marți, 4 noiembrie 2008

Firmele de taximetrie fura

Am un prieten. Lui i-a cazut telefonul intr-un taxi. A sunat la firma de taxi pentru ca retinuse numarul de pe masina, si a rugat ca doamna de acolo sa intrebe prin statie daca cineva - un barbat mai in varsta, cu care mersese de la gara in Nicolina II - a gasit un telefon. Nimeni nu a raspuns la apel. A rugat ca in situatia in care cineva gaseste un telefon in masina, sa fie contactat. Nu a fost. A sunat din nou. A intrebat acelasi lucru: "a gasit cineva un telefon mobil in ziua de... la ora de...?". Nimeni.

I s-a spus ca zilnic primesc astfel de apeluri telefonice si ca niciodata nu s-a gasit nici un mobil. Se pare ca la firma de taximetrie cu numarul de telefon 255.255 (nu a meritat oboseala sa aflu care este) se fura. Se fura pentru ca un obiect pierdut, chiar daca este gasit de altcineva, este un obiect furat in situatia in care nu este inapoiat, dat Politiei, sau trimis la Biroul de Obiecte Pierdute. Firma avea un asemenea birou, insa cine stie ce rufe au catadicsit soferii sa aduca acolo. Mobile nu, in orice caz.


Dealtfel (aici va impartasesc o serie de legi de-ale mele - Legile lui Bojor? - dupa modelul celor ale lui Murphy):

1. Romanii considera al lor orice obiect nu este bine prins.
2. Daca ceva este bine prins, romanii il fac sa se desprinda si apoi aplica regula 1.
3.Daca un obiect se afla in casa cuiva, romanii cauta sa ajunga acolo si apoi aplica regula 1.
4. Daca, in casa altcuiva, ceva este totusi destul de bine fixat, se aplica regula 2.
5. In hoteluri, romanii se simt ca acasa (ca doar au platit), si acasa toate obiectele sunt ale lor, deci pot pleca de acolo cu tot ce vor .
6. Daca un obiect nu este bine fixat, dar este foarte greu, se cauta alti romani care sa te ajute (cineva povestea mai demult ca intr-o casa din zona Bucium, s-au straduit 4 persoane sa puna o masa de piatra destul de grea... peste cateva zile acea masa disparuse, peste gard si poarta inchisa).
7. Pentru obiecte care nu sunt bine prinse, romanul poarta tot timpul o plasa sau o geanta la el sau are buzunare foarte largi. Daca nu are asa ceva, face rost pe loc.
8. Ceea ce a fost insusit isi poate gasi foarte repede alti stapani, insa la un pret foarte mic (sau Legea "Atunci cand cineva isi doreste ceva care se afla in mana altcuiva, trebuie sa dea ceva la schimb, inclusiv bani, chiar daca acel lucru nu este bine prins.")
9. Daca ceea ce si-ar dori un roman se afla in proprietatea altcuiva si nu este supravegheat, se aplica regula 1, 2 sau 3, dupa caz.
10. De obicei, lucrurile pe un roman si le doreste de la altcineva sunt de cea mai noua tehnologie. Cele de tehnologie mai veche nu apar niciodata pe radar. (Lucrurile cele mai de dorit sunt cele de o tehnologie mai noua decat cele din magazine.)


P.S
Intre timp, pentru ratiuni de reclama negativa, am cautat firma respectiva de taximetrie. Se numeste "Taxi Lux", si se pare ca este intr-adevar un lux sa mergi cu ei. Daca ai ceva care nu este bine prins, acel obiect se lipeste definitiv pe banchetele lor soioase si mirosind a air-freshner de vanilie.

2 comentarii:

Aty Alexandru Mihai spunea...

Este exact spiritul romanesc. Am si eu un prieten care si-a pierdut telefonul intr-un taxi, taximetristul chiar a raspuns la telefon, a dat chiar si un loc de intalnire, dar n-a mai aparut niciodata....
Bafta! Te-am adaugat in blogroll.

Marius Bojor spunea...

Multumesc pentru comentariu! Dupa campanie te adaug si eu in blogroll-ul meu:) Glumesc, desigur, esti deja in blogroll;)