joi, 30 aprilie 2009

O legatura ciudata... sa fie mana unor teroristi?

Iata o informatie care circula de ceva timp pe Internet, referitoare la izbucnirea pandemiei (de-acum) de gripa porcina... legatura este cel putin suspecta:

"Obama’s Visit

The first case was seen in Mexico on April 13. The outbreak coincided with the President Barack Obama’s trip to Mexico City on April 16. Obama was received at Mexico’s anthropology museum in Mexico City by Felipe Solis, a distinguished archeologist who died the following day from symptoms similar to flu, Reforma newspaper reported. The newspaper didn’t confirm if Solis had swine flu or not."

Una dintre surse: bloomberg.com

Si chiar asa, cum putea sa porneasca din... Mexic asa ceva? Niste lucruri suspecte mai sunt atat faptul ca este o boala intalnita la porci - care sunt atat animale foarte cautate in America la fel ca in restul lumii occidentale, si faptul ca sunt considerate animale murdare de catre cultura musulmana si mozaica, fapt care a determinat Israelul - de exemplu - sa sustina ca referirea la aceasta boala ca fiind "gripa porcina" este jignitoare. Sa fie o pedeapsa musulmana impotriva lumii vestice si un atac asupra lui Obama?

Maine este 1 Mai, si oamenii vor manca mici. La gripa aviara, s-au ars foarte multe gaini confiscate, pentru ca virusul se transmitea si prin carnea de pasare... acum nu se stie daca si gripa porcina se transmite prin carne, desi ar fi o afirmatie logica, atata timp cat se transmite prin stranut si atingere...

miercuri, 29 aprilie 2009

Masuri impotriva gripei porcine

Masura nr. 1 - Trebuie luate toate masurile pentru ca porcul sa nu raceasca!:)

Cat despre porcusorul din imagine, continuarea aici.

Simon's Cat

Nu numai pentru iubitorii de pisici. Enjoy!

Alt filmulet aici si altul aici.

Este EBa o greseala de marketing politic?

Desi in afara partidului, EBa smulge procente importante listei europarlamentare a PD-L, ceea ce face sa ne apara in minte imaginea unei parti a furnicilor dintr-un musuroi lucrand pentru o regina scoasa temporar in afara musuroiului prin propria vointa. Se pare ca multi din PD-L sunt nemultumiti ca EBa primeste 4 procente intentie de vot, smulse de la musuroiul mare, prin intermediul furnicilor care strang hrana atat pentru intregul musuroi cat si pentru regina EBa, pentru ca cele 4 procente ar fi putut reveni tuturor, nu doar reginei autoexilate temporar.

Nemultumirile se fac auzite de-abia acum, insa acei care acum fornaie de nervi, nu cumva sunt aceeasi care mai inainte si-au dat girul ca EBa sa primeasca sprijinul pentru strangerea de semnaturi in teritoriu, si anume sefii de filiale? Daca EBa nu putea candida la europarlamentare ca independent, se intorcea in partid si candida pe lista partidului, nu-i asa?... cand apele s-ar fi linistit deja dupa taifunul Pippidi si astfel contribuia la numarul de voturi adunate de PD-L cu cele 4% ale sale...

Dovada ca, desi in afara partidului EBa este un produs de partid, care candideaza sub ”brand-ul propriu EBa” (cum se exprima chiar dansa) este ca din cele 200.000 de persoane din toata tara care si-au dat semnatura pentru candidatura sa la Parlamentul European, pe twitter.com are doar 13 followers... 13 din 200.000? Cat vine asta in procente? Mai creste numarul de followers pentru contul elenabasescunet de pe twitter la 104... dar tot putin pare, nu? (chiar asa, de ce are doua conturi?)

Este o greseala de marketing sa scoti pe piata un produs care sa te concureze la celelate produse ale tale si astfel sa iti faci concurenta singur? Sigur ca da.

P.S.
EBa apare pe pagina numarului 1/2009 a revistei Political Woman... de ce apar astfel de reviste tocmai inaintea campaniei electorale si de ce EBa apare in culorile PSD nu am sa discut prea mult, insa nu am putut sa nu remarc in aceasta revista minunata faptul ca editorialul de deschidere, semnat de Alexandru Raducanu, se intituleaza ”Making off”, in ideea ca se refera la ”cum s-a facut” aceasta revista.

Corect ar fi fost titlul ”Making of”, pentru ca ”to make off”, conform urbandictionary.com, inseamna ”to make a successful getaway with stolen property”... iarasi succesfuri?

marți, 28 aprilie 2009

Multiubitul si stimatul posibil candidat

Un tanar interesant, sunt convins. Dintr-o familie faimoasa. Inainte ca romanii sa se fi obisnuit cu faptul ca Nicolae Ceausescu - atat de jelit la mormantul din Ghencea Militar - are un nepot care ii seamana, iata ca acestuia din urma i se fac deja propuneri de a intra in politica. Cum s-ar saluta nepoata lui Mussolini cu nepotul lui Ceausescu in parlamentul european? Presa internationala ar publica actiunile acestuia, in mod sigur, la fel cum face si cu Mussolina...Nu vreau sa il ofensez in vreun fel, sunt convins ca este un tanar de treaba, dupa cum si tatal lui a ales sa isi traiasca viata pe propriile merite, insa cu un nume atat de important, la atata de putin timp istoric de la 1989, exista lucruri pe care trebuie sa le luam in considerare.

Am postat imaginea de mai sus cu acest tanar necunoscut de noi dar cu un nume celebru, pentru a vedea ca, in conditiile votului uninominal, un astfel de nume si o astfel de asemanare fizica reprezinta o comoara pentru oricare din partidele de stanga, si acestea nu vor inceta sa ii faca propuneri de a intra in politica.

Si chiar ar fi votat de oameni, acum mai nostalgici ca oricand... oare cat va rezista tanarul Daniel Valentin Ceausescu, inainte de a accepta sa intre in politica? ...mai ales ca sunt atatea lucruri neterminate de bunicul sau, din punctul de vedere al celor mai in varsta...

