sâmbătă, 27 decembrie 2008

Criza sta cu Regele la masa

Astazi, presedintele Romaniei a tinut sa dea un mesaj de solidaritate cu Guvernul, desi el ar fi trebuit sa dea un mesaj de solidaritate cu electoratul care a ales acest guvern si pe Traian Basescu insusi.

Firul rosu al discursului in Guvern al lui Traian Basescu a fost unul de coeziune intre PD-L si PSD, si a dorit sa se asigure ca in Guvern nu va incepe competitia dintre aceste partide pentru presedentie.

Este clar ca PNL a pierdut alegerile si a trebuit sa plece de la guvernare ajutat si de "jocurile din parlament care au determinat masuri ce nu vor fi puse in aplicare din cauza evolutiei negative", asa cum s-a exprimat presedintele, care a dat asigurari de mai multe ori ca nu se va supara daca guvernul va amana o serie de legi deja aprobate si promulgate - facand referire la marirea salariilor profesorilor cu 50% -, legi pe care "le-a binecuvantat avand in vedere ca au fost aprobate de Parlament".

Un alt lucru de care a vrut sa se asigure Traian Basescu a fost acela ca PSD este neutralizat ca si competitor politic, a vrut sa se asigure ca PSD nu va ramane in opozitie, desi sunt la guvernare - asa cum a facut PD intre 2004 si 2006 - si ca la prezidentialale din 2009 vor veni voturi si de la PSD, aceasta neutralizare a PSD urmand sa fie - nu-i asa? - un prim pas in alegerea unui candidat care sa nu puna probleme pentru Traian Basescu. Astfel, campania electorala a lui Traian Basescu va avea un pronuntat mesaj de continuitate, in timp ce campania PSD va avea un mesaj mai mult shoptit pentru schimbare, iar cea a PNL unul pregnant pentru "change we can believe in".

Concluzia mesajului lui Traian Basescu din Guvern este ca nu trebuie pus in aplicare ceea ce au promis atat PSD cat si PD-L, respectiv marirea salariilor profesorilor, desi este vorba despre o lege aprobata in Parlament si promulgata de Presedinte, aducand Criza la nivel de scuza eterna, Criza care va deveni principalul membru al Guvernului de-acum incolo.

Niciun comentariu: