miercuri, 11 martie 2009

Dr. Ovidiu Bojor


Am ales sa dau cateva informatii despre dr. Ovidiu Bojor pentru ca astazi au fost multi care au intrat pe blogul meu cautand numele domniei sale de familie, dupa o emisiune la Nasul de aseara, foarte interesanta. (28 aprilie 2009 - au aparut in sfarsit in urma cu doua zile inregistrari ca cea de mai sus pe youtube.com; am postat doar una din ele, urmand ca dvs. sa le cautati - se gasesc foarte usor - pe www.youtube.com - dati click pe link<=)

Adresa de e-mail a domnului Ovidiu Bojor, pe care am gasit-o pe Internet, este ovidiu.bojor@home.ro

Celor care au intrat din intamplare aici, le ofer un articol despre domnia sa - ”Imparatul plantelor” - si cateva link-uri catre alte articole interesante.

”GEOGRAFII CULINARE

Rar am cunoscut o persoana ca prof. dr. Ovidiu Bojor! Octogenar – varsta la care multi semeni nu mai concureaza cu timpul, de o simplitate cuceritoare si un bun-simt mostenite din Maramuresul bunicilor sai, omul acesta aduce cu sine experienta anilor petrecuti la poalele Himalayei. Expert al Natiunilor Unite pentru programele de dezvoltare industriala, doctorul-farmacist a participat la numeroase misiuni in Asia (India, Tibet, Nepal), de unde s-a intors cu o descoperire ce-ar fi putut sa-i aduca Premiul Nobel. Despre ce este vorba? In cursul expeditiilor, el a observat ca in zonele de munte oamenii nu sufera de diabet. Urmarindu-le alimentatia curenta, a remarcat consumul de castravete asiatic, un soi amar, dupa care simteau imediat nevoia de zahar. Astfel, Ovidiu Bojor a descoperit insulina vegetala, extrasa din castravetele amar! Recuperare meritorie pentru memoria inaintasului sau, inventatorul insulinei sintetice, Nicolae Paulescu, cel care a pierdut Premiul Nobel dintr-o eroare birocratica… Insulina vegetala, sub forma medicamentului denumit INSUVEG, a devenit un panaceu pentru milioane de bolnavi carora Ovidiu Bojor le scrie, astazi, despre cum sa manance pentru a trai pana la adanci batraneti. In ultima sa carte, intitulata "Pledoarie pentru viata lunga", citim despre cele sapte elemente care prelungesc existenta. Primul este alimentatia. Profesorul Ovidiu Bojor a descoperit insulina vegetala studiind alimentatia traditionala nepaleza NEPALUL. De vorba, in primitorul apartament bucurestean al profesorului. Subiectul: alimentatia locuitorilor din zonele inalte, spre 4.500 m, unde sunt asezate ultimele sate. "Taranul de munte nepalez este la fel ca taranul roman – ne spune Ovidiu Bojor. Mi-am dat seama: aceeasi mentalitate, onestitate; pana si imbracamintea lui e la fel (cioareci si camasa peste cioareci). Il deosebeste, poate, efortul mare de a-si castiga existenta in conditii extreme. Are pamant arabil putin, dar foloseste inteligent irigatia gravitationala inca din secolul al XII-lea. Are pamant sarac, dar il ingrasa cu compost. Serpasii, originari din Tibet, Ťoamenii inaltimilorť, cunoscuti ca avand o cinste nativa, mananca un fel de mamaliga dacica (dhindo) din hrisca si mei, cu valoare nutritiva mare. Cu o farfurie de hrisca pisata si inmuiata cu apa si ardei iute, acesti serpasi duceau chiar si cate 10 ore in spate greutati de 90 kg, in general bagaje ale expeditiilor himalayene." Ce mai aflam? Mancarea nationala nepaleza este "Dahl Bhat", consumata de regula dimineata si seara. Se compune din orez alb fiert (Bhat), supa de linte (Dahl), legume si curry (tarakari). Totul se serveste pe un platou din otel inoxidabil, compartimentat. Nepalezii mananca cu mana, mai precis, doar cu mana dreapta. Pun un pic de linte pe orez, adauga legumele, picura putina zeama si duc la gura fiecare portie, cu degetul aratator in chip de furculita sau… lingura(?)… Dahl Bhat e o mancare echilibrata (proteinele sunt asigurate de linte). Legumele difera de la o regiune la alta (cartofi, varza etc.). Supa de linte e, in general, din ce in ce mai concentrata cu cat urcam in altitudine. Mancarea aceasta a devenit asa de populara, incat nepalezii folosesc in loc de "Ce mai faci?", o expresie care inseamna, literal: "Ai mancat Dahl Bhat?"… Orezul sta la baza alimentatiei in campie si in regiunile relativ joase, unde poate fi transportat la un pret rezonabil. La altitudine inalta, orezul e inlocuit cu alte cereale, in special cu porumb. Retetele tibetane sunt foarte populare in Nepal. Se pot manca peste tot un fel de ravioli la aburi umplute cu legume si, foarte rar, cu carne. Sunt servite cu sos chilli, dar exista si varianta prajita, considerata mai sofisticata si care poarta numele Kathay. In Nepal exista mai multe feluri de paine, si toate au forma rotunda. Pe langa painea de grau, se mananca destul de frecvent cea de porumb, usor indulcita, precum si cateva specialitati, care se prepara mai ales in mediul rural.

ECO.
"Multe produse alimentare nepaleze sunt ecologice" – ne incredinteaza profesorul Ovidiu Bojor. Sa luam, de exemplu, branza. Cea mai buna este branza de nak, femela iakului ("o vaca mica sau o capra mare"), o branza foarte consistenta si de o calitate excelenta, cu gust asemanator celei de Rocquefort sau de Camembert; tot asa, iaurtul numit Curd ori Lassi – iaurtul diluat cu apa… 90% din alimentatia nepalezilor e lacto-ovo-vegetariana. Poate ca acesta este si secretul longevitatii lor – spune profesorul, invaluindu-ne cu un suras misterios, de mag la inceputul unei lungi si promitatoare calatorii… "Nu sunt religios, dar sunt credincios. Cred in varful piramidei: un singur Dumnezeu, tatal celor vazute si nevazute" "Am gasit in Tibet plante echivalente cu speciile noastre. Acolo, sparanghelul creste salbatic. Begonia se mananca" - Ovidiu Bojor

Ceai cu unt tibetan
Bautura nationala in Tibet, ceaiul cu unt are tendinta sa deruteze la prima degustare. Ca sa-l apreciezi, trebuie sa te gandesti ca e ca si cum ai bea o supa calda… Pentru a-l prepara, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 7 cesti cu apa, o lingurita cu ceai, o ceasca cu lapte, o treime de ceasca cu unt, 1-3 lingurite cu sare. Se incalzeste apa intr-un vas. Se adauga untul si sarea, se lasa sa fiarba 2-3 minute. Se amesteca cu mixerul pana cand continutul devine spumos. Se varsa intr-o teiera (vas pentru servirea ceaiului) incalzita si se toarna fierbinte in cani. Cei care apreciaza savoarea acestui ceai sunt nepalezii, obisnuiti din copilarie cu amestecul de plante, apa si unt. Caracteristic traditiei ceaiului este pregatirea la foc de lemn, conform normelor budiste si ritualului in timpul slujbelor din manastirile inchinate lui Budha. Castravete asiatic Dr. Ovidiu Bojor a observat ca locuitorii Nepalului consuma o leguma de forma unui castravete, care reduce considerabil riscul imbolnavirii de diabet. Rodul cercetarii sale stiintifice de 7 ani asupra ”castravetelui asiatic” este medicamentul antidiabetic INSUVEG. Descoperirea acestui remediu natural – posibil panaceu pentru un miliard de diabetici il recomanda pe profesorul Bojor la Premiul Nobel.

