face la Casa Patrata, ce are in portbagaj. El repeta destul de agitat si agasat ca a fost deja oprit de filtrul de la Scala, noi ii repetam ca vrem sa vedem ce are in spate. Discutia a durat vreo 2 minute, cand vecinul cu care eram a spus ca poate sa plece. M-am mirat ca a cedat, insa el mi-a spus: "Nu ai vazut ca avea pistolul indreptat inspre noi, pe sub mana?" "Nu!" "Ba da, asa avea, de aia i-am spus ca poate sa plece". M-a trecut o caldura care m-a facut sa imi dau seama ca desi lucrurile pareau simple, puteau sa se complice destul de tare.

Soldatii de Craciun

Se facuse noapte, si oamenii se bucurau de primul Craciun liber. Oamenii isi terminau treburile de Craciun in acea noapte pentru ca a doua zi era luni si unii dintre ei trebuiau sa mearga la servici. De undeva de deaspra piscinei de la hotelul Moldova, ne-a strigat cineva si ne-a lasat pe o sfoara un chec cald.

Am urcat in toiul noptii acasa sa iau ceva de mancare pentru baietii de la filtru. Desi era 2 noaptea, mama mea cocea cornulete cu rahat, sarmalele erau puse la foc si la televizor era o imagine cu o ramura de brad si cantau colinde. Am pus cornulete intr-o punga, cat timp asteptam ca mama mea sa imi faca o cana de 2 litri de ceai. Am coborat la baieti si le-am dat cornulete si ceai. Un barbat ne-a spus ca in holul hotelului Moldova e plin de soldati. Fiind pe strada de multe ore, ne-am mirat, pentru ca nu vazusem soldati intrand in hotel. Dupa un timp, am mers din nou acasa ca sa mai iau cornulete si ceai sa merg la soldati. Am mers in hotelul Moldova, am intrat in holul fara lumina, si am vazut ca pe canapelele luminate de becurile de pe strada sunt soldati cu echipati de razboi, cu castile pe cap si armele intre picioare. Am cerut permisiunea de la un ofiter sa le dau ceai cald si cornulete la soldati. Am primit-o si treceam de la un soldat la celalalt si le ofeream cornulete din punga in timp ce cana cu ceai cu lamaie trecea de la unul la celalalt. Fiecare lua unul-maxim doua cornulete si bea vreo trei guri de ceai, nu vroiau mai mult. Asteptam sa bea ceai cam al patrulea soldat la care ajunsesem, si incercam sa imi intiparesc imaginea cu soldatii in holul hotelului - o imagine pe care o poti vedea doar in timp de razboi, si care ma facea sa imi dau seama ca sunt timpuri pe care nu le traiesti decat o data in viata. Tot uitandu-ma la soldati, mi-am dat seama ca cel la care era cana o tinea cam de mult timp. Cand m-am uitat la el, mi-am dat seama ca adormise cu cana in mana:).

25 decembrie 1989

Am stat pana pe la 4 dimineata pe strada, cand, intr-un final, am plecat si ultimii 3 acasa. Cu cei din filtru care nu erau vecinii mei nu m-am mai vazut niciodata. Seara, am aflat ca "Ceausescu fusese prins". Afara ningea cu fulgi mari si ma gandeam la ce destin a avut si omul asta, dar cu un sentiment de usurare ca urmarirea lui se terminase si cu unul de curiozitate referitor la ceea ce urmeaza sa se intample cu el. Nu stiam ca fusese deja impuscat - asa cum nimeni nu stia inca. Era seara in care urma ca toata Romania sa stea lipita de televizoare ca sa vada caseta cu "dictatorul si sinistra lui sotie", si care pana la urma s-a dat a doua zi.

Am stat pana noaptea la un vecin, pana cand, dezamagit din cauza ca era foarte tarziu in noapte si acel anunt se tot repeta, m-am dus la culcare. Explicatiile cum ca acea caseta se afla intr-un dulap de la care s-a pierdut cheia acopereau faptul ca era necesar timp pentru ca fetele celor din juriu sa fie decupate si minciunile incepeau deja sa isi reia locul la televiziune.

duminică, 21 decembrie 2008

Decembrie - libertatea

Fiind deja in vacanta de iarna si din cauza ca nu aveam televizor, am cumparat "Program Radio-TV" pentru prima oara dupa mult timp, ca sa pot separa emisiunile "patriotice", "revolutionare" de ceea ce m-ar fi putut interesa intr-adevar la radio.