P.S.
Cat de mult ar munci si cati bani ar cheltui un candidat necunoscut, pentru a se bate de la nivel la nivel cu un asemenea nume, intr-o cursa electorala? Si inca ceva... credeti ca Daniel Valentin graseiaza cat de putin?:)

luni, 27 aprilie 2009

500 de milioane de votanti indieni au aratat degetul la autoritati

In 2005 in India, datorita suprapunerii alegerilor locale cu cele nationale (daca am inteles eu bine), si datorita faptului ca la vot, pentru a nu vota de doua ori, iti era murdarit degetul aratator cu cerneala permanenta, autoritatile s-au gandit ca si cei care voteaza la locale trebuie impiedicati sa voteze de doua ori, si au ajuns la solutia de a murdari cu cerneala permanenta si al doilea deget dupa cel aratator.

Astfel, s-a ajuns la situatia in care se afla frecvent alegatorul roman, si anume la aceea de a arata degetul autoritatilor, asa cum apar in poza de mai sus Chief Minister-ul Statului Maharashtra din India, alaturi de sotia sa, aratand degetul la presa pentru a fi fotografiati.

O solutie care ar fi imbratisata cu multa bucurie si la noi, mai ales ca ar impiedica neregulile la vot...

Gandul lui Bojor

Acest micut cutremur din 25 aprilie 2009 este primul cutremur de la noi din tara atat de mediatizat si cred ca primul transmis in direct la tv.

Odata cu el mi-am adus aminte care e emotia pe care ti-o provoaca ceva atat de mare si de putin controlabil de tine... in timpul unui cutremur te simti un bob de orez intr-o supa care fierbe cu bulbuci, te simti ca o pasare zgaltaita de o aripa de cineva atat de mare incat nu poti sa il cuprinzi cu privirea, te simti ca o albina intr-o cutie de chibrituri, purtata in buzunar de cel care te-a prins...

Mi-am mai adus aminte de replica cutremurului din 1990, care a fost noaptea... m-am trezit de la un scrasnet de betoane si un zgomot care te inconjura, in intuneric. Am aprins lumina si lampa se zgaltaia... am oprit lustra cu mana si am stat la geam sa ii urmaresc pe vecinii mei care incepeau sa iasa in fata blocului. M-am dus la culcare destul de repede.

Mi-am adus aminte cum sunt zgomotul, uruitul si emotia provocate de un cutremur... atat de concrete si de palpabile incat aproape poti sa te prinzi de ele.

Cum se transmite gripa porcina [FOTO]

Dupa cutremure, plagi si boli, Dumnezeu ne trimite gripa porcina pentru a ne arata inca o data unde ne e locul si pentru a ne reaminti ca secolul XXI ori e religios, ori nu e deloc... insa oamenii de stiinta au in sfarsit un punct de plecare in tratamentul gripei porcine, si anume imaginea de mai sus, care arata care este modul prin care virusul trece de la animal la om... sau ma rog, la omulet - viitor iubitor de sunca:)

P.S.
Vorbind serios, gripa porcina se transmite deja de la om la om, prin stranut, prin particulele de saliva care plutesc in aer dupa stranut, tuse etc. si prin atingerea obiectelor infestate, cum ar fi manerele usilor. Se considera ca virusul poate trai in atmosfera timp de pana la 2 ore. Masuri de protectie ar fi masca de tifon si mai ales spalatul mainilor.

Ca tratament, se administreaza un antibiotic (cred) denumit Tamiflu.

P.P.S - Update
Astazi (27 mai 2009, fix la o luna de la postarea originala) a fost constatat primul caz de gripa porcina din Romania. Iata cateva informatii suplimentare referitoare la aceasta boala:

Simptomele Gripei Porcine

Ca si gripa obisnuita, simptomele gripei porcine pot include:
- febra, care este de obicei mare, dar spre deosebire de gripa obisnuita, uneori aceasta lipseste
- tuse
- nasul curge sau e infundat
- durere in gad
- dureri musculare
- dureri de cap
- frisoane
- oboseala sau extenuare, care pot fi extreme (se spune ca stai in pat si dormi f. mult in cazul gripei porcine)
- diaree si voma uneori, dar mai des decat in cazul gripei obisnuite.

Semne ale unei infectii cu virusul gripei porcine pot include pneumonie si respiratie ingreunata


Simptome majore ale gripei porcine

Urmatoarele simptome necesita atentie medicala urgenta, mai ales in cazul copiilor:
- respiratie rapida sau greutati in a respira
- nuanta albastruie sau gri a culorii pielii
- refuzul de a bea lichide
- voma severa sau persistenta
- lipsa activitatii (somn prelungit) sau interactiunii cu alte persoane (apatia/oboseala accentuata)
- copilul este atat de iritat, incat nu vrea sa fie tinut in brate
- simptomele tipice gripei obisnuite se imbunatatesc, dar mai apoi revin cu febra si tuse mai mare


Simptome ale gripei porcine fata de o raceala obisnuita sau o infectie obisnuita a sinusurilor

Este important sa retinem faptul ca majoritatea copiilor carora le curge nasul sau tusesc nu au gripa porcina si nu trebuie dusi la pediatru pentru testarea impotriva gripei porcine.

In aceasta perioada a anului, unele afectiuni sunt obisnuite printre copii, ca de exemplu:

- alergii de primavara - le curge nasul, congestie, tuse
- raceli obisnuite - nasul curge, tuse si febra usoara
- infectii ale sinusurilor - nasul curge pe perioade indelungate, tusa si febra
- infectii ale gatului - dureri in gat, febra

Ce trebuie sa stiti

Gripa porcina se propaga cel mai frecvent prin contactul direct cu secretiile respiratorii ale cuiva bolnav de gripa porcina, cum ar fi in situatiile in care tusesc sau stranuta langa dvs.

Persoanele cu gripa porcina sunt cel mai probabil contagioase o zi inainte si pana la 7 zile dupa ce prezinta simptomele gripei porcine.

Picaturile de tuse sau din stranut pot deasemnea contamina suprafetele, cum ar fi manerul usii, pahare, blatul mesei, desi virusii nu vor supravietui mai mult de cateva ore.

Medicatia anti-gripa porcina este disponibila sub forma medicamentelor Tamiflu (oseltamivir) si Relenza (zanamivir).

Scolile si alte institutii publice nu se vor inchide decat in cazul in care mari mase de persoane au gripa porcina si activitatea institutiei nu se mai poate desfasura. Este indicat ca studentii, elevii si angajatii care prezinta simptomele de mai sus sa ramana acasa si sa anunte un medic.

sâmbătă, 25 aprilie 2009

Cutremur - 25 aprilie 2009

Astazi, 25 aprilie 2009, intre ora 20:18 si 20:23 (conform comunicatului oficial) am simtit foarte multi dintre noi un cutremur de 1-1,5 secunde, pe nivel orizontal, secunde in care m-am gandit unde e cea mai aproape grinda sub care sa ma asez.:) Cand se terminase miscarea m-am uitat la ceasul calculatorului si arata 20:19 - la Iasi la atat s-a terminat.

Intre timp au aparut si informatii referitoare la acest scurt, dar intens cutremur.

Realitatea TV ne spune, 20 de minute mai tarziu, prin intermediul unei doamne de la Institutul de Fizica a Pamantului ca a fost un cutremur cu epicentrul in Vrancea, la o adancimea de 120 de km, de adancime, cu o intensitate de 5,3 pe scara Richter. In epicentru, intensitatea acestui cutremur a fost de 5 grade pe scara Mercalli si a fost resimtit in Bucuresti cu o putere de 3-4 grade pe aceeasi scara. Diferenta dintre scala Richter si Mercalli ar fi ca prima masoara intensitatea cutremurului in epicentru, iar Mercalli in functie de intensitatea cu care este resimtit si efectele lui.

In Vrancea, fiind un cutremure de adancime, nu sunt urmate de replici, spre deosebire de cutremurul din Italia, care a fost unul de suprafata, urmat de multe replici.

Durata acestuia pe seismograf a fost de aproximativ 3 minute, insa varful pe care l-am simtit a fost foarte scurt.

Sunat fiind de Realitatea TV, directorul Institutului de Fizica a Pamantului, un domn pe nume Marmureanu, a raspuns: "Este un cutremur normal... Da, dom'le, a fost un cutremur, e normal, care-i problema?"

Voi cum l-ati simtit?

vineri, 17 aprilie 2009

Salvati de fasole...

O postare pentru cei care au tinut post :) si care - sunt aproape sigur - au mancat si fasole.:)

In 1999, Umberto Eco a scris un articol in care se referea la cele mai importante inventii ale mileniului care tocmai urma sa se incheie... a enumerat cateva pentru a se opri la ceea ce el considera ca fiind cea mai importanta inventie a mileniului: fasolea. Nu stiu daca poate fi etichetata chiar ca o inventie la modul propriu, dar iata un extras din articolul (click pentru a-l citi tradus in engleza) lui Eco:

"Dar despre ceea ce doresc intr-adevar sa vorbesc este fasolea, si nu doar fasolea, dar si mazarea si lintea. Toate acest fructe ale pamantului sunt bogate in proteine vegetale, dupa cum stie oricine care urmeaza o dieta fara carne, dupa cum si un nutritionist sigur va insista asupra faptului ca o portie sanatoasa de linte sau boabe de mazare are valoarea nutritionala a unei fripturi groase, suculente. Acum, saracii, in acele indepartate Evuri Medii, nu mancau carne, decat daca reuseau sa creasca cateva gaini sau se ocupau cu braconajul (pentru ca vanatul din padure era proprietatea lorzilor). Asa cum am pomenit mai devreme, aceasta dieta saraca determina o populatie malnutrita, slaba, bolnavicioasa, scunda si incapabila sa aiba grija de campuri. Astfel, in secolul al X-lea, cand a inceput sa se raspandeasca cultivarea legumelor, acest lucru a avut un profund efect asupra Europei. Lucratorii au putut sa manance mai multe proteine; ca rezultat au devenit mai robusti, au trait mai mult, au facut mai multi copii si au repopulat un continent."

Umberto Eco, este profesor de semiotica la Universitatea din Bologna, autorul "Numelui Trandafirului" si a "Pendulului lui Foucault". Pentru cei care nu au auzit de el, era un autor la moda inainte Paulo Coelho si Dan Brown.:)

P.S.
Oare ar trebui sa credem ca in casele taranilor mirosea mai frumos inainte de secolul al X-lea?:)

joi, 16 aprilie 2009

De Pasti, sarbatorim Pastele...

”Pastele este cea mai importanta sarbatoare crestina a anului, pentru prima data fiind sarbatorit in jurul anului 1400 inainte de Hristos.” - citesc pe un site si mintea mi se blocheaza. Cea mai importanta sarbatoare crestina a anului a fost sarbatorita inainte de Hristos? Hmmm... desi simplificata, afirmatia tot nu se leaga. Se pare ca oamenii, bucurosi fiind de faptul ca vine Pastele, nu mai fac legatura dintre crestin si Iisus Hristos si ne comunica senini - cum a facut o prezentatoare la TV cu mult ani in urma - ca ”...de mai bine de 2000 de ani, lumea asteapta noaptea Invierii...”.

Iisus a fost rastignit acum 1975 de ani si Invierea nu avea cum sa fie celebrata mai devreme, sau nu mai stiu eu sa calculez?

Si mai este ceva... cand eram eu mic era ”Pasti”... acum e ”Paste”... oare s-a intamplat la fel si cu ”capsunile” care au devenit ”capsune”?

Paste Fericit in pace si lumina!

marți, 14 aprilie 2009

Veti rade si veti plange in acelasi timp

Dupa Paul Potts, "Britain's Got Talent" reuseste sa ne faca sa plangem si sa radem in acelasi timp... apare de aceasta data o domnisoara de 47 de ani, care locuieste intr-un sat... si care a dorit sa fie cantareata dar nu a avut ocazia pana acum; desi la fel ca Paul Potts pare sa fie atinsa de o oarecare dizabilitate - reuseste sa...

Susan Boyle, o domnisoara de 47 care arata ca Rona Hartner tunsa, peste cativa ani... dar mai degraba va las sa ascultati...

Materialul video aici (click). - veti fi directionati pe youtube.com

luni, 13 aprilie 2009

Pogea qui?

Conform wikipedia.org, ”Gheorghe Pogea (n. 1955) este un inginer şi om politic român”...”doctor în ştiinţe şi ingineria materialelor”...care a absolvit, dupa Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor (metalurgie) din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti în 1981 si Ecole Superieure de Commerce Marseille-Provence in 1993, printre altele.

Tot aici se mai spune ca: ”După absolvirea facultăţii, a lucrat în cadrul S.C." Siderurgica" S.A. Hunedoara ca inginer tehnolog, şef de secţie, şef al Grupei Tehnico-economice (1981-1991), consilier al directorului general (1992-1993), şef al Serviciului Tehnic (1993-1996) şi apoi director general (1997-2001). Din anul 2001, a fost director general al SC "Marmosim" SA Simeria, societate patronată de către liderul Partidului Democrat Adriean Videanu.”

Cel mai important aspect din biografia lui Gheorghe Pogea, in contextul adoptarii impozitului forfetar pentru firme, este faptul ca a studiat la Scoala Superioara de Comert din Marsilia - Franta, absolvind-o in 1993. De ce este atat de important pentru romani acest aspect? Pentru ca aflat la studii in Franta, domnul Pogea a aflat despre impozitul forfetar - ”imposition forfaitaire annuelle”, cum ar veni in franceza. Ciudata coincidenta, Euromed Marseille (cum se numeste aceasta scoala in zilele noastre) a fost infiintata in 1872 de Camera de Comert si Industrie Marsilia -si iata cum o decizie din 1872 a CCI Marsilia (o organizatie in sprijinul firmelor, fie ele mici, mari sau mijlocii) va duce la falimentarea a mii de intreprinderi mici din Romania, 137 de ani mai tarziu.

Aceasta ”imposition forfaitaire annuelle” este ”un impôt payé par les sociétés françaises soumises au régime de l'impôt sur les sociétés (IS). Il a été institué par la loi n° 73-1150 du 27 décembre 1973."

...Sa suppression totale a été annoncée pour 2011 par Nicolas Sarkozy”.

Adica, pentru domnul Pogea, in romana: impozitarea forfetara anuala din Franta este un impozit platit de societatile franceze care se supun regimului impozitului asupra societatilor, fiind instituit in 1973. (Aoleo! Asa de demult? Inseamna ca este un impozit bun, daca tot a tinut atata timp. - n.n.). Suprimarea sa totala a fost anuntata de Nicholas Sarkozy incepand cu 2011. (oare asa va face si Traian Basescu, el urmand sa fie acela care va anunta in campania electorala pentru presedintie suprimarea impozitului forfetar?)

Articolul din wikipedia.org despre impozitul forfetar din Franta continua cu un tabel in care este prezentat baremul aplicabil pentru 2007, din care aflam ca daca o societate are o cifra de afaceri sub 400.000 de euro, nu plateste impozit forfetar, iar daca are intre 400.000 si 750.000 de euro pe an plateste 1.300 de euro, etc.. Iata tabelul, pentru a-l compara cu tabelul lui Pogea:

Inférieur à 400 000 € - 0

Compris entre 400 000 € et 750 000 € - 1 300 €

Compris entre 750 000 € et 1 500 000 €- 2 000 €

Compris entre 1 500 000 € et 7 500 000 €- 3 750 €

Compris entre 7 500 000 € et 15 000 000 €- 16 250 €

Compris entre 15 000 000 € et 75 000 000 €- 20 500 €

Compris entre 75 000 000 € et 500 000 000 € - 32 750 €

Supérieur à 500 000 000 €- 110 000 €


Mai remarcam faptul ca, daca la peste 1,5 milioane de euro, in Franta se platesc 3.750 de euro, in Romania dl. inginer Pogea a anuntat ca se vor plati 10.000 de euro.

In plus, impozitul forfetar anual se plateste in Franta pe 15 martie (pentru ca e anual, nu?) pentru anul anterior si nu trimestrial sau cum se vrea la noi.

Ca exemplu pentru argumentul care sustine ca limba franceza este mai melodioasa decat romana, va pot da urmatoarele cuvinte: ”Le président Nicolas Sarkozy a proposé à ce sujet de réduire de moitié l'impôt sur les bénéfices dans les entreprises de moins de 50 salariés qui mettront en place un dispositif de participation. Il a aussi annoncé la suppression de l'imposition forfaitaire annuelle (IFA) "en 2009" (initial).

Ce concluzie mai tragem? Ca atunci cand dl. Pogea invata in Franta, in 1993, se puneau bazele lichidarii intreprinderilor mici si microintreprinderilor din Romania, 15 ani mai tarziu.


P.S.
S-au facut asemanari intre impozitul forfetar si taxa de protectie. Impozitul forfetar - atata timp cat orice taxare se aplica unui castig - seamana intr-adevar cu o taxa de protectie, pentru ca fara ea nu poti sa ai firma, chiar daca ai cifra de afaceri zero, adica in Romania de astazi ti se impoziteaza inclusiv ne-castigul sau chiar pierderea... altfel ”inchizi si te duci acasa” - expresie pe care o poti auzi si de la cei care cer taxa de protectie si de la Ministrul (inginer) de Finante. Mai astept si altfel de impozitari, si le fac eu cateva propuneri guvernantilor: impozitati hartia igienica la metru, elasticul de chiloti, sosetele si curelele si bretelele... veti avea succes, pentru ca lumea nu va putea trai fara ele. Voi mai aveti propuneri de lucruri care sa fie impozitate?

vineri, 10 aprilie 2009

A administra-administratie?

Ziua de Iasi are un articol interesant, in care ne spune ca:

”Datele înregistrate la Primărie arată că, în ultimii cinci ani, trei consilieri au avut şapte propuneri de proiecte. Cei trei consilieri sunt Daniel Oajdea (PD-L), Anghel Ficu (PNL) şi Sorin Iacoban (PSD). Daniel Oajdea are înregistrate patru proiecte, Anghel Ficu două, iar Sorin Iacoban unul singur. „Consilierii nu au muncit chiar atât de mult”, a declarat Vasile Tiron, şeful Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni (CIC). ”

Articolul contine mai multe declaratii are responsabililor primariei, in care spun ca initiativele consilierilor nu s-au materializat, fiind considerate ”neviabile”.

Va dau eu trei exemple de initiative neviabile:

1. Fostul ambasador al Marii Britanii Excelenta sa Quinton Quayle, un prieten al Iasului, isi incheia mandatul. Excelenta sa era un prieten al Iasului din cauza ca, invatand limba romana timp de cateva lui in orasul nostru, inaintea preluarii mandatului de Ambasador al Marii Britanii la Bucuresti, a indragit orasul si oamenii. Din aceasta cauza, a orientat firme britanice inspre Iasi, a sprijinit initiativele iesenilor si a revenit in vizita in Iasi ori de cate a putut. Fiind ultima sedinta de consiliu inainte de intoarcerea in tara, am facut propunerea ca Excelentei sale sa i se confere titlul de cetatean de onoare. Am depus proiectul de hotarare prin registratura si l-am prezentat Consiliului Local. Au vociferat trebuia depus prin comisii, insa fiind sedinta extraordinara nu era obligatoriu. L-au respins. Mai apoi, cam la o luna dupa aceste intamplari, am aflat din presa ca dl. Coman a declarat ca: ”din cauza ca dl. Bojor nu a mai fost interesat sa urmareasca proiectul acesta, la intiativa unor personalitati din Iasi, s-a propus ca..... Excelenta sa, dl. Ambasador Quinton Quayle, sa primeasca titlul de cetatean de onoare”. Fusesem intrebat prin telefon daca ”votez pentru” acordarea acestui titlu de onoare, pentru ca urma ca o delegatie din partea Primariei Iasi sa se deplaseze la Bucuresti sa inmaneze acest titlul Excelentei sale, nemaifiind timp sa faca o vizita la Iasi.

2. Iasul a privit cu jind tot anul 2007 la Sibiu, cand acesta a fost Capitala Culturala Europeana. ”De ce nu si Iasul? Vrem si noi sa fim!”, numai ca Sibiul si-a depus candidatura inca din 2004 pentru 2007, conform procedurii de acordare a titlului de Capitala Culturala Europeana. Initiez un proiect de hotarare (prin registratura), sustinut de semnaturile unui larg grup de consilieri - pentru ca nu am vrut sa fiu, din zgarcenie, singurul care depune aceasta initiativa - prin care se facea primul pas din partea Consiliului Local Iasi inspre demararea procedurii de obtinere a titlului de Capitala Culturala Europeana. Si acest proiect a fost respins (desi in el se spunea doar ca, pentru a demara obtinerea acestui titlu, Consiliul Local Iasi sustine acest demers), fiind reluat la urmatoarea sedinta, insa (surpriza?) tot initiat de alte persoane.

3. O zi de luni - sedinta de Consiliu Local. Sabin Balasa este in spital, traind ultimele clipe dintr-o viata inchinata albastrului picturilor sale. Propun - datorita anilor petrecuti in Iasi pictand peretii Salii Pasilor Pierduti si multelor declaratii prin care maestrul spunea ca iubeste Iasul - sa ii fie acordat titlul de cetatean de onoare. Nu se ia nici aceasta propunere in discutie (este adevarat, nu am trecut-o prin registratura) si (miercuri parca) zilele urmatoare, maestrul moare, cu o ultima dorinta de a fi inmormantat nu in localitatea natala, nu in Bucuresti, ci in Iasi. I se acorda post-mortem titlul de cetatean de onoare. Ce ar fi fost daca intr-una din zilele dinaintea mortii maestrului, lucid fiind pana in ultimele clipe, ar fi aflat ca iesenii l-au cinstit inca din timpul vietii, dandu-i titlul de cetatean de onoare?

Asta este politica si asa se intampla si in administratie (cel putin cea ieseana): nu conteaza daca o initiativa este buna, ci conteaza a cui este.

Am mai scris despre cele de mai sus aici.

Ce ar mai fi de spus? Nimic.

miercuri, 8 aprilie 2009

”M-au pus intre un hot si doi talhari, ca pe Iisus...”

Gigi, coleg de celulă cu spionul Floricel
Gigi Becali a fost încarcerat în aceeaşi celulă cu Floricel Achim, spionul arestat pentru că a vândut secrete NATO. Dezvăluirea a fost făcută de către Radu Moraru, în emisiunea sa, “Naşul”, de la B1 TV, luni seară. Radu Moraru a precizat că are această informaţie chiar de la Becali, el fiind ultima persoană cu care şeful din Ghencea a vorbit la telefon vineri seară sau sâmbătă dimineaţă.
Cotidianul

