vineri, 21 noiembrie 2008

Bucuresti - ne place sau nu?

Am avut treaba la Bucuresti. A trebuit sa ma impart intre treaba de aici si cea de la Bucuresti, si am hotarat ca acolo sa stau doar in intervalul dintre doua trenuri.

Am plecat la 23.20 din Iasi. Pentru ca vecinii de compartiment aveau in plan sa doarma, m-am mutat cu hartiile peste care imi propusesem sa ma uit si cu niste ziare in spatiul bow-vagon de langa compartiment. Am citit si - pe la Buzau a inceput sa se umple de navetisti. Pe unii dintre ei - niste femei de etnie destul de roma - i-am gasit pe locul meu cand veneam de la toaleta. Erau trei si rasfoiau bucuroase ziarele si mai ales revistele pe care le lasasem pe masa. Le-am spus ca un loc de acolo era al meu si doua dintre ele au plecat imediat, in timp ce a treia mai zabovea langa masa mea cu Magazin Istoric in mana. Se pare ca ii placea destul de mult, si astepta sa ii spun ca il poate lua in timp ce il rasfoia. I l-am smuls din maini, spunandu-i ca am dat bani pe el.

Mai apoi, dupa o statie, am asteptat sa fiu sigur ca nu patesc la fel, si dupa ce a pornit trenul iar a trebuit sa merg la toaleta. Cand m-am intors, de data aceasta trei barbati rasfoiau ziarele mele, exact in aceeasi dispozitie ca femeile de dinainte. Le-am spus ca unul de acolo este locul meu si doi dintre ei au lasat ziarele si s-au mutat pe doua scaune mai incolo. La un moment dat, pe la 3.30 dimineata, unul dintre ei si-a scos castile din buzunar si le-a atasat telefonului mobil. Deodata, a scos casca din telefon si a dat "play" la o melodie, intrebandu-l pe unul dintre ei: "pe asta o stii?" Imi venea sa ii raspund eu ca "normal ca o stie, ca e veche". A mai facut la fel la doua melodii, pana s-au dat jos din tren.

In Gara de Nord mi s-au parut o idee buna aparatele automate cu Red Bull. Iarasi, pentru prima oara am vazut aparate automate de cartofi prajiti.:) Nu stiu cum faceau, ce prajeau, ce incalzeau, dar se pare ca era indeajuns sa bagi bani si iti cadeau cartofi prajiti. Asta este un aparat pe care multi l-ar vrea acasaa, lana aparatul de mici si cel de bere:)

Pe langa Gara de Nord, m-au intrigat bannerele cu Sergiu Nicolaescu cu barba, sub sigla PSD+PC, iar mesajul era ceva de genul: "salarii decente pentru toti. meriti ceva ma bun" sau cam asa ceva. Mai erau afise micute pe stalpi cu Dichiseanu de mana cu Becali, pozati in fata icoanei din casa celui din urma... etc.

Un Bucuresti electoral in care batea un vant rece... un oras unde se gaseste atat ceea ce e mai bun, cat si tot ceea ce poate fi mai rau. Un oras care te atrage pentru a-ti face rau, sau - din contra - un oras care te respinge, desi iti vrea binele. Ce varianta de oras credeti ca este Bucurestiul?

P.S.
Am sa pun vreo doua fotografii facute cu telefonul mobil cat de curand.

3 comentarii:

Unknown spunea...

Draga Marius
Daca ai trai in Bucuresti, ai vedea ce diferenta este fata d eIasi. Suntem asa de fericiti si liistiti ca traim asa incat nici nu ne dam seama. Ne-am obisnuit aici, in Iasi, cu luxul de a critica cu un aer voit filosogfal. Chiar daca e un vant rece in Bucuresti, e o atmosfera binevenita pentru cei care doresc sa faca intr-adevar ceva. Acolo e concurenta. Aveam o vorba in tinerete. In Bucuresti ai doua sanse: ori devii om, ori caine. Nu din cel dinamovist, desigur. Bucuresti e alta tara, cu alta mentalitate, cu alt spirit. Si sa nu faci in raspuns caz d enationalism local, ca nu tine. Esti un fericit ca ai drumuri intr-o yona in care, desi e aglomerat, poti respira.

ina bixade spunea...

Eu zic asa: Bucuresti este un focar de mizerie, inclusiv, umana:)

Marius Bojor spunea...

Am avut o perioada cand imi doream sa merg in Bucuresti, tocmai pentru ca oportunitatile sunt altele. Imi place Bucurestiul, desi nu am avut perioade mai lungi de 2 saptamani in care am stat in el. Si acum, cred ca este un oras in care traieste 2% din populatia tarii, dar care produce 99% din ceea ce apare in presa. Cred ca am regretul ca ar fi putut fi o capitala mai prietenoasa si mai frumoasa decat este deja.;)