Vineri, 22 decembrie, dimineata. Ceea ce se auzea la radio nu corespundea deloc cu programul din revista, si nu intelegeam de ce. La un moment dat, am auzit: "Fratilor! Am invins! Dictatorul a plecat!". M-am mirat ca au bagat o piesa radiofonica pasoptista fara sa fie prezentata. Gandul imediat urmator m-a facut sa sar in picioare cu un sentimente amestecate de bucurie si neincredere. I-am recunoscut vocea lui Caramitru, i-am auzit vocea lui Mircea Dinescu... au inceput sa se perinde multa lume. Printre ei, Rebengiuc spune ca a adus un sul de hartie igienica, pentru ca prezentatorii care au slavit comunismul si "conducatorul" si au spus minciuni, sa se stearga la gura. "Gata, nu ne vor mai minti la televizor", m-am bucurat si mi s-a parut cel mai important lucru pe care il castigasem cu totii.

Din 10 in 10 minute, ma uitam pe fereastra. Imediat dupa anuntul initial de la radio, lumea mergea in mod obisnuit. Dupa vreun sfert de ora, cei care treceau mai degraba alergau. Dupa inca un sfert de ora, nu mai trecea nimeni. Aud batai la usa. Este un coleg de-al fratelui meu. "Ai auzit? Ceausescu a fugit!" l-am intampinat din usa. "Am zis ca au innebunit astia de la studioul de inregistrari din Targul Cucului, aveau boxele scoase afara si credeam ca asculta Europa Libera in miezul zilei". "Nu, e la postul de radio national, Ceausescu a fugit si acum vorbeste lumea care a venit acolo". "Hai afara". "Hai". Afara era prea cald pentru luna decembrie, si inclusiv lucrul acesta era placut si luat in considerare: "Iti dai seama ca nu mai iesea nimeni pe strada daca erau minus 20?"

"Vreti sa vina elicopterele armatei ruse sa ne apere?" "Nuuu, huuuuuo, huooo!". Dupa un timp, de la geamurile de la "Partid" se aude: "Vin studentii!". Undeva pe bulevard, un grup de tineri care scandau mergea cu un cearceaf alb pe care aveau scris ceva. Am stat pana noaptea acolo, scandand tot felul de lucruri, care pline de ura, care amuzante... Dintre scandari, doua m-au cam marcat, datorita violentei lor; pana sa le aud, nu mi-a trecut prin cap ca Ceausescu ar fi putut pati altceva decat sa fie inchis. Scandarile acelea care rasunau ireal in piata luminata - daca stateai sa te gandesti ca in urma cu o luna fusese al XIV-lea Congres care i-a adaugat numele de "Reales" lui N.C. si ca in septembrie tot din aceeasi piata se deschisese anul scolar - erau: "Ceausescu, nu uita, vrem pantofi din pielea ta!" si "Ceausescu, Anul Nou il va face in cavou!".

P.S.
Acum vreo 2-3 luni am luat un taxi si din vorba in vorba, am aflat ca soferul era cel care avea studioul de inregistrari in 1989 si mi-a confirmat faptul ca pusese boxele afara. Acum spatiul il administra fiul sau. Gesturi marunte de curaj s-au strans in devembrie 1989 ca picaturile de mercur si au facut ca lucrurile sa nu mai poata fi intoarse. Curaj? Sigur, atata timp cat Ceausescu era de fapt inca in functie, putand fi demis doar "de Marea Adunare Nationala".

Decembrie - inceputul

"Astia sunt pantofii lui Ghitulica!" striga la un moment dat un barbat in rasetele multimii. Pantofii zburara pe geam unul dupa celalalt, intrecandu-se in drumul lor jos cu pagini din "Operele" tovarasului si cu carti intregi.

"Liniste! Liniste! Domnul general vrea sa va vorbeasca!" incerca un alt barbat la doua ferestre mai incolo sa linisteasca multimea, pentru a-l ajuta pe ofiterul in uniforma mai in varsta, care chiar parea general, sa vorbeasca multimii. Ofiterul se urcase greu pe pervazul ferestrei, insa omul care il adusese nu parea convins ca este cel mai bun loc pentru a vorbi multimii, pentru ca oamenii nu l-au bagat in seama. Disparura de la fereastra si peste doua minute aparura din nou, cu generalul ajutat sa se urce pe pervaz, la fereastra din dreapta celei initiale.

De cateva zile ascultam la Europa Libera ce se intampla la Timisoara. Cel mai tare m-a impresionat si m-a facut sa fiu agitat inregistrarea in care se auzeau impuscaturi si vocea unei femei care striga ca nu este posibil ca armata sa traga in oameni. Scrumiera era mai degraba plina cu coji albe de seminte de dovleac prajite in cuptor decat cu tigari, pentru ca tigarile nu imi stingeau nervozitatea la fel de bine ca semintele. In fiecare seara se strangeau cateva scrumiere din sticla pline varf cu capitze intregi de coji de semninte. Ziua observam ca ceea ce se intampla la Timisoara provoaca lucruri si la Iasi; coborand de la scoala, din Copou, am numarat impreuna cu un coleg intre 20 si 40 de militieni care mergeau doi cate doi. Piata Unirii era suspect de goala, iar masinile de pompieri de langa Hotelul Traian nu invitau deloc lumea sa stea prea mult pe acolo. Tot in drum spre casa, lumea care astepta ceva pe strada Cuza Voda ne-a facut sa ne dam seama ca au mutat statia din Piata Unirii. Din cunostinta in cunostinta, au ajuns la noi lucruri care ne faceau sa ne amuzam totusi, cum ar fi acela ca toti cei din Securitate, de la mic la mare, au fost scosi noaptea pe strazi ca sa stranga niste fluturasi si sa acopere niste inscrisuri cu vopsea de pe ziduri.

La ora la care discursul lui Ceausescu se terminase, ne-am intalnit mai multi prieteni ca sa mergem la pationoar. Pentru ca televizorul nostru alb-negru se stricase, pe drum i-am intrebat ce a spus in discurs. "A spus ca la Timisoara sunt niste huligani care sparg vitrine si ca agenturili straine vor sa destabilizeze Romania". Mi s-a parut un discurs total gresit, pentru ca la Timisoara, ceea ce incepuse ca un grup de oameni care aparau un pastor in pericol, s-a transformat intr-o revolta a oamenilor obisnuiti si nu ma asteptam sa ii bage pe toti in oala "huliganilor", "teroristilor" si "agenturilor". Cand am ajuns acasa, am discutat cu mama mea despre discurs - aflase si ea de la o vecina ce spusese Ceausescu. I-am spus mamei ca Ceausescu a avut un discurs gresit si ca "a rupt cuiul".

Urmau sa se intample lucruri care nu se mai intamplasera.

Foto: http://www.webmyc.com/blog/

joi, 11 decembrie 2008

PD-L online

Dl. Geoana s-a cam grabit sa faca Guvernul. Zic asta pentru ca inca mai sunt online bucati din campanie care nu prea ii sunt favorabile, facute de "partenerii" de la alianta "NA".

De ce nu vrea PSD pe UDMR in Guvern

PSD nu vrea UDMR-ul in Guvern pentru ca astfel le-ar fi usor celor de la PD-L sa renunte la ei, mai pe scurt, sa faca majoritatea doar cu popularii lor de la UDMR, asa cum umbla de fapt vorba in primele zile dupa vot.

miercuri, 10 decembrie 2008

Give me hope, Geoana!

La mitingul de ieri al PSD dedicat intrarii la guvernare, a cantat si binecunoscutul cantaret reaggae Eddie Grant. Acesta a interpretat frumoasa melodie "Give me hope, Geoana", ale caror versuri vi le amintim aici:

"Well Geoana he runs a country
He runs in Durban and the Transvaal
He makes a few of his people happy, oh
He don't care about the rest at all
He's got a system they call apartheid
It keeps a brother in a subjection
But maybe pressure can make Geoana see
How everybody could a live as one

[chorus:]
Gimme hope, Geoana
Hope, Geoana
Gimme hope, Geoana
'Fore the morning come
Gimme hope, Geoana
Hope, Geoana
Hope before the morning come

I hear he make all the golden money
To buy new weapons, any shape of guns
While every mother in red Soweto fears
The killing of another son
Sneakin' across all the neighbours' borders
Now and again having little fun
He doesn't care if the fun and games he play
Is dang'rous to ev'ryone

[chorus]

He's got supporters in high up places
Who turn their heads to the city sun
Geoana give them the fancy money
Oh to tempt anyone who'd come
He even knows how to swing opinion
In every magazine and the journals
For every bad move that this Geoana makes
They got a good explanation

[chorus]

Even the preacher who works for Jesus
The Archbishop who's a peaceful man
Together say that the freedom fighters
Will overcome the very strong
I wanna know if you're blind Geoana
If you wanna hear the sound of drums
Can't you see that the tide is turning
Oh don't make me wait till the morning come"

Mitingul s-a incheiat intr-o atmosfera de avant muncitoresc.

