miercuri, 13 octombrie 2010

Meandrele concretului... pe facebook


Un comentariu pe facebook al domnului Oprea, Dumitru Oprea. Hmm.... Dumitru Oprea din Bucuresti - ca sa fie lucrurile clare.

vineri, 8 octombrie 2010

Experimentul "fara semafoare" a reusit in Anglia



Urmariti materialul de sus pana la sfarsit. Miracolul incepe la minutul 1:20... Cred ca si in Iasi se pot decongestiona anumite intersectii, daca ar fi marcaje clare pe drum, si s-ar putea face astfel de experimente (in care semafoarele sa fie oprite), cu o prealabila si extensiva informare.

In rest, semafoarele necronometrate sunt de-a dreptul enervante, stai cu ochii pe ele sa vezi cand se face verde, pornesti la panica pentru ca ai impresia ca s-a facut verde de 100 de ani... iar intersectiile unde masinile au 90 de secunde iar pietonii doar 20 de secunde (eventual sa traverseze un drum cu 7 sensuri, cum e pe pod in Podu Ros)sunt umilitoare pentru pietoni. Si inca ceva... pe Stefan cel Mare - la patru semafoare unul dupa celalalt - Casa Patrata-Materna-Casa Modei-Guliver (2), la cel de la Materna am trecut cand mai erau 7 secunde (din cauza lui se fac cozi pana la Palat), pentru ca atunci cand am ajuns la Casa Modei semaforul sa arate inca 13 secunde... iar urmatorul semafor (la Guliver) nu este decalat fatza de cel de dinainte... poti vedea cum se face rosu in timp ce te apropii de el, desi ai trecut de celalalt. Daca asta este sincronizare, atunci cineva nu stie sa numere.

Iar cealalta trecere de pietoni, nesemaforizata din Podu-Ros... dezastru. Cand crezi ca poti trece cu masina, mai pune unul piciorul pe trecere si trebuie sa il astepti... cand aproape a ajuns in partea cealalta, pac! mai apar doi care se arunca ca in bazin pe trecere... si inca unul din partea cealalta... si tot asa. Acolo ar trebui doi shcolari cu semnul STOP in mana, sa ii adune pe pietoni in fiecare parte si sa ii treaca strada organizat, ca lor nu le pasa daca din cauza asta stau 10 masini dupa ei ca sa treaca toti fix cand se hotarasc ei. In schimb si soferii au partea lor de nesimtire. Autobuze care sunt jumatate pe trecere si de-abia lasa loc, cu motoarele ambalate, la cate o femeie care impinge speriata un carutz de copii, soferi care sterg genunchii trecatorilor pe trecere etc.

Si iarasi: 20 de secunde pentru pietoni?!?!?! Daca vrei sa ajuti o batranica sa treaca strada in 20 de secunde, trebuie sa o pui pe un skateboard si sa ii faci vant pana in partea cealalta, ca altfel nu are cum sa treaca. Civitas anyone?

P.S.
Sper sa trecem cu bine si anul acesta de incercarea ce are loc pentru soferi si pietoni odata cu Zilele Orasului si Sf. Parascheva.

duminică, 3 octombrie 2010