-Ă-hă-hăăăă-hă-hă... ba, tu nu esti ala, spionul ala care spiona pentru rusi, ma intelegi? Cum il chema?
- Floricel Achim...
- Ă-hă-hăăăă-hă-hă... ala, ba. Tu esti ala, ba? M-au pus in camera cu un hot, ca pe Iisus... Voi ce-ati facut?
-Trafic de droguri.
-Ptiu, Satana! Un hot si doi talhari! Plecati de-aici, sa nu va vad... sunteti cu diavolul, nu? Impartiti prafuri pe strazi, omorati tinerii, nu? Rugati-va, lucratorii Satanei! Sa nu va prind pe langa mine! Ba spionule, ia zi, care e treaba pe aici? Iti place aici? Cum sunt astia cu tine?
- Se poarta bine.
- Cand ai termen? Ai avocat? Ă-hă-hăăăă-hă-hă!... tre' sa ai, ca doar nu ai vandut secrete pe gratis:) Ia canta ceva in ruseste! Ă-hă-hăăăă-hă-hă.... unde vedem meciul, hahalerelor? Ia sa vedeti cum castiga Steaua pentru mine... Sa vedeti cine e Becali in tara asta, chiar daca l-au inchis, ba hahalerelor! Sa vedeti voi cum o sa o duceti mai bine din cauza mea! O sa mancati cas, o sa beti lapte... ba nu, ca lapte nu va dau, ca ala e doar al meu. O felie de cas va dau, langa magiun, la ceai, dimineata... merge casul sarat la ceai, nu? Ati vrea o bucata... bai hahalerelor, de ce nu v-ati apucat sa vindeti cas in loc de droguri? Credeti ca casul nu se vinde? Ia intrebati un taran in piata cat se castiga din cas, ba, n-aveti cap deloc, poc poc poc... da' deloc... nu va merge mintea decat la prostii... voi si hotii de masini. Uite unde m-au bagat. Langa un hot si doi talhari. Doamneeeeeeee Isuseeeeeee Hristoaseeeeee tu esti zori prealuminateeee....tu esti razaaaa cea curataaaa si luminaaaa adevarataaaa.... Lasa, ca am sa ies de aici si voi o sa ramaneti. Nici o bucata de cas nu va las, asa sa stiti ă-hă-hăăăă-hă-hă!. Hai in sala de club, ca incepe meciul. Dom' paznic, ne deschideti sa vedem meciul? Sa vezi cum castiga Steluta mea... Doamneeeeeeee Isuseeeeeee Hristoaseeeeee...

P.S.
Imaginea de mai sus este primul (unul dintre primele) desene facute in Romania din sala de judecata, metoda folosita acolo unde nu este permis accesul presei pentru preluarea de imagini din sala de judecata - www.cotidianul.ro

marți, 7 aprilie 2009

Отец ГУСЕНИЦА - Tata OMIDA

Nu stiu de ce, dar tot ceea ce se intampla acum in Chisinau - TOT - imi seamana, la ore si minute, cu Revolutia Romana in direct. Se poate ca Pastele ortodox sa joace rolul Craciunului in 1989?

Update: Realitatea TV - La Chisinau a fost organizat un Comitet al Salvarii Nationale

Nu si-au adus aminte ca trebuie facute baricade, s-au dus acasa inspre dimineata...;)

Update 2: Arestari si impuscaturi in noapte la Chisinau

Lista lui Schindler regasita

O copie batuta la masina dupa lista lui Schindler, cel care a inspirat filmul lui Steven Spielberg a fost descoperita intr-o geanta Samsonite, printre alte documente, intr-o biblioteca din Sidney, Australia.

O descoperire la fel de importanta a fost si aceea a stenogramei discursului lui Schindler in fata muncitorilor evrei, o scena care a fost inclusa in filmul "Schindler's List", insa continutul exact al acestui speech nu a fost cunoscut pana acum.

Agentiile de presa spun ca "pasajul crucial al speech-ului lui Schindler este un apel plin de pasiune adresat muncitorilos sai de a nu lua razbunarea in propriile maini, ci sa lase curtilor de justitie sa faca dreptate". Un subiect etern discutat...

luni, 6 aprilie 2009

Vanatoare de vedete

Suntem in asteptarea judecarii recursului lui Gigi Becali...pe masura ce trece timpul, ma tot gandesc la motivarea judecatorului, care spunea ca:

”Apropiaţi şi susţinători ai lui Gigi Becali au acţionat la îndemnul şi sub comanda acestuia într-o manieră care sfidează regulile de drept, inculpatul fiind o persoană publică, recunoscută în unele medii ca un formator de opinie, multe din conduitele acestuia fiind exemplu de urmat pentru alţi cetăţeni - cum ar fi apropierea sa de Biserică, aspect pus în evidenţă în multe ocazii în sens pozitiv.

Astfel, poate mai mult ca ceilalţi inculpaţi era dator să se manifeste într-o conduită care să nu contravină regulilor de convieţuire socială".

Instanţa a mai apreciat ca că nu este de conceput într-o societatea democratică cu reguli de conduită şi convieţuire clară, chiar dacă s-ar proba în mod cert că victimele sunt autorii furtului autoturismului lui Gigi Becali, să se recurgă la "proceduri judiciare paralele" care nu au nicio legătură cu ordinea şi statul de drept, ci intră în sfera ilicitului penal.

Mi-am adus aminte intre timp ca prima persoana super-mediatizata care a patit un fapt similar, de curand, a fost Mihaela Radulescu; Mediafax spunea, pe 17 martie 2009:

”Mihaela Rădulescu este cercetată de poliţişti pentru furt calificat, după ce Poliţia s-a autosesizat în legătură cu incidentul care avut loc, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în care au fost implicaţi angajaţi ai cotidianului "Libertatea".

Ciocan a precizat că Mihaela Rădulescu este cercetată pentru furt calificat, după ce a luat un rucsac şi alte bunuri din maşina cotidianului "Libertatea".”

Imi aduc aminte ca atunci opinia publica a fost deasemenea usor bulversata, insa aceasta stare nu s-a prelungit, in principal din cauza faptului ca Mihaela Radulescu avea deja razboiul ei care i-a mai ciobit din imagine (divortul) si ca in urma declansarii cercetarilor, dansa nu a fost retinuta de catre organele de ancheta.

Hmm... alta autosesizare? Alta vedeta ultra-mediatizata? Voi mai credeti in coincidente in Romania de astazi?

