marți, 11 octombrie 2011

Sarbatori?



Imi place cum toate activitatile din ultima vreme se desfasoara exclusiv in vatra orasului... asa intoarcere la radacini mai rar gasesti. Ori e din lipsa de viziune data de provincialismul care te face sa crezi ca ce trece de gardul curtii tale e deja mai departe decat toate universurile posibile, ori dintr-o lenevie a mintii data de autosuficienta rutinei exersate pana la greatza, ori toate sagetile desenate pe harta electorala a Iasului, deasupra careia stau aplecate niste umbre negre ganditoare, arata inspre aceleasi intersectii magice.

Este peste limita suportabilitatii: santier, iar santier, inca un santier, linii de tramvai, pavele, gauri, reabilitari de cladiri lasate mai apoi la murat, parcari prin balti si noroaie, spatiu maro unde ar trebui sa fie spatiu verde, raliuri in ziua fara masini, balci taman acolo unde firul masinilor este deja foarte subtiat, niste rampe de lansare ale masinilor pe acolo pe unde trec liniile cele noi de tramvai, inaltate inspre soare, argintii, .... nu mai pot! Vreau la tzara! Acolo sunt doar cateva dintre neajunsurile de mai sus si e clar mai multa liniste... iar lumea chiar are bunul simt sa nu inchida ulitzele ca sa iti aduca caciulile de blana sub nas, ca poate cumperi, daca caciularul tot a platit chirie din care tu primesti artificii si concerte. Sau papa macar un kalacs, desi e scump de parca e importat de acolo.

Plus micii, berea, vinul si pastrama, neaparat cu galagia din boxe - fiecare cort cu galagia lui, mai tare ca a vecinului... de parca nu ar fi criza... de parca nu am mai vazut o bere la pahar din plastic de un an, de la celelalte sarbatori ale orasului.

Chiar nu merge comert ambulant sezonier vizavi de un centru de afaceri, care e vizavi de Palat, care e langa Hala, care e langa Finante, care sunt vizavi de Tribunal, care este langa teatru, in fata hotelului... toate asezonate cu santiere. Si unde nu este santier sunt gropi. Si unde a fost santier, iti zboara masina de pe drum, ca ceea ce se asfalteaza se mai inalta cu 30 de cm.

Care e castigul iesenilor obisnuiti, ca oameni, al acestor sarbatori? Zgomotul artificiilor? Zgomotul concertelor gratuite? Caciulile de blana? Poate sa imi spuna cineva? Tin minte cand sarbatoarea era reprezentata de pelerini si atat... nu si de corturile cu cruci din plastic cu leduri colorate.

In anii trecuti au mai fost corturi pe Splai, in parcarea Romtelecom... acum sunt exclusiv la Palat. Nu puteau fi in Nicolina, mai aproape de publicul-tinta? Sau in Cicoarei, unde strandul a mai lasat cateva amintiri de vara trecuta? Sau in parcare la Mall, ca un schimb generos de afaceri?

NU MAI POT! Dumnezeu sa ne pazeasca!

Foto: Facebook.com

Update:
Multumesc emisiunii "Hot Blog" din data de 17.10.2011, care a mentionat postarea de mai sus si care a considerat blogul personal ca fiind blogul saptamanii. Emisiunea aici: http://www.telem.ro/telem/hot-blog/38074-hot-blog-17102011.html

6 comentarii:

Anonim spunea...

Bine spus!

Anca J. spunea...

Foarte bine punctat!! Nici eu nu mai pot! Lucrez pe str Sf Lazar si zilnic trebuie sa suport cum masinile circula pe trotuare si parcheaza pe spatiile verzi - atat cate mai sunt, pietonii merg pe strada gaurita incontinuu de nesfarsitele lucrari. Dar avem borduri noi! Ce conteaza ca cele vechi plus toate deseurile de la lucrari sufoca iarba si copacii de pe marginea drumului?! Si oriunde ma uit vad acelasi spectacol gretos, un oras transformat intr-un maidan imens pe care cartitzele il rascolesc la nesfarsit fara ca ceva bun sa rasara in urma....

Mihaela P. spunea...

Buna,

Nu stiu cine esti, ce faci, ce scrii in general...dar ma regasesc 100% in acest articol...

Bunai bine

Dan99 spunea...

Si chiar zilele astea am observat masina de la Google Street View prin oras. O sa vada intreaga lume balciul de la "Zilele Iasului".

Iar daca Primaria iubeste asa de mult corturile, macar pe viitor sa reduca numarul lor la jumatate, dar sa ceara o chirie dubla (vanzatorii ar avea oricum de doua ori mai multi potentiali clienti).

O alta problema este cu targurile de la Sala Sporturilor. Daca tot s-a facut Centrul Expozitional in CUG (si care e gol din lipsa de clienti) de ce naiba nu se muta acolo? La capatul CUG-ului sunt locuri de parcare berechet, cladire cu facilitati dedicate expozitiilor, s.a.m.d.

Anonim spunea...

Pana la urma e in mana Iesenilor sa faca ceva impotriva manelizarii sarbatorii Sfintei Parascheva.
Left to themselves, things tend to go from bad to worse!
Negruzziator

Marius Bojor spunea...

Orasul nu mai este demult ceea ce ar trebui sa fie... E greu. Am impresia ca ni se ia aur si ni se dau margele. Dan, trebuia sa ii faci si tu poza, supertare daca masina Google Streetview a nimerit in Iasi chiar acum:)) Sarbatorile Iasului... ar fi trebuit ca intreaga comunitate sa fie implicata... sa simti ca apartii acestui oras. Nu stiu cum, nu stiu in ce fel, dar Primaria ar fi trebuit sa aiba grija de ieseni. 14 octombrie sa fie zi libera pentru toata lumea, sa se faca concursuri... de placinte, de aruncari de celulare, de tras la sfoara, de vaslit... toata lumea ar fi trebuit sa fie implicata, si nu numai in Centrul orasului.... nu stiu, ceva trebuie sa se schimbe pe viitor. Si chiar am impresia ca anul acesta au venit DRAMATIC mai putini pelerini in Iasi... deja lumea refuza sa mai vina aici.