miercuri, 30 iunie 2010

Ca intr-un vis...

Ca intr-un vis, schimbarile vin si ne afecteaza viata. Uneori sunt atat de multe, incat realitatea pare o suma de lucruri miscatoare, nemiscata prin adunarea lor. Persoane, lucruri, informatii... nisipuri nesigure. De cine poti depinde? Oaze de ierburi plutitoare in vartej. Mergi impins de val intr-o directie, uitandu-te in cealalta. Bucuria lucrurilor familiare. Speranta unui loc de reculegere... pacea unui gand.

Anotimpuri. Vieti. Vise. Ganduri, sentimente. Persoane fara chip. Suflete calde si suflete inghetate.

Viata ne va lasa la batranete pe un mal, impreuna cu o mana de lucruri care au plutit impreuna cu noi. Vor fi lucrurile la care ne-am fi asteptat sa le avem cu noi? Cei de langa noi vor fi aceeasi cu cei cu care ne-am aruncat in valuri?

Ca dintr-un vis, ne trezim. Mai familiari cu noi insine decat atunci cand am adormit. Mai impacati decat atunci cand nu stiam adevarul. Fericiti? Fericirea dureaza atat de putin, incat nimeni nu o poate descrie decat la trecut... doar prezentul ne inconjoara, ca o pelicula care ne apara de viitor. Secretul e ca sub pelicula sa reusesti sa aduni tot ceea ce tii mai mult, aproape de tine.

Raspunsurile vin inaintea intrebarilor. Primim raspunsul, dar intrebarea e cea care ne cutremura.

Cine mai stie in zilele astea de unde vine si unde se indreapta? De ce mai poti fi sigur? Mai ai incredere macar in sentimentele proprii? Mai apartinem cuiva? Noua ne mai apartinem?

Viata e un drum printr-un labirint, iar reusita este bucuria iesirii din el. Visam in fiecare noapte ca vedem labirintul de sus... zi de zi, in fiecare dimineata ne trezim incercand sa ne amintim drumul visat. Atunci cand nu reusim, tot ceea ce ne dorim este sa visam din nou... sa ne calauzim pasii noua insine, din interiorul visului.

luni, 28 iunie 2010

Ups...

Cum era aia? E adevarat ca la euro cursul e sus, dar macar site-ul BNR e (s)cazut.

miercuri, 23 iunie 2010

9 poze si inca una

Imi place sa fac poze, insa nu tot timpul am un aparat foto la mine, iar cu telefonul nu imi place cum ies. De aceea, cand plec din oras (mai mult cu treaba), imi iau si aparatul foto. Iar motivul pentru care vi le impartasesc si voua este nu neaparat acela ca ar fi cine stie ce poze minunate, ci sa vedeti ceea ce mi-a captat atentia la un moment dat.

9 poze facute din tren:










...si inca una:

luni, 21 iunie 2010

Informal si nu prea...

Dl. Cristian Preda scrie pe blogul personal, ca "la Snagov a fost întâlnire informală". Este de-a dreptul suprarealist iuresul acela de masini oficiale, cu atatia oficiali in ele, grabindu-se la o intalnire informala. Mai mult, dl. Preda sustine ca "PDL, altfel preocupat de comunicarea defectuoasă, a decis să nu spună nimic public și oficial".

Inainte de a lua in discutie termenul de "informal", stau stramb si cuget drept: in urma unei intalniri informale, se poate declara ceva oficial? Ca in situatia: "Stimate domnule redactor-sef, in urma unei intalniri informale cu sotia mea/prietenii/vecinii/rudele, va ducem la cunostinta urmatoarele, drept pentru care va solicitam publicarea:..."

Sa detaliem. DEX ne spune ca acest cuvant inseamna:

"INFORMÁL, -Ă, informali, -e, adj. 1. (În sociologie; despre relații sociale) Care se desfășoară în absența determinărilor și cadrelor instituționale, oficiale, formale; neoficial, neprotocolar, familiar."

Deci la Snagov a fost o intalnire "in absenta determinarilor si cadrelor institionale, oficiale, formale"... si de ce intalnirea a fost intr-o cladire a statului? Nu se putea face intr-un pub, daca tot a fost o intalnire "informala"?

Nu stiu de ce, dar nu am incredere ca intr-o intalnire "informala", desfasurata in spatii ale statului, se pot lua hotarari "formale" despre criza - e ca si cum ai spune ca intr-o intalnire protocolara, interinstituionala, il mai intrebi pe celalalt - printre altele - cu ce-si trateaza el mirosul picioarelor.

P.S.
Si mai e ceva... Ce rost are o remaniere in septembrie in situatia in care reducerile de salarii vor fi mențiunte (oficial si formal) pana la 31 decembrie? E ca si cum ai schimba caii in mijlocul râului, iar caii noi tot pe acelasi drum prost vor trebui sa mearga, desi motivul (oficial si formal) al schimbarii unor ministri este tocmai imbunatatirea activitatii... si dupa o iarna grea, probabil ne pashte inca o remaniere in mijlocul sloiurilor...cal traian dupa cal troian.

miercuri, 16 iunie 2010

Biblia si motiunea. Putina hermeneutica

Nu ca m-as fi uitat la votarea motiunii (ce sa vad, cum baga guma sau piramidoane in loc de bile in urna?), dar am tras putin cu ochiul la TV.

O sa va mirati, dar mi-au ramas in minte doua momente (pe langa votul dat de Daniel Oajdea, Relu Fenechiu si Teodora Trandafir, care puteau fi un scop in sine pentru a urmari votul motiunii): un prim moment a fost votul lui Silviu Prigoana si al doilea moment a fost o exprimare a primului-ministru.

