duminică, 30 noiembrie 2008

La multi ani, Romania!

M-am grabit putin cu aceasta postare, dar o fac din cauza sentimentului, credintei si sperantei ca vom invata, cu timpul, sa ne placa Ziua Nationala...

Cred despre "Rezolutiunea" de la 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia ca ar trebui sa aiba aceeasi valoare pentru romani cat are "Constitutia" americana de la 1878 pentru americani.



Un lucru interesant despre steagul Romaniei (purtat cu mandrie de multi dintre cei stransi la Alba Iulia la 1 decebrie 1918) este acela ca "a fost conceput de Petrache Poenaru, se pare după modelul francez" - omul despre care stim doar ca a conceput stiloul. Povestea incepe (ne spune wikipedia.org la pagina despre Petrache Poenaru) cand "tânărul de nici 22 de ani, Petrache Poenaru, proaspăt grămătic prin Craiova, eminent absolvent al şcolii Obedeanu din Craiova, înflăcărat de idealurile revoluţiei, işi schimbă straiele şi se strecoară în ceata unor haiduci pe care o strâseseră prin mahalalele Craiovei. Într-o încăierare cu nişte arnăuţi, tovaraşii lui haiduci îl prind că nu ştie să tragă la pistoale şi nici să arunce cuţitul, descoperind chiar ca tânărul are o călimară ascunsă prin buzunare. Îl prezintă totuşi lui Tudor ca să râdă de tânărul Petrache. Dar Tudor este, din prima clipă, placut impresionat de mintea ageră şi entuziasmul lui. Ajunge în numai câteva săptămâni omul de taină al lui Tudor Vladimirescu şi şef al cancelariei şi al conţopiştilor."

Mai apoi, "la intrarea armatei lui Tudor Vladimirescu în Bucureşti, Tudor a purtat pentru prima dată tricolorul actual, preluat ulterior de paşoptişti, care l-au impus în conştiinţa neamului.

Flamura armatei pandurilor fusese până atunci alcătuită din două bucăţi de mătase, aproximativ egale şi de formă pătrată, una albă şi cealaltă albastră, cusute pe margini cu ciucuri roşii, galbeni şi albaştri"

Pe baza multelor lucruri interesante despre viata lui Petrache Poenaru pe care le puteti citi in pagina despre el de pe wikipedia, voi intelegeti de ce nu am citit despre el in cartea de istorie? Eu zic ca asa ar fi trebuit...

Imagini:
1. - wikipedia.org
2. - Ambasada Romaniei la Washington
3. - crisana.ro

Alte resurse:
1. - Drapelul Romaniei - wikipedia.org

Un comentariu:

Sorin M. spunea...

"...Oameni de azi aşteaptă Canaanul binelui din multe părţi. Unii îl aşteaptă de la oamenii, alţii de la politică. Însă binele trebuie aşteptat din altă parte: de la îndreptarea purtărilor noastre. Până când noi suntem răi, în zadar aşteptăm vremuri bune. La congresul din Stocholm, unde trimişii tuturor Bisericilor s-au sfătuit asupra îndreptării relelor din lume, principele Suediei a spus o vorbă foarte cuminte: "Noi, oamenii şi popoarele de azi - a zis principele - trăim vremurile ce le merităm"... La aşa oameni, aşa vremuri...la aşa cap, aşa căciulă. Noi căutăm pricinile relelor în afară de noi, şi ele sunt în noi.

Şi nu numai românii suntem în această stare biblică. Toate popoarele sunt aşa....De necazuri, acele neamuri vor scăpa mai întâi, care vor fi mai mult nădăjduit spre Domnul; căci dacă vom fi nădăjduindu-ne spre Dânsul, ne vom mântui printr-Însul (Isaia 1, 27)

În praznicul nostru naţional de 1 Decembrie, să nu uităm acest adevăr."

Părintele Iosif Trifa