Ce s-a intamplat in Grecia

Un elev de 15 ani, Alexandros Grigoropoulos s-a dus la baut cu prietenii sai intr-o zona rau famata a Atenei, Exarhia. La un moment dat au inceput sa arunce cu pietre intr-o masina a politiei care trecea pe acolo. Se pare ca din incident, nervii unui politist au cedat si - asa cum se vede in imaginile de mai sus, filmate de cineva din apropiere - l-au impuscat cu sange rece. Pare o crima din cauza ca in afara de cele doua impuscaturi si o alarma de masina, nu se poate spune ca strigatele care se aud in fundal demonstreaza vreo lupta intre tineri si politie, dupa cum se pare ca masinile trec in mod obisnuit pe strada in zona respectiva.

Presa elena spune ca, desi mama sa are unul dintre cele mai mari magazine de bijuterii din Atena, tanarul facea parte dintr-o organizatie anarhista, si de aici comportamentul fata de autoritati, fapt care a generat intr-o oarecare masura si amploarea manifestatiilor din Grecia.

In centrul Atenei magazinele sunt arse, lumea a furat din vitrine, iar printre hoti au fost prinsi doi albanezi, fapt care ar putea duce la un val de xenofobie. Bun, din vitrinele magazinelor de firma din centrul Atenei au inceput sa fure si cucoanele, ca deh, si lor le trebuie.

Un guvern cu fata umana

Nu stiu de ce, dar cred ca PSD nu va fi nuca aceea tare care sa il impiedice pe Traian Basescu sa faca ce vrea el cu Guvernul, mai ales daca ma gandesc ca reprezentantul cel mai de varf al acestui partid este Mircea Geoana. Nu ma voi lega de dl. Geoana, insa cred - citind presa - ca PSD deja incepe sa fie fraierit la asa-zisele negocieri. In primul rand, parca era vorba ca numai primii doi ani primul ministru va fi din partea PD-L (sa ii uram multa sanatate) si dupa aceea ar fi urmat un prim-ministru de la PSD. Ceea ce mie imi spune ca seria pacalelilor a inceput deja. Din cate mi-am dat seama, dupa primii doi ani, prim-ministru din partea PSD va fi tot domnul Stolojan, pentru ca am inteles ca el a fost deja nominalizat pentru intreg mandatul.

Trec peste faptul ca alegatorii au votat cu un partid si au primit la pachet si pe adversarul lor politic, trec peste referendumuri, campanii de infierare a celor 322 (vad aievea uimirea pe fata celor care strigau in piata "Jos cu cei 322!":), trec peste sloganurile "ei cu ei, noi cu voi" etc. Dar alegatorii nu vor trece.

Ce incearca sa faca Traian Basescu? Mai multe lucruri deodata. In primul rand, a vrut sa scoata PNL din joc. Si PSD, ca un copil care imita pe cei mai mari, a vrut si el sa scoata UDMR. Odata scos PNL din joc, Traian Basescu vrea sa arate ca cele doua partide mari din Romania sunt PD-L (de dreapta) si PSD (de stanga). Situatia economica cere ca dreapta sa guverneze cu stanga. Cand aceasta va fi mai buna, stanga va putea pleca, pentru ca politicile sociale nu vor mai fi necesare.

Insa, dupa toata euforia intrarii la Guvernare, PD-L si Traian Basescu pe de o parte si PSD de cealalta parte, se vor gasi in fata realitatii. In curand vor aparea situatii (nu vi le voi povesti, dar va voi da indicii:) asemanatoare cu aceea in care vrei sa dormi singur, dar mai este cineva in pat. Ce faci in situatia asta?:)

Ceea ce este sigur este ca patul este al lui Traian Basescu.;) Dar asta pana va castiga presedentia, in 2009, candidatul PNL, pentru ca de-abia un guvern portocaliu-rosu este un motiv suficient ca Traian Basescu sa nu mai fie ales.