In primul rand, Silviu Prigoana e acum independent si de aceea a votat ridicand si aratand bilele de vot (nu-mi place expresia "cu bilele la vedere" - incercati sa o traduceti in engleza ca sa vedeti de ce). Nu mi-am batut capul sa vad cum voteaza, insa dupa ce a introdus bilele in urne, sala a inceput sa aplaude si lumea sa vina sa dea raportul primului ministru. Sever Voinescu: "A votat pentru". Anca Boagiu: "A votat pentru?"... se pare ca a fost un adevarat shoc votul lui Silviu Prigoana... nu inteleg de ce, dar na, am fost observator la tv al acestui moment.

Al doilea a fost, asa cum spuneam, o anumita exprimare a primului-ministru Emil Boc, exprimare ce ne da ocazia unui demers hermeneutic*. Domnia sa s-a exprimat astfel, referindu-se la parlamentari: "Iertati-i, Doamne, ca nu stiu ce fac!". Poate parea exprimarea clasica, descrisa de Biblie ca fiind a lui Iisus: "Iarta-i, Doamne, ca nu stiu ce fac!". Dar de ce Emil Boc a folosit pluralul politicos fata de Dumnezeu? Relatiile intre ei sunt la nivelul de "dvs."? Sau reflexul il face sa vorbeasca cu "dvs." cu instanta superioara...? Rugaciunile lui incep cu "Va rog frumos...?"? Mi s-a parut ciudat... si tot nu gasesc o explicatie. Bun, daca cineva se roaga, nu conteaza cum o face, atata timp cat o face din suflet. Cat despre Romania, poate ne-ar fi mai bine tuturor daca am avea conducatori care sa se roage mai direct, sa fie la fel de politicosi, dar sa se roage la per tu lui Dumnezeu... macar pentru ca asa e traditia.



*HERMENEÚTIC, -Ă I. adj. referitor la hermeneutică. II. s. f. 1. știința sau arta de a interpreta vechile texte religioase, obscure, criptice; (p. ext.) rezultatul interpretării. 2. știința sau metoda interpretării fenomenelor culturii spirituale. ♢ ansamblul tehnicilor de descifrare a unui dat simbolic, teorie a procesului de interpretare a semnelor. (< fr. herméneutique, gr. hermeneutike, /II/ germ. Hermeneutik)

luni, 14 iunie 2010

M. Eminescu

Parca ar fi dat un sincron la stiri, astazi:

Marii oameni ce se pretind reprezentanţi ai poporului românesc întreg, cei ce pretind a personifica idealurile noastre naţionale, lupta de emancipare ce ne absoarbe(;), aceştia nu au în vedere decât utopii cosmopolite, proprii a ne dezorganiza şi mai mult, a slăbi în noi simţul de conservaţiune naţională şi, dacă se servesc din când în când de ideile comune poporului românesc, o fac numai debitându-le ca pe o marfă, pentru a-şi câştiga popularitate

(Mihai Eminescu, E greu a afla…, Timpul, 27 noiembrie 1882, în Opere, vol. XIII, pag. 229)

joi, 10 iunie 2010

Echipa nationala de ficiori...

Zakumi, mascota Campionatului Mondial de Fotbal 2010


In imaginea de mai sus sunt mascotele tuturor campionatelor de fotbal:

- Willy - CM Anglia 1964 (prima mascota a campnionatului mondial de fotbal)
- Juanito - CM Mexic 1970
- Tip & Tap - CM Germania 1974
- Gauchito - CM Argentina 1978
- Naranjito - CM Spania 1982
- Pique - CM Mexic 1986
- Ciao - CM Italia 1990
- Striker - CM USA 1994
- Footix - CM Franta 1998
- Kaz, Ato si Nik - Coreea si Japonia 2002
- Goleo VI - CM Germania 2006

Pe ultimele mascote sincer nu le mai stiu... il stiu pe leul de la CM din Germania din 2006 pentru ca e extraordinar de urat. Restul asa si asa... pentru ca nu avem echipa nationala care sa fi reusit participarea la ultimele campionate. Chiar asa, de ce mai avem echipa nationala de fotbal a Romaniei, daca nu ajunge la campionatele mondiale? Avem de fapt o echipa de ficiori care bat mingea in batatura si se uita la televizor impreuna cu restul tarii la CM de fotbal... ba chiar Chivu si Lobont beau si bere in timp ce se uita (e o reclama asa).

De fapt cu toate din tara asta te poti intreba astfel: de ce mai avem institutia/organismul/chestia/echipa aia, daca ea nu-si face treaba?

Mai uita lumea de criza...

miercuri, 9 iunie 2010

Ramaneti la locurili voastre!

Daca luam urarea "Sa traiti bine" si o reducem cu 25%, obtinem "Sa traiti"... O fi un ordin sau o forma de salut?

Iar daca reducem "Sa traiti bine" cu 15%, ramane ceva mai putin de "Sa traiti bi"... o fi asta o solutie la reducerea consumului?

luni, 7 iunie 2010

Stau si ma intreb...

Stau de o zi si ma tot gandesc care ar putea fi temeiul constitutional al intalnirii "informale" de la Snagov, intre Presedinte, Guvern si parlamentari, exclusiv PD-L.

Daca imi puteti da un raspuns, v-as fi recunoscator.

Pentru ca sunt curios cum se justifica niste (mici) cheltuieli ocazionate de aceasta intalnire de duminica.