miercuri, 9 aprilie 2008

Cine-i păcăliciul?





În presa de astăzi a fost prezentată o ceartă între Gheorghe Nichita şi Dumitru Oprea, pe tema „păcălelilor” electorale. Deşi se pare că ambele idei au fost prezentate în ziua de 1 aprilie 2008, trebuie să recunosc că la urechile şi ochii mei au ajuns doar lista aşa-ziselor păcăleli, prezentată de Nichita. Nu am înţeles de ce Nichita a atacat PNL atunci, singura explicaţie pe care am găsit-o a fost că – deşi campania unui primar în funcţie ar trebui să se concentreze pe realizările sale – probabil că nu are atâtea realizări demne de menţionat şi se simte ameninţat de către PNL în această campanie electorală.


De-abia după aceea am aflat şi de campania „Fereşte-te de Păcălici” a lui Dumitru Oprea şi trăsesem deja concluzia că unul îl copie pe celălalt. Eram şi sunt convins în continuare că această campanie a pedelistului pleacă de la topul păcălelilor iniţiat de Gheorghe Nichita pe 1 aprilie – staff-ul lui Dumitru Oprea gândindu-se că nu e bine să piardă 1 aprilie fără o acţiune pre-campanie şi au încropit ceva plecând de la enunţul „Feriţi-vă de păcălici”, iar ceea ce a ieşit a fost postat pe blogul lui Dumitru Oprea. Mai apoi, pe acest pretext, a ieşit şi scrisoarea pentru ieşeni – postată o săptămână mai târziu pe dumitruoprea.ro pe „ 6 aprilie, ora 19.43”. Situaţia campaniei lui Dumitru Oprea în care acţiunea iniţială nu a fost receptată de presă şi de public şi apoi a fost reluată ca pretext al unei campanii de mailing îmi arată cam cât de puţine sunt ocaziile PD-L de a face campanie „în precampanie”.


Pe de altă parte, un Dumitru Oprea cu cască de muncitor mi-a arătat ce modele de acţiune îi dictează deja staff-ul de campanie acestuia şi mi-a mai arătat că îi impun metodele de „circ”, convins fiind că „circul” şi „bufonii” sunt publicaţi în ziare. „Un câine care muşcă un om nu este o ştire. Un om care muşcă un câine este o ştire” spune Ion Cristoiu. Consultanţii PD-L şi-au dat seama că rectorul nu reuşeşte să convingă cu metodele lui academice şi pretenţioase. Staff-ul şi-a mai dat seama că postările video de pe site-ul candidatului Oprea sunt plictisitoare şi le-a scos. În schimb au băgat o fotografie în care rectorul se uită în ochii lui Băsescu pentru a sorbi mierea puterii.


Decât să nu ai iniţiativa într-un război, chiar şi unul mic cum este campania electorală, mai bine aşteaptă până să vină momentul şi să preiei iniţiativa, decât să copii ce face adversarul.


P.S.
În poza de mai sus, o sugestie pentru unul dintre staff-uri.

Niciun comentariu: