joi, 4 octombrie 2018

23.XI.1942 Cotul Donului

Cotul Donului.

În ziua de 22 noiembrie 1942 în jurul orei 17.00, generalii Nicolae Mazarini şi Mihail Lascăr au fost capturaţi împreună cu 8000 de ofițeri și soldați (”Grupul Lascăr”) la cucerirea localității Golovski de la Cotul Donului.

Însă generalul Traian Stănescu - comandant adjunct al Diviziei 6 Infanterie - s-a predat la peste 30 de ore după, la mulți kilometri distanță de Golovski - pe 23 noiembrie 1942 ora 23.45 împreună cu 20.000 de ofițeri și soldați.

Grupul Lascăr s-a predat cu 8.000 de oameni, cu mai bine de o zi înainte, pentru ca ceilalți 20.000 de ostași ai Armatei Regale a României să încerce ajungă la liniile fortificate din preajma localității Raspopinskaya, dar nu au reușit.

Din documente sovietice - un lucru care poate întregi istoria tragicului moment de la Cotul Donului - se pare că până la sfârșitul zilei, pe 22 noiembrie se formează trei încercuiri:

- În zona Golovsky: unități ale Diviziilor de infanterie 5, 15 și 6 ( conduse de comandantul Diviziei 6 Infanterie - gen. Lascăr și comandantul Diviziei 5 Infanterie - gen. Mazarini);

- În zona Raspopinskaya: unitățile Diviziilor 5, 13 și 6 Infanterie (conduse de comandantul adjunct al Div. 5 Inf. - general Traian Stănescu);

Tranșee românești încă vizibile în zona Raspopinskaya, Cotul Donului


- În zona Verhne-Tsaritsinski, Jirki, Osinovskii: unități ale Div. 1 Blindate, Div. 15 și 5 Infanterie (la comanda comandantului Diviziei 15 Inf. - gen. Sion).


Un raport despre momentul predării gen. Traian Stănescu. Sursa: Arhivele Federației Ruse

La momentul 22.11.42, inamicul a efectuat patru contra-atacuri cu o forță de până la 2-4 câmpuri fiecare, încercând sa întârzie înaintarea unităților noastre. Contra-atacurile de artilerie și de mortiere au fost respinse. Inamicul, care a suferit mari pierderi, s-a retras în poziția sa inițiala și, până la sfârșitul zilei, sub presiunea soldaților unităților noastre, s-a retras la linia: Est 500-600 m de drumul Izbușinski-Raspopinskaya, localitatea Raspopinskaya.

În timpul nopții, între 22 și 23 noiembrie și în ziua 23.11.42, unitățile noastre, care au condus operațiunile ofensive până la ora 19.00 23.11.42, taie drumul Izbușinski - Raspopinskaya și au înconjurat inamicul în zona Izbușinski - Raspopinskaya.

La ora 15.30 23.11.42 comanda diviziei a prezentat un ultimatum comandantului resturilor trupelor grupării Raspopinskaya pentru predare. Ultimatumul a fost respins și, ca urmare, la ora 16:30 pâna la 80% din artileria diviziei a fost expusă focului direct și timp de 1 ora și 30 de minute a atacat Raspopinskaya.


La ora 19.30, comandantul grupării Raspopinskaya, generalul STĂNESCU, a trimis parlamentari cu încuviințarea predarii.

La 23.45, gruparea Raspopinskaya a capitulat și toate trupele din zona Raspopinskaya-Izbușinski conduse de generalul STĂNESCU au început să se predea.


Astfel, la 24.00 23.11.42 ostilitațile au fost oprite.



Ziua și numărul de soldați cu care s-a predat generalul Stănescu pot - poate - explica de ce a fost judecat și condamnat de un tribunal sovietic la 25 de ani închisoare - pentru că nu s-a predat atunci când comandantul lui direct s-a predat.

Dar sunt convins că generalul Lascăr i-a ordonat să nu se predea și să încerce scăparea celor 20.000 de ofițeri și soldați.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Traian_St%C4%83nescu_(general)

6 comentarii:

Anonim spunea...

I enjoy what you guys are up too. This sort of clever work and reporting!
Keep up the awesome works guys I've added you guys to our blogroll.

Anonim spunea...

Hey very nice blog!

Anonim spunea...

Hello to all, it's truly a fastidious for me to visit this website, it consists of important Information.

Anonim spunea...

It's an awesome piece of writing in support of all
the internet viewers; they will obtain benefit from it I am sure.

Anonim spunea...

Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you
wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message
home a little bit, but other than that, this is excellent blog.
A great read. I will certainly be back.

Unknown spunea...

Săracii români...incerc sa imi închipui prin ce iad au trecut..