luni, 1 decembrie 2008

Uni-i nominalul?

Prima oara testat, sistemul de vot uninominal da peste cap logica simplului cetatean. "Maica, cel pe care l-am votat a iesit deputat?" "Nu maica, pentru ca desi a iesit primul pe colegiu, a luat mai putine voturi decat X din alt colegiu" "Ha?".

Cum vine asta, ca votul uninominal dat cuiva sa fie calculat, transformat, interpretat, analizat si de-abia atunci sa fie aleasa persoana?

Nu stiu daca acest uninominal atat de dorit de presedintele Basescu este o solutie pentru "reformarea clasei politice", atata timp cat aceasta reforma se face si cu ajutorul computerelor, dupa votul propriu-zis.

Au iesit deputati in urma votului din mediul rural niste ilustri nepasatori fata de ceea ce are nevoie Iasul, cu nume izvorate din presa anilor 1990-1992, care au avut meritul ca au dispus de cateva camioane cu faina sau de cateva sute de kilograme de peshte pe care le-au distribuit votantilor cat mai aproape de ziua votului.

Altii care au facut ceva pentru Iasi, le-a pasat, s-au zbatut, au o lista lunga cu lucruri care au imbunatatit viata iesenilor ori nu vor ajunge din nou in pozitia de a ajuta Iasul, ori mai stau inca la mila unor RAM-uri si a unor HDD-uri si a unor CPU-uri de cine stie unde, pe baza unui algoritm de care nici cei care au facut legea nu sunt siguri.

Se poate spune raspicat ca acest sistem de vot uninominal este o intoarcere inspre o zona destul de nedreapta si dura, aleatorie, unde nimic nu e sigur, unde poti sa nu faci nimic pentru un judet si cu toate astea sa castigi un mandat de parlamentar, unde indiferent de ceea ce ai facut pentru Iasi tot trebuie sa tii cont ca un contracandidat se pregateste sa dea mancare in plase pentru voturi. O intoarcere intr-o zona unde multitudinea de colegii face ca legea sa nu poata fi aplicata, unde afisele sunt rupte peste noapte, unde "cadourile" electorale primeaza, o intoarcere la un sistem de vot tip far-west...

Cred ca in acest moment se poate spune ca Romania nu a fost, nu este si nu va fi pregatita pentru loteria numita votul uninominal.

P.S.
Va dau un exemplu. Cautand sa vad ce a facut un anume domn deputat pentru Iasi, am ajuns pe wikipedia.org. In afara de data nasterii, la pagina despre dansul mai scria ceva (si doar atat): "Acest articol despre un deputat român este deocamdată un ciot. Puteţi ajuta Wikipedia prin completarea lui.". Eu as zice ca respectivul este un ciot politic, dar na... a iesit iarasi deputat. As ajuta Wikipedia profetzind: "Respectivul deputat a fost ales intamplator, inca o data, prin votul uninominal. Mai apoi, cand s-a revenit la votul pe lista, nu a mai fost propus de partidul sau, pentru ca nu a facut nimic pentru oamenii din circumscriptia sa.

P.P.S
Mi-am dat seama de ce se intampla ceea ce se intampla, de ce politicienii au fost de acord cu un asemenea sistem de vot. E destul de simplu, pentru ca au crezut cu totii ca vor lua 50%+1 vot. Lucrurile cat de cat explicate pe hotnews.ro.

2 comentarii:

quin spunea...

eu usor sa spui ca base a dres si base a facut. vezi cine era in comisa respectiva intii si cine a dat cu votul. ce nu stii este ca base nu face legea ci parlamentul si comisiile respective:


"Presedintele Comisiei pentru elaborarea Codului electoral, liberalul Mihai Voicu, a depus ieri la Biroul permanent al Senatului proiectul legii privind introducerea votului uninominal. Proiectul legii privind votul uninominal are ca initiatori 114 parlamentari de la PNL, PSD si PD" http://www.zf.ro/politica/votul-uninominal-a-intrat-in-dezbaterea-parlamentului-3079870/

http://www.mediafax.ro/politic/legea-votului-uninominal-a-fost-adoptata.html?1687;2432244

Marius Bojor spunea...

Intr-adevar, Basescu a stat 4 ani la Cotroceni si a facut doar ce spune Constitutia sa faca, asa imi aduc si eu aminte. Liberalii au depus un proiect de vot uninominal diferit de cel al lui Basescu, care ne-ar fi dus la dictatura. Pe google se gasesc multe lucruri, dar numai cum conduce in fapt Basescu tara prin serviciile secrete nu prea se gaseste nimic.