Banuiesc ca este o campanie/politica prin care vedetele nu mai sunt ”iertate” de nimic, si prin care se doreste sa fie tratate ca orice persoana normala, campanie care poate intr-adevar sa fi pornit de la presedintele Basescu, care sa le fi spus ministrilor Justitiei si al Internelor - in dorinta de a aduce mai multa incredere in aceste institutii - sa mai ancheteze si vedete... insa cred ca mai mult rau si-au facut, pentru ca la Becali era vorba despre un fenomen care afecteaza foarte multi romani - cel al furtului de masini - dupa cum furtul este un fenomen care ii afecteaza pe toti romanii. Tot apropo de coincidente, momentul a cazut foarte bine pentru seful statului, daca ne aducem aminte.

Deschidem casa de pariuri: credeti ca urmatoarea personalitate publica care va fi anchetata/retinuta este o vedeta sau un politician?

P.S.
Nu vi se pare ca prin motivatie, judecatorul s-a antepronuntat, Becali nebeneficiind de prezumptia de nevinovatie, in situatia in care ca procurorul (presupun) l-a prezentat ca fiind "suspect de...", "banuit de..."?

Dupa minciuna, adevarul poate ucide

Daca am sti adevaratele motive care determina lucrurile care se intampla in jurul nostru, la fel ca tanara din articol am fi si noi. Asa cum mancarea poate ucide dupa foame si caldura dupa frig, adevarul administrat tot odata dupa ani de minciuna te poate omori si el.

Saraca tanara din articol! Oare sa te bucuri pentru ea, sau sa iti para rau ca lumea pe care acum o vede este altfel decat si-a inchipuit-o?

Articolul aici (click).

sâmbătă, 4 aprilie 2009

Iar au luat curentul

Noaptea... 1.30

Tzac! Intuneric, din nou si din nou.... cauta chibrituri, cauta lumanari, cauta lanterna.

Cum sa ii faci? Cretini? Porci? Nu ar fi frumos. Dar mi-as dori sa li se inchida lumina si la sefii E-On, pe neasteptate... sau sa li se inchida curentul unor sefi nemti ai E-On....

BAI FRATILI MEU, DE CE INTRERUPI CURENTUL?

1.39 ... deschid calculatorul si creez o petitie online. O veti gasi mai jos, dupa ce se aproba.

Imi aduc aminte ca mai demult aveam un ceas alimentat la priza, la care imi fixam alarma ca sa ma trezesc dimineata. Uneori curentul se intrerupea cand inca nu adormisem, dar trebuia sa ma dau jos din pat, sa aflu ora, sa o fixez din nou si mai apoi sa pun alarma iarasi. Uneori dormeam deja cand opreau astia lumina, si ma trezeam tarziu insa ceasul imi arata palpaind ca e ora 6, de exemplu, pentru ca se oprise curentul la 1 noaptea, iar cand pornea din nou pe ceas aparea ora 0:00... nu stiu de ce nu mergea ceasul cu baterie de back-up, insa acum, desi il mai am, nu il mai folosesc, ci folosesc telefonul mobil. Insa in acele vremuri nu aveam mobil sau mobilele nu aveau alarma... si deseori ma culcam cu emotii ca iar o sa opreasca astia lumina si nu o sa ma pot trezi.

Schweine!

PETITIE IMPOTRIVA DESELOR INTRERUPERI ALE CURENTULUI IN IASI - www.petitieonline.ro - click

vineri, 3 aprilie 2009

Fanclub Gigi


Cine mai poate spune acum ca sustinatorii lui Gigi Becali nu sunt cititi?

Bancul cu Becali si mascatii

Ce a spus Becali cand a intrat mama lui dimineata in dormitor si i-a spus ca sunt mascatii la usa?

”-Lasa-i sa ure si da-le cate un milion!”

:)

joi, 2 aprilie 2009

Wag (whack) Becali

"Wag the dog" este numele unui film care incepe cu citatul "Un caine da din coada pentru ca este mai destept decat coada. Daca coada ar fi fost mai desteapta decat cainele, atunci ea ar fi dat din caine" si se refera (premonitoriu - pentru ca aparut exact in timpul scandalului sexual Monica Lewinsky - Bill Clinton) la faptul ca presedintele american, pentru a inlatura atentia presei de la un scandal sexual, porneste un razboi, cam la fel cum se presupunea ca a facut Bill Clinton cu Iraq-ul.

Ceea ce se intampla in zilele noastre este ca Traian Basescu "da" din Becali, pentru ca nu aveau intr-adevar un personaj mai mediatizat pe care sa il retina. De vreo doua saptamani, Becali a fost la toate emisiunile posibile: la Capatos, la Nasul, la Marutza... il "fezandau" probabil, ca efectul sa fie si mai mare in dimineata perchezitiei.

Nu am sa comentez aspectele legale ale retinerii lui Becali sau care este motivul pentru care a fost nevoie de aceasta "perdea de fum", insa ceea ce ma face sa ma intreb in ce tara traim este opozitia dintre imaginea lui Becali retinut, ridicat, perchezitionat (in timp ce hotii masinii sale stau bine merci acasa, probabil cu zecile cheile false de BMW, Audi, Mercedes pe masuta de la televizor, printre coji de seminte mancate in timp ce se uitau la ce a patit Becali), si zecile de jafuri la banci, bancomate, case de schimb si furturi de masini cu autori necunoscuti din ultima vreme. Politia si-a facut prioritatile in aceasta dimineata si au considerat ca la Becali au un "autor" cunoscut care poate fi retinut, se stie si unde locuieste, spre deosebire de zecile de jafuri, care au autori pe care nu au stiut de unde sa ii ia. "Hai la Becali acasa sa-l victimizam putin! Si pe drum ne gandim si la un motiv cat de cat."

La toate buletinele de stiri de aceasta saptamana, daca am schimba toate numele in nume spaniole, ai fi zis ca ne aflam in America Latina - pentru ca se vede care este raspunsul presedintelui la dezvaluiri facute in an electoral, si se mai vede ca totul este pregatit pentru a replica la aceste dezvaluiri. Sau poate lucrurile erau pregatite dupa modelul "paine si circ", si cum "paine" nu prea e, regleaza si completeaza cu "circ" la greu. Ce mai urmeaza dupa ridicari de acasa, perchezitii, retineri, termene de judecata - toate trase de par - ca sa stearga din memoria colectiva o serie de dezvaluiri legate de familia domnului Basescu?

Eu cred ca mai urmeaza sa ii planteze niste cocaina in buzunar lui Adrian Nastase, ca sa poata sa il plimbe si pe el cu catuse la maini. Cel putin asa s-ar intampla in America Latina.

P.S.
Si cred ca urmeaza sa il ridice si pe Geoana, daca indrazneste sa candideze: il vor prinde facand trafic cu caramele de contrabanda. Care ii vor fi furate mai intai.

P.P.S.
Daca Becali a fost ridicat la trei luni dupa un apel telefonic la numarul de urgenta 112... cum ar fi fost ca numarul sa nu fie unul pentru urgente? Este ora 1 noaptea si nu s-a dat inca o solutie la cererea de prelungire a mandatului de retinere al lui Becali. Eu cred ca va fi respins si va fi cercetat in libertate. Pentru ca pozele cu catuse la maini au fost deja facute. Update: Becali nu a fost eliberat; cred ca mai era nevoie de cateva poze.

A cazut Palatul Sutu!

Hackerii astia... nici sa dormi linistit nu te lasa! Sau - oare - serverul e la mine in bloc si a cazut cand s-a intrerupt lumina?

Iar au oprit astia lumina

Draga Eonule,

De ce intrerupi curentul noaptea, mai bine de 5 minute, din timp in timp, in Iasi, si doar la 3 blocuri din cartier? Care este motivul pentru care lasi o pata neagra noaptea in centrul Iasului, la intervale regulate?

De ce ma faci sa imi aduc aminte cum ii injuram pe "porcii" care opreau lumina pe vremea lui Ceasusescu? Oare cati dintre cei care intrerupeau lumina atunci mai sunt si acum la servici, ca sa isi foloseasca experienta in intreruperea curentului si sa incaseze in pielea tabacita injuraturile catorva oameni lasati la nivel de cartitza pentru muuuuulte si luuuuuungi minute impanate cu injuraturi si scaldate in tensiune si vene umflate de nervi??

De ce imi fixezi tu programul cand vrei - fara prevenire si fara explicatii - si ma faci sa ma opresc din lucru, shocat de intunericul brusc in care ma bagi, in timp ce ascult cooler-ul de la calculator cum se opreste intr-un suierat de dezamagire?

Ma uit pe geam... tot cartierul e inundat de lumina, mai putin cele trei blocuri carora li se opreste din timp in timp lumina noaptea, de la geamurile carora banuiesc niste ochi la fel de orbi de lasarea brusca de intuneric ca si ai mei.

Astept raspuns. Daca nu din cauza articolului de pe blog, uite, vin eu inspre matale, Eonule, si iti scriu pe welcome@eon-is.com - adresa globala de contact, pentru ca singura adresa de la Iasi pe care am gasit-o e strada Petru Movila, si nu pot scrie un e-mail pe adresa asta, nu-i asa, Eonule? Poate de aia nu-ti pasa de cei care isi mai fac de lucru noaptea, pentru ca matale nu lucrezi cu computere... pentru matale Eonule posta electronica inseamna sa trimiti o discheta in plic, nu?

P.S.
Mesajul pe care l-am scris la adresa de e-mail de mai sus este urmatorul:

"Dear ladies/sirs,

I am writing to this e-mail address because it was the only e-mai addres I could find on your site. Please forward this message to E.On Iasi, Romania - I would like to ask them what is the reason why they keep cutting the power for three blocks of flat, during the night, at certain times. The message will continue in Romanian. Thank you.

Catre E.On Iasi, Romania

Buna ziua,

Va scriu dupa o intrerupere de curent mai mare de 5 minute, care a facut sa pierd ceea ce lucrasem mai bine de o ora la computer. Probabil ca nu sunteti foarte impresionati de cantitatea de munca pierduta, pentru ca foarte des, din timpul tatucii Ceausescu pe care il injuram alaturi de cei de la Uzina Electrica atunci cand se intrerupea curentul, curentul se intrerupe DOAR la 3 blocuri, printre care si cel in care locuiesc.

As dori sa stiu urmatoarele lucruri, daca aveti amabilitatea sa imi raspundeti si daca nu se intrerupe curentul cand lucrati la computer:

1. Care este motivul intreruperilor de curent care au loc noaptea, la cele trei blocuri din centrul Iasului?

2. Nu puteti gasi o solutie care sa rezolve aceasta problema?

3. Cum pot fi despagubit de munca pe care o pierd constant cand risc sa lucrez noaptea, din cauza intreruperilor de curent?

Va multumesc,

Marius Bojor
Adresa...
Iasi, Rumanien"

miercuri, 1 aprilie 2009

Traian Basescu este dispus sa dea banii inapoi

Intr-o interventie telefonica la Antena3, Traian Basescu a recunoascut astazi ca banii cu care a fost cumparat apartamentul din Baneasa ”nu pot fi intocmai justificati” si ca suma totala a apartamentului (pretul la rosu plus tva, amenajari si mobilier) depaseste 950.000 de euro, insa ”documente justificative de plata exista doar pentru suma initiala a apartamentului”. Astfel, reporterul Antena3 l-a facut pe seful statului sa admita ca in situatia in care intr-avevar nu exista documente pentru intreaga suma, ea ar trebui sa fie impozitata si poate chiar returnata ”institutiilor de profil ale statului” sau ”persoanelor juridice sau fizice care au cheltuit respectivele sume”.

Adevarul a iesit la iveala, intocmai ca un bumerang care s-a intors roata catre cel care l-a aruncat, daca va amintiti ca scandalul a pornit de la DNA.

Voi ce spuneti?

Update:
Mda, nici eu nu am crezut cand am scris postarea de mai sus... 1 aprilie?

1 aprilie

Politicienii asa cum poate uitam ca sunt ei de fapt.