marți, 21 decembrie 2010

Gandul lui Bojor

Nu iti oferi ajutorul oamenilor care tocmai isi traiesc momentul de glorie. Vor crede ca le ceri ceva.

joi, 16 decembrie 2010

Propunerile onorabilului deputat Prigoana

Domnul deputat Prigoana este mai degraba un produs al televiziunilor, si tinde sa se comporte ca atare si in Parlament. Probabil ca principalele lui preocupari sunt acum orientate inspre cel de-al treilea copil al domniei sale, care s-a nascut zilele acestea. Insa nu putem sa nu analizam cu minim simt critic unele dintre ultimele sale propuneri legislative.

Prima propunere legislativa, care a si fost subiect de presa si pe care am fost curios sa o vad cum arata ea pe site-ul Camerei Deputatilor, m-a lasat cu mai multe semne de intrebare decat cu raspunsuri. Urmand sa discutam mai apoi oportunitatea acesteia, "Propunerea legislativă privind terminologia oficială utilizată pentru etnia ţiganilor" este insotita de o expunere de motive care o insoteste este facuta cel putin nedocumentat si neprofesionist, dupa umila mea parere...

Domnul deputat Prigoana spune cumva din senin, in aceasta expunere de motive (care fundamenteaza propunerea legislativa, nu-i asa?):


"Cum ar fi ca acei romani care sunt prost vazuti in Italia, de exemplu, sa pretinda ca ei nu mai sunt "romani" ci "daci" sau vlahi?"" Da, cum ar fi? "Buna ziua, tocmai v-am furat portofelul. Sunt un dac amarat... va rog sa nu va suparati." Dar ce legatura are cu subiectul tiganilor? Mai exista tara denumita Dacia? Exista cumva tara Tigania?

Si continua cu un elan enciclopedic de secol XIX, pe care il credeam pierdut pe vecie:

"In ceea ce ne priveste, ca natiune cuvantul [rom - n.n.] genereaza confuzie pe plan international. Sute de milioane de oameni de pe Planeta n-au studii filologice si de etimologie [eu as fi zis ca miliarde de oameni nu au asemenea studii, dupa cum probabil nici dl. Prigoana-n.n.]. Ei fac o asociere fireasca (si justa!) intre terminatia -ia/-(an)ia si tara (=natiunea ei) care are aceasta particula: Britania=brit+ania = "tara britzilor [sic], a englezilor"; Mauretania = maur+(et)ania = "tara maurilor" [bun, Mauretania era numele provinciei romane, numele actual al tarii este Mauritania... desi nu am intalnit de curand mult mauri...n.n.], deci Romania = rom+ania = "tara romilor". E incorect. Se creeaza o falsa directionare." Asa?

"Nu poti interzice existenta unui cuvant prin lege, dar poti emite norme metodologice, in sensul ca in documentele romanesti oficiale (inclusiv manuale scolare etc.), termenul utilizat sa fie tigan, fara nicio nuanta depreciativa.

Este nelogic sa impui limbii romane sa numeasca o etnie cu un cuvant al acelei etnii: spunem francezilor francezi, nu "franse"; spunem nemtilor/germanilor nemti/germani, nu "doici"; belgienilor belgieni, nu "belj" s.a.m.d.

[...]

In aceeasi directie, ar trebui militat pentru eliminarea senzatiei de "incorectitudine politica", de "eroare" pe care o au unii vorbitori, care, dupa ce folosesc cuvantul natural [sic] tigan, se corijeaza repede: "pardon, rom!". Nu are nici un rost acest subterfugiu. Problemele comunitatii tiganesti (sau/si, de ce sa n-o spunem: problemele create de multi din aceasta etnie) nu dispar daca schimbam numele. Nu aducem situatia la zero, n-o rasvirginam [sic]. Ea se rezolva cu totul altfel: prin educatie indarjita, prin programe iscusite, prin respectul legii."


O expunere de motive pentru o initiativa legislativa care m-a facut sa ma scarpin in cap a nedumerire. Avea rost o asemenea propunere? Greseala de a da nume unei etnii prin lege, poate fi corectata printr-o alta greseala, aceea de a-i schimba numele la loc? Si nu stiu de ce, dar ma trece un fior de nazism cand imi dau seama ce reprezinta de fapt aceasta propunere legislativa: noi, ca majoritari in tara noastra, putem propune prin lege numele unei etnii minoritare? Americanii pot da prin lege ca indienii nu se mai numesc "native americans" ci "indieni" pentru ca asa e incetatenit? Ei nu pot spune cum vor sa se numeasca? Negrii din America pot redeveni "negri" pentru ca majoritarii din Camera Reprezentantilor nu mai vor sa se numeasca "african americans"? Nu putem noi da nume unei etnii, prin lege. Ei trebuie sa hotarasca cum vor sa se numeasca, si ar putea chiar ei hotari ca "tigan" este cuvantul care reprezinta etnia. Putem da nume plantelor, putem da nume rocilor, putem da nume speciilor de animale... dar puten noi hotari cum se numeste o etnie? Astfel nu riscam sa revenim de unde a plecat si crucea aia incarligata... la "doices raih" carevasazica.



Asta ar fi penultima initiativa a onorabilului domn Prigoana. Dar mai este una dupa ea... se cheama "Propunere legislativă privind exercitarea activităţilor cu caracter sexual autorizate". Bun, trecem peste denumire, ca de fapt este vorba despre legiferarea prostitutiei. Dar citim in proiectul de lege, cu amuzament, ca persoanele care doresc sa practice prostitutia vor avea o serie de obligatii, inclusiv aceea de a obtine o autorizatie, care este eliberata de primarul localitatii... ma si gandesc cum vor sta primarii cu teancurile de cereri pe birou, fiecare cu poza, si vor delibera: "asta da, ca o stiu, e ok. asta nu, ca e urata... cerere respinsa. asta e batrana, nush ce vrea ea sa faca aici... asta e noua, n-am vazut-o prin oras" etc. ... iar autorizatiile pentru casele de toleranta vor trebui aprobate de COnsiliul Local... "buna ziua stimati consilieri, incepem sedinta cu noile stabilimente deschise - ia sa vedem ce noutati mai sunt... Crucea de Piatra... cine este pentru? Dragonul Auriu... abtineri?"...

Vorba lui Smiley... "you'll see that I'm a funny guy, will make you smile..." asta cand nu ne pune pe ganduri onorabilul si stimabilul deputat Prigoana...

miercuri, 8 decembrie 2010

The corner of the wealth and healthy...


Romania oare pe unde se afla? E interesant cum China in anii '60 a cunoscut o crestere a sperantei de viata, desi veniturile nu au crescut... beneficiile sanatatii gratuite probabil.

vineri, 3 decembrie 2010

Gandul lui Bojor

Filosofia este demersul cuiva de a raspunde foarte elaborat si argumentat, cu pareri personale, la o intrebare pe care tot el a pus-o.