sâmbătă, 2 august 2008

Theodor Stolojan se compara cu Holocaustul

Vineri, 1 august 2008 am citit in "Adevarul" un interviu interesant cu Theodor Stolojan. Un interviu interesant pentru ca lamureste (a cata oara?) niste intrebari mai vechi ramase in constiinta publica, si nu neaparat din cauza substantei raspunsurilor; nu sunt lamurit din ce cauza cel care a luat interviul (George Radulescu) repeta o serie de intrebari; probabil pentru a obtine raspunsuri diferite. Un exemplu de intrebare care i-a fost pusa lui Stolojan de trei ori este: "veti candida pentru presedintie in 2009 sau 2014?". Pentru ca intervievatul a repetat aceleasi lucruri in raspunsurile date, cred ca interviul a pierdut din substanta. Raspunsurile la aceasta intrebare includeau diverse formule, evitand un nu categoric: "2014 este un termen indepartat", "decisiva pentru Romania este actuala perioada", "pentru mine perioada asta este esentiala" etc. (din cauza fondurilor structurale europene care urmeaza sa fie cheltuite, inclusiv de catre Romania - n.n.).

Ca sa va rasplatesc o curiozitate pe care o banuiesc ca exista dincolo de monitoare, Theodor Stolojan a spus ca pentru a fi prim-ministru nu e suficient ca sa fie dorit de Traian Basescu, ci "trebuie, in primul rand, sa ai un scor electoral bun, iar in al doilea rand sa ai sprijinul partidului".

Despre scorul electoral al PD-L la alegerile parlamentare, Stolojan spune: "cu 28 la suta, nu putem face guvernul. Ne straduim ca, la alegerile pentru parlamentul national, sa ne ducem spre 40 la suta".

Printre alte subiecte, a fost abordat si acela al retragerii din 2004. Printre altele, Stolojan spune ca semnalul ca ceva nu e in regula cu starea lui fizica a fost momentul cand la o conferinta cu pensionarii din Bucuresti nu a mai putut vorbi si ca nu mai dormea noaptea din cauza extenuarii. "I-am spus lui Basescu ca totul se opreste aici. Am vorbit cu doctorii si mi-au spus ca singura modalitate de a-mi reveni este de a iesi afara din campanie. Apreciez si acum ca Basescu s-a comportat corect. El putea atunci sa faca orice (? - n.n.), pentru ca singura care ar fi putut (? - n.n.) sa candideze pentru presedintie era Mona Musca, dar ea nu se baga(? - n.n.). Si atunci Basescu a acceptat sa candideze(...)." Un raspuns care genereaza mai multe intrebari decat lamuriri.

"-La cat timp v-ati revenit de la momentul respectiv?
- Mi-am facut toate analizele, mi-au spus ca totul e OK, ca n-am nimic organic si o luna am stat la Predeal. Am avut o medicamentatie si in fiecare zi am mers pe munte. Dupa 15-16 zile, am reintrat in somn normal, pentru ca eram surmenat."

Asa cum se zvonea ca boala misterioasa a domnului Stolojan este (aproape) incurabila, dupa momentul respectiv se auzea ca Theodor Stolojan a plecat sa se refaca la ski in Austria. Misterul extenuarii candidatului PNL de atunci a fost pastrat si nimeni nu a stiut adevaratul motiv al retragerii sale, in situatia in care membrilor PNL ar fi trebuit sa li se comunice cauza retragerii lui Theodor Stolojan. Zvonul care circula printre membrii PNL a mai fost acela ca PSD se pregatea sa deschida procese in fiecare judet impotriva lui Stolojan, pentru a-l extenua si deturna de la campanie. Dealtfel, chiar Traian Basescu spunea: "De mai bine de o lună aveam discuţii frecvente cu Theodor Stolojan pe tema renunţării la cursa prezidenţială, de mai bine de o lună dânsul a deschis discuţia necesităţii renunţării la cursa prezidenţială. Era într-un stress teribil, nu este adevărat că are nu ştiu ce boli, nu ştiu ce operaţii, Teodor Stolojan nu face nici o operaţie, are nevoie doar de odihnă ca să iasă din şantajul la care continuu era supus." Alte zvonuri au fost ca Traian Basescu i-a explicat ca nu mai poate creste in sondaje astfel incat sa il bata pe Adrian Nastase, precum si alt zvon, acela ca Traian Basescu i-a aratat dosarele pe care le avea impotriva lui Theodor Stolojan si i-a cerut sa se retraga, tot pentru ca nu il poate bate pe Nastase.

Retrospectiv, este pacat ca pentru doua saptamani de odihna - care erau necesare - PNL si-a pierdut principalul vector de imagine, iar la momentul votului din noiembrie 2004 Theodor Stolojan inca se odihnea la Predeal in timp ce tot PNL-ul se intreba ingrijorat cum a evoluat boala sa. Dealtfel, se poate ca istoria sa fi vrut asa, ca Traian Basescu sa fie presedinte si nu prim-ministru, pentru ca istoria s-ar fi scris cu totul altfel, incepand de la faptul ca Theodor Stolojan ar fi avut mult mai mari dificultati in a face Guvernul si terminand cu ipoteza ca ar fi ales sa uite in timpul mandatului sau de presedinte ca a fost propus de PNL.

Revenind la ideile interviului din "Adevarul", spuneam intr-o postare anterioara parerea mea referitoare la mesajul PD-L din campania electorala de la toamna, si argumentam ca acesta va fi de stanga. Citind interviul din "Adevarul" mi-am dat seama ca acest mesaj de stanga se bazeaza pe transformarile structurale care trebuiesc facute cu banii Uniunii Europene. Theodor Stolojan spune astfel ca daca ar fi astazi premier, ar pune accentul pe dezvoltarea infrastructurii, a agriculturii, a educatiei si mediului. Astfel, promisiunile electorale de stanga ale PD-L ar putea fi puse in aplicare cu banii UE, iar riscul ca aceste promisiuni sa nu fie onorate este unul mic. Intr-adevar, cine este la guvernare in timpul ajustarii structurale a Romaniei i se vor recunoaste niste merite legate de dezvoltarea tarii, foarte mult timp de-acum incolo.

Reporterul intreaba, inspre sfarsitul interviului:
"- In 2004, atunci cand nu ati mai putut continua cursa pentru presedintie, credeti ca lacrimile lui Traian Basescu au fost sincere?
- Categoric da. Amintiti-va ca si la comemorarea Holocaustului i-au dat lacrimile."

Niciun comentariu: