joi, 1 decembrie 2011

Noi cum ne iubim tara?

Oare imi iubesc tara, chiar daca nu imi plac multe din ceea ce vad in fiecare zi? Iti poti iubi orasul, chiar asa cum e, chiar daca nu esti multumit de el? Iubirea de tara porneste de la iubirea unui loc sau din experientele trecute? Este iubirea de tara o iubire neconditionata, sau spunem: "mi-as iubi tara mai mult daca..."?

Cred ca pentru a fi sincer cand spui ca iti iubesti tara, ar trebui sa ai o constiinta mai inalta decat cea a propriei persoane, pentru ca este greu sa iubesti ceva ce te inconjoara din toate partile. Un test al iubirii de tara este atunci cand pleci departe. Nu stiu daca exista roman plecat din tara care nu isi iubeste tara. Si ar trebui poate ca fiecare dintre noi sa fim plecati pentru o perioada... in tari mai frumoase, in tari mai urate, pentru a ne vedea tara cu alti ochi.

Avem nevoie de lideri care sa ne faca sa fim mandri de ceea ce suntem, si de-a lungul istoriei am avut parte de ei, sunt sigur ca poporul roman va mai avea astfel de conducatori... numai ca este nevoie de amestecul greu de obtinut dintre carisma, viziune si conditii istorice pentru a-i avea din nou. Are nevoie Romania de un lider autoritar? Da, in masura in care aceasta autoritate este pusa in slujba interesului national. Avem nevoie de lideri care sa ne faca sa redescoperim simbolurile nationale si sa le iubim din tot sufletul. Avem nevoie sa ne iubim drapelul, imnul national, ziua nationala, chiar simbolurile formale ale autoritatii. Dar avem mai intai nevoie sa fim siguri ca iubirea noastra nu ne va fi inselata. Exista in fiecare sondaj un clasament al increderii oamenilor in institutiile statului roman. Dar este oare si un clasament al institutiilor care ne fac mandrie?

Ne iubim tara pentru ce a fost, poate ne uram pe noi pentru ce este ea in prezent, dar oare putem sa o iubim pentru ce va fi?

Cred ca ne iubim tara neconditionat, pentru ca o iubim pentru ce ar fi putut sa fie. Desi mai sunt multe de facut, le avem toate la indemana pentru a ajunge acolo sus, unde mandria se uita peste nori, urcata pe muntele de iubire. Avem nevoie de un ghid care sa ne arate drumul pana acolo... un ghid care sa mai fi facut lucrul asta, de multe ori singur.

7 comentarii:

Masaj erotic Braila spunea...

Nu , nu ne iubim tara.

Anonim spunea...

Iubire de tara? Cum Dumnezeu poti sa legi o traire asa de intensa de niste granite trasate de niste bosorogi mustaciosi?..."tara" in sine nu exista, e o conventie anacronica, o afacere banoasa, un mod mojic de a dirija si consuma energiile tinerelor generatii. Poate ar fi mai util (si mai uman) sa cauti o alta iubire.

PS: nu te cunosc, dar nu stiu cum un tanar (presupun ca esti tanar) poate ajunge sa fie asa de usor de manipulat.Si da, eu sunt o persoana care a calatorit si care a avut oportunitatea de a putea compara. Peste tot pe unde am fost am dat peste OAMENI ca si mine, nu peste "nemti", "unguri", "italieni", etc.

Marius Bojor spunea...

Ma scuzati ca imi place Romania. E o vina care mi-o asum... dar imi place pentru ca imi plac niste oameni pe care ii cunosc si ca nu imi doresc sa ma stabilesc in strainatate. Am lucrat acolo si am dat peste niste oameni care m-au facut sa imi placa cei de aici. Nu toti, doar unii.

marul spunea...

multa demagogie

Marius Bojor spunea...

Marule, daca spui ca e demagogie in tara, te aprob. Daca spui ca ceea ce am scris contine multa demagogie, te invit sa nu citesti. Iti doresc un an bun si fericit, ca pari cam acru.:)

Razvan spunea...

"Patriotism is the last refuge of scoundrels"

rochii de seara in Romania spunea...

Mi-a placut mult articolul DVS. Multumesc!