miercuri, 21 aprilie 2010

Raspundem ascultatorilor interesati de zborul prin cenusa vulcanica

Buna ziua stimati ascultatori!

Astazi vom raspunde la intrebarea: "De ce tancurile pot merge prin nori de nisip, dar avioanele nu pot zbura printr-un nor de cenusa vulcanica?".

Incepem prin a observa faptul ca asa cum o balena filtreaza plancton in ocean, hranindu-se, tot la fel avioanele cu reactie care merg prin cenusa vulcanica absorb acea cenusa, "hranindu-se" pana se satura (de tot, am zice noi). Spre deosebire de avioane, tancurile au filtre la absorbtia de aer care - desi uneori se infunda si trebuiesc curatate - opresc nisipul inainte de a intra in motor.

Acum sa vorbim putin despre structura cenusii vulcanice; ea are o mare parte din compozitie formata din sticla (siliciu), asa cum putem observa din imaginea la microscop a cenusii vulcanice:

Acum, despre zborul prin norul de cenusa vulcanica, wikipedia ne spune (sa citim impreuna):

"Defectarea propulsiei prin combustie. Cenusa vulcanica strica masinariile. Efectul asupra motoarelor avionelor cu reactie este in mod particular sever, din cauza ca mari cantitati de aer sunt absorbite in timpul operatiunii de combustie, punand motorul in pericol. Particulele foarte fine de cenusa vulcanica (in mod specific bogate in sticla daca este vorba despre o eruptie sub gheata) trase intr-un motor cu reactie se topesc la aprox. 1,100 °C, sudandu-se pe lame si pe alte parti ale turbinei (care opereaza la aprox 1,400 °C). Ele pot eroda si distruge piesele, sa le dezechilibreze si pot genera blocaje ale partilor in miscare.

Motoarele pierd din putere si mai demult procedura standard era de a accelera si mai mult, ceea ce face problema si mai mare. Procedura cea mai buna este micsorarea turatiei motoarelor, coborarea in inaltime pana sub norul de cenusa pe cat de repede posibil. Absorbtia de aer rece, curat, de obicei este indeajuns pentru a raci, solidifica si imprastia sticla, deblocand motoarele. Sursa foto: flightglobal.com

In afara acestui efect de sudare a particulelor pe motor, mai exista un efect de sablare a parbrizului, fuselajului, luminilor si eventual elicei (ceea ce nu se poate intampla la tancuri, de exemplu), lipsa de oxigen, acoperirea senzorilor avionului (a tuburilor Pitot), impermeabilitatea undelor electromagnetice (particulele de cenusa vulcanica fiind incarcate electric, afecteaza comunicatiile radio)."

Data viitoare vom raspunde unui alt ascultator, interesat cum sa scoata petele de vin rosu de pe o pereche de pantaloni albi de mire, pe care vrea sa foloseasca din nou.

Va multumim pentru atentie, pana pe data viitoare!

Presedintele se intoarce... ca prim-ministru

Ieri, sedinta de guvern s-a desfasurat la Cotroceni. Dl. Presedinte Basescu a "comunicat ministrilor ca accepta ca deficitul bugetar sa ajunga la 7%", a impartit sarcini - a cerut "o interventie mai ferma in combaterea evaziunii in special in punctele de trecere a frontierei, a solicitat "modificarea legislatiei achizitiilor publice in vederea reducerii duratei aferente licitatiilor pentru proiecte de infrastructura, in special in domeniul transporturilor", a vorbit despre situatia ANI... de toate cele care se discuta la o sedinta de Guvern obisnuita.

Totul s-a desfasurat corect, constitutional:

"ARTICOLUL 86 Consultarea Guvernului
Preşedintele României poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente şi de importanţă deosebită.

ARTICOLUL 87 Participarea la şedinţele Guvernului
(1) Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.
(2) Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă."

Numai ca nu a consultat Guvernul ci a trasat masuri si lucruri de indeplinit, si nu a luat parte la sedinta Guvernului ci l-a convocat la Cotroceni, nu a dezbatut probleme privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice, iar subiectele discutate nu au fost introduse pe ordinea de zi ca urmare a cererii primului ministru.

De ce a avut loc aceasta sedinta de Guvern la Cotroceni? Eu cred ca face parte dintr-un plan prin care Presedintele sa capate din ce in ce mai multe valente executive, pentru a-si putea asuma la un moment dat, dupa terminarea celor 2 mandate constitutionale, si postura de prim-ministru. Putin cam dupa modelul Putin.

marți, 20 aprilie 2010

Prin magazine...

Am gasit la Kaufland, biscuiti Oreo! Prima oara am mancat trimisi de cineva din America, a doua oara am mancat in Spania si a treia oara... in Iasi! Astazi!:)

O surpriza placuta... spre deosebire de alte surprize din Kauf sau de aiurea:

Snacks-uri cu gust de... slanina. Unde am ajuns? (Era de fapt cu gust de bacon... dar na, traducatorii nu au facut fatza la un cuvant atat de... strain. Mai bine lasau bacon.)

"Sissi este o sunca foarte fina" Whaaat? Mai baieti, nu puteti sa va promovati fara reclame misogine?

A trebuit sa moara ca sa il puneti pe Michael la muzica clasica, huh?

Si niste mango "IZDRAEL"...

"Femei", "barbati", "copii" si "TRF"? Ce raion e ala "TRF"? In ce lume am ajuns sa traim...!

Cum adica?

"Metro" cumpara de la Kaufland.

Cand nu am un ban potrivit, merge si o cheie:)

Nu am facut toate pozele astazi, ci de-a lungul timpului.. am sa incerc sa mai pun poze, dar descarc telefonul destul de rar...

duminică, 18 aprilie 2010

Picatura chinezeasca

Picatura chinezeasca e un instrument de tortura, dar eu folosesc expresia asta in sensul ca apa, dupa suficient timp, trece prin orice material. Si chinezilor le place libertatea, ce daca sunt chinezi? Nu acolo era cel mai potrivit loc pentru niste baraci... asa ca eu cu ei tin.

vineri, 16 aprilie 2010

Cum a ajuns Florin Piersic student la Universitatea Petre Andrei


Cum s-a apucat Florin Piersic de psihologie, ne spune inpolitics.ro:

"...Florin Piersic spune că totul a pornit după un spectacol cu piesa ”Străin în noapte”, susținut la Iași, după care Tompea i-a organizat o întîlnire cu studenții universității, la care a fost primit cu cea mai mare căldură și aplaudat minute în șir la scenă deschisă. Actorul susține că ideea nu i-a fost sugerată de nimeni: ”Eram așa de fericit și de înduioșat de tinerii aceia, că m-am decis brusc și le-am spus că vreau să intru și eu în rîndul lor. Cînd au auzit că vreau să mă înscriu la ei au făcut ochii mari și nu le venea să creadă. Dl.Tompea, pe care eu îl respect foarte mult, mi-a spus, textual: ”domnul Piersic, nici nu știți ce dar minunat ne faceți”. Așa că imediat s-a adus o hîrtie și eu am completat-o. Le-am spus că vreau să vin la toamnă și să dau examen, dînșii mi-au dat o temă, ca să mă pregătesc și chiar voi veni aici, la toamnă, pentru că mi-e tare drag orașul, mai ales că părinții mei sunt bucovineni”. Actorul spune că nu știe nimic despre scandalurile din jurul universității și că, oricum, nu îi pasă."

Click aici pentru articolul intreg, intitulat "Cum a ajuns Florin Piersic masa de manevra in lupte politico-afaceristice"
Sursa foto: inpolitics.ro

luni, 12 aprilie 2010

Blestemul de la Katyn

Seful guvernului din exil al Poloniei cat timp aceasta a fost sub stapanire sovietica. Muncitoarea din santierul naval, a carei concediere a aprins revolta care a invins comunismul. Un sef de banca ce a contribuit la stabilitatea tarii in timp ce restul Uniunii Europene a cazut in recesiune. Sambata, Polonia si-a pierdut presedintele impreuna cu alti 95 de membri elitei societatii poloneze.