Va dati seama ce poveste va iesi dupa prezidentiale, cu un presedinte PNL si cu un guvern PD-L+PSD?

marți, 9 decembrie 2008

Think global, act local

Cine a votat împotriva guvernării cu PDL

Ion Iliescu
Adrian Năstase
Viorel Hrebenciuc
Radu Mazăre (Constanţa)
Marian Vanghelie (Bucureşti)
Doru Ioan Tărăcilă (Călăraşi)
Trifon Belacurencu (Tulcea)
Constantin Nicolescu (Argeş)
Vasile Ion (Buzău)
Ioan Cindrea (Sibiu)

Cine a votat pentru guvernarea cu PDL

Mircea Geoană
Miron Mitrea
Titus Corlăţean
Cristian Diaconescu
Liviu Dragnea (Teleorman)
Marian Oprişan (Vrancea)
Constantin Niţă (Braşov)
Ilie Sârbu (Timiş)
Gheorghe Nichita (Iaşi)
Dan Nica (Galaţi)
Ioan Toma (Olt)
Ion Stan (Dâmboviţa)

Sa fie din cauza ca dl. Dan Carlan nu mai este senator? Dupa odiseea "viceprimar PNL", sunt curios cum se va desfasura pe plan local o alianta PSD - PD-L

Sursa: adevarul.ro

Concertul lui Costel Busuioc de la Iasi, anulat

Am fost ieri sa cumpar bilete la concertul lui Costel Busuioc intitulat "Acasa de Craciun", care ar fi trebuit sa fie pe 10 decembrie. Probabil ca multi ieseni, ca si mine, au lasat pe ultima clipa cumpararea unui bilet la acest concert, astfel incat acesta a fost anulat, din lipsa de vanzari de bilete. Chiar s-a intamplat un lucru ciudat aici: primul concert al lui Costel Busuioc, in orasul sau, sa fie anulat!

Cauzele pot fi:

- sala prea mare (Providenta) fata, de exemplu, de sala Filarmonicii din Timisoara,
- data concertului aleasa nepotrivit - prea departe de Craciun - concertul de la Sala Palatului din Bucuresti va fi pe 23 decembrie
- sau, pur si simplu, iesenii care i-au transmis atunci cand a cantat in concert cu Julio Iglesias ca ar vrea sa il vada intr-un concert singur nu erau de fapt sinceri;).

Eu zic ca negocierile pentru noul Guvern si asteptarea crizei i-au facut pe ieseni sa nu mai dea bani pe alte lucruri decat mancare si utilitati:).

luni, 8 decembrie 2008

Ce era inainte de Google?

Astazi deschid un poll nou, si va intreb: ce motor de cautare foloseati inainte sa va dati seama ca google.com este foarte bun si gaseste mai multe pagini decat celelalte motoare de cautare?

In primul rand, google.com mi s-a parut un nume foarte ciudat la inceput, pe care l-am incadrat in aceeasi categorie cu yahoo.com, care imi suna prea neprofesionist, fapt care m-a detgerminat ca prima oara sa imi fac cont de e-mai pe hotmail.

Ce foloseam eu ca motor de cautare? Pe toate:) La vremea respectiva, cand am inceput sa utilizez Internetul la servici, exista o adevarata teorie in cautarea unei anumite informatii, a unui anumit termen, a unor anumiti furnizori... "trebuie sa stii sa cauti" - asa spunea respectiva teorie. In afara de cautarea unor termeni cat mai specifici, "strategia" mea era sa folosesc cat mai multe motoare de cautare. Printre ele: altavista.com, lycos.com, msn.com, yahoo.com si inca unul care imi placea chiar foarte mult la un moment dat - dogpile.com.

Voi ce motoare de cautare foloseati inainte de Google?

vineri, 5 decembrie 2008

V-ati pregatit ghetutele?


In seara asta vine Mos Nicolae. Am trecut astazi prin piata si rar se mai gaseau nuielute de cumparat:)

Mai sus este o melodie de Mos Nicolae intr-o interpretare dintre cele mai frumoase pe care le stiu (de parca ar fi foarte multe):)

joi, 4 decembrie 2008

Se reface FSN

Ion Iliescu trebuie sa fie multumit: FSN este pe cale sa guverneze din nou, la aproape 20 de ani de la 1989.

Ce spune un votant care chiar a crezut in "noi cu noi, ei cu ei"? Ca acum, "noi", trebuie sa guvernam cu "ei", pentru ca tu le-ai dat acest mandat, votandu-i.

Partea amuzanta din toata aceasta poveste este ca Basescu ar trebui sa guverneze cu Geoana si Voiculescu.:)

Daca o asemnea alianta (PSD+PC+PD-L - de aici se vede clar unde sunt liberalii, nu?) va face guvernul, unde s-au risipit "cei 322"? Unde au disparut 4 ani de scandaluri pornite din mintea de la Cotroceni? Ce simte un pedelist cand se uita la stiri? Ce a vrut sa zica Boc atunci cand a spus ca alegerile au fost castigate de dreapta?

Multe intrebari, un singur raspuns: se face ce vrea Basescu. Dar nu stiu de ce, simt ca daca se va intampla asa cum se pare ca vrea el, prezenta la urmatoarele alegeri va fi de 10% sau sub.

P.S.
Acum, dupa alegeri, ati mai auzit ceva despre Stolojan?

luni, 1 decembrie 2008

Uni-i nominalul?

Prima oara testat, sistemul de vot uninominal da peste cap logica simplului cetatean. "Maica, cel pe care l-am votat a iesit deputat?" "Nu maica, pentru ca desi a iesit primul pe colegiu, a luat mai putine voturi decat X din alt colegiu" "Ha?".

Cum vine asta, ca votul uninominal dat cuiva sa fie calculat, transformat, interpretat, analizat si de-abia atunci sa fie aleasa persoana?

Nu stiu daca acest uninominal atat de dorit de presedintele Basescu este o solutie pentru "reformarea clasei politice", atata timp cat aceasta reforma se face si cu ajutorul computerelor, dupa votul propriu-zis.

Au iesit deputati in urma votului din mediul rural niste ilustri nepasatori fata de ceea ce are nevoie Iasul, cu nume izvorate din presa anilor 1990-1992, care au avut meritul ca au dispus de cateva camioane cu faina sau de cateva sute de kilograme de peshte pe care le-au distribuit votantilor cat mai aproape de ziua votului.

Altii care au facut ceva pentru Iasi, le-a pasat, s-au zbatut, au o lista lunga cu lucruri care au imbunatatit viata iesenilor ori nu vor ajunge din nou in pozitia de a ajuta Iasul, ori mai stau inca la mila unor RAM-uri si a unor HDD-uri si a unor CPU-uri de cine stie unde, pe baza unui algoritm de care nici cei care au facut legea nu sunt siguri.

Se poate spune raspicat ca acest sistem de vot uninominal este o intoarcere inspre o zona destul de nedreapta si dura, aleatorie, unde nimic nu e sigur, unde poti sa nu faci nimic pentru un judet si cu toate astea sa castigi un mandat de parlamentar, unde indiferent de ceea ce ai facut pentru Iasi tot trebuie sa tii cont ca un contracandidat se pregateste sa dea mancare in plase pentru voturi. O intoarcere intr-o zona unde multitudinea de colegii face ca legea sa nu poata fi aplicata, unde afisele sunt rupte peste noapte, unde "cadourile" electorale primeaza, o intoarcere la un sistem de vot tip far-west...

Cred ca in acest moment se poate spune ca Romania nu a fost, nu este si nu va fi pregatita pentru loteria numita votul uninominal.

P.S.
Va dau un exemplu. Cautand sa vad ce a facut un anume domn deputat pentru Iasi, am ajuns pe wikipedia.org. In afara de data nasterii, la pagina despre dansul mai scria ceva (si doar atat): "Acest articol despre un deputat român este deocamdată un ciot. Puteţi ajuta Wikipedia prin completarea lui.". Eu as zice ca respectivul este un ciot politic, dar na... a iesit iarasi deputat. As ajuta Wikipedia profetzind: "Respectivul deputat a fost ales intamplator, inca o data, prin votul uninominal. Mai apoi, cand s-a revenit la votul pe lista, nu a mai fost propus de partidul sau, pentru ca nu a facut nimic pentru oamenii din circumscriptia sa.

P.P.S
Mi-am dat seama de ce se intampla ceea ce se intampla, de ce politicienii au fost de acord cu un asemenea sistem de vot. E destul de simplu, pentru ca au crezut cu totii ca vor lua 50%+1 vot. Lucrurile cat de cat explicate pe hotnews.ro.