Este de o amaraciune suprema faptul ca au murit, dintre toate locurile, aproape de padurea Katyn din Rusia, unde mii de ofiteri polonezi au fost macelariti de fortele sovietice in cel de-al doilea razoi mondial, intr-o incercare de a elimina pe cei mai straluciti oameni din tara. Politia secreta sovietica a ucis 22.000 de sefi ai armatei poloneze si intelectuali la Katyn si in alte parti la inceputul celui de-al doilea razboi mondial, ca parte a unei strategii de a subjuga si de a controla mai usor tara, a carei jumatate estica fusese ocupata incepand cu 1939.

"Seamana atat de mult cu Katyn-ul, unde varfurile noastre au fost taiate" a spus fostul presedinte Lech Walesa.

Omorati in accidentul de avion de langa Smolensk impreuna cu presedintele Lech Kaczynski au fost sotia sa, Maria Kaczynska, consilierii sai, parlamentari, sefi de armata, figuri preotesti, personaje istorice, membrii echipajului si rude ale victimelor masacrului din 1940, a ofiterilor polonezi din Katyn si din alte parti - calatoreau cu totii inspre Katyn pentru a marca a 70-a comemorare.

Printre victimele de sambata se gasea fostul presedinte din exil, Ryszard Kaczorowski in varsta de 90 de ani, ultimul lider al guvernului polonez in exil la Londra. Conducerea guvernului in exil a fost initiata in timpul ocupatiei naziste a Poloniei si a continuat sa se declare drept guvern in drept in timpul deceniilor de comunism, pana cand Walesa a devenit primul presedinte ales in mod democratic al Poloniei, in 1990.

Accidentul de avion a luat deasemenea una dintre figurile proeminente ale miscarii de eliberare a Solidaritatii, Anna Walentyowicz, in varsta de 80 de ani. Muncitorii de la santierul naval "Lenin" din Gdansk au facut greva cand Walentyowicz a fost concediata in august 1980 din slujba sa ca operator de macara, pentru activitatea sa de opozitie. Nedreptatea a iscat revolte care s-au extins la alte fabrici din toata tara, dand nastere Solidaritatii, miscarea care a ajutat la sfarsitul comunismului in Polonia, 9 ani mai tarziu.

Polonia a mai pierdut pe unii dintre arhitectii stabilitatii sale economice in timul recentei crize economice globale, guvernatorul Bancii Nationale a Poloniei, Slawomir Skrzypek in varsta de 46 de ani. Nominalizarea lui Skrzypek din 2007 a fost intens criticata pentru ca era perceput ca fiind fara experienta si criticii presedintelui Kaczynski au invocat prietenia dintre ei. Totusi, deciziile lui au aparat valoarea zlotului si siguranta bancii a ajutat Polonia sa devina singura economie din UE care a evitat recesiunea anul trecut.

"A fost una dintre carierele intr-adevar remarcabile in istoria recenta a Poloniei" a spus analistul politic Rafal Chwedoruk de la Universitatea din Varsovia. "Si-a mentinut pozitia in dispute aprinse si a reusit sa fie victorios. Chiar si criticii sau spuneau ca sub conducerea sa banca si-a jucat bine rolul."

Polonia a mai pierdut-o pe prima doamna in varsta de 66 de ani, Maria Kaczynska, economist si traducator, ale carei maniere au determinat-o sa isi lase cu gratie activitatile deoparte pentru a-si sprijini sotul, devotandu-se in ultimii ani muncii de caritate.

Tragedia de sambata nu a ocolit nici comunitatea poloneza din Chicago, care l-a pierdut pe sculptorul Wojciech Seweryn in accident. Seweryn, in varsta de 70 de ani, a proiectat un monument in memoria victimelor de la Katyn amplasat in Illinois. Seweryn facea aceasta calatorie in onoarea tatalui sau, care a pierit la Katyn cu 70 de ani inainte.

O poveste care va deveni cel putin la fel de emotionanta ca cea a Titanicului. Destine legate intre ele in moarte - 22.000 si inca o suta.

Adaptare dupa: yahoo.com

Imagini din 1943 cu masacrul de la Katyn: click aici.

marți, 6 aprilie 2010

Cum poti sti daca ceva dureaza de prea mult timp

Atunci cand o ocolire temporara determinata de o lucrare la un pasaj pietonal apare pe Google Maps, inseamna ca dureaza de prea mult timp. Patru semafoare (care oricum s-au pus la trecerile de pietoni de dinainte si dupa bucla respectiva) nu ar fi fost oare indeajuns?