SALATA NEPALEZA
Ingrediente: 200 g cartofi, 50 g seminte de susan, sucul de la o lamaie, 100 g coriandru, 150 ml apa, 4 ardei verzi, 3 cesti cu ulei de mustar, o ceasca cu seminte de chimen, doi-trei gogosari uscati, sare. Preparare: Cartofii se coc in coaja, se curata si se taie rondele. Se amesteca cu sarea, semintele de susan prajite, sucul de lamaie, 50 g de coriandru si apa. Se incalzeste uleiul de mustar si se calesc in el gogosarii impreuna cu semintele de chimen. Se adauga ardeii taiati, se calesc, dupa care se amesteca cu cartofii. Salata se garniseste cu 50 g de coriandru. ”


”Lunch in Nepal” - Jurnalul National - august 2005


Într-o emisiune televizată academicianul Ovidiu Bojor, care studiază de peste 50 de ani efectele terapeutice ale plantelor, a fost provocat să alcătuiască câteva topuri- de plante medicinale, legume şi fructe care să nu lipsească din casa şi din alimentaţia nimănui.

Top 10 Plante medicinale
1. Muşeţel
2. Mentă
3. Salvie
4. Oregano/Măghiran/Şovârv (aceeaşi familie de plante)
5. Salcâm
6. Păducel
7. Ghinţură rădăcină
8. Chimion
9. Anason
10. Coada Şoricelului

Top 10 Legume
1. Usturoi
2. Ceapă
3. Sfecla roşie
4. Conopida
5. Varza
6. Pătrunjel
7. Morcov
8. Ţelină
9. Mărar
10. Ghimbir

Top 12 Fructe
1. Mere
2. Gutui
3. Prune
4. Pere
5. Struguri
6. Ananas
7. Papaya
8. Banane
9. Portocale
10. Lamâi
11. Grape-fruit
12. Mango

Aflându-se într-o stare excelentă la cei 85 de ani ai săi, i s-a cerut să enunţe şi regulile de respectat pentru o viaţă lungă şi frumoasă. Acestea ar fi:

Cele 7 reguli ale longevităţii
1. Regula 3x8 ore = 8 ore somn, 8 ore odihnă activă, 8 ore muncă intensivă
2. Optimism
3. Alimentaţie corectă
4. Cultivare mentală
5. Fără excese
6. Iubire faţă de Creator şi faţă de Creaţie
7. Să dăruieşti mai mult şi să pretinzi mai puţin


Link-uri catre alte articole:
Interviu ”Formula As” - 2008 - click aici
”Alege sa fii sanatos” - mesaj Dr. Farm. Ovidiu Bojor - click aici
”12 remedii antirăceală” - Evenimentul Zilei, decembrie 2008 - click aici
”Aroma plantelor in preventia gripei” - Romania libera, noiembrie 2007 - click aici
”Extractul de sunatoare combate depresia”- Romania libera, februarie 2008 - click aici
”Alunga stresul cu ajutorul ceaiurilor” - sfatulmedicului.ro - click aici
Articol ”Fitobalneologia în sprijinul sănătăţii” - Evenimentul, mai 2005 - click aici
Articol ”Hepatitele, tinute in frau de plante” - Romania libera, decembrie 2007 - click aici
Articol wikipedia.org - click aici

Puteti comanda cartile d-lui Ovidiu Bojor direct de pe Internet: www.librarie.net

Doua dintre cartile sale - poate cele mai cunoscute, le puteti studia mai jos:

Sanatate prin seminte, fructe si legume

Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z

10 comentarii:

isilve spunea...

Sa fi sanatos dle Narius.Iti sunt recunocator pt informatiile postate.

Marius Bojor spunea...

Multumesc foarte mult! La fel si dumneavoastra! Am inteles totusi ca adresa de e-maiil a doctorului Ovidiu Bojor nu functioneaza.

adriana spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
adriana spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
isilve spunea...

Postarea este deosebit de utula.
Abia azi am descoperit-o dar revederea este de folos.
Va rog postati si pt PANCREATITA.
DOMNUL din cer sa va rasplateca.

maria spunea...

http://zalmoxa.11.forumer.com/viewtopic.php?t=3173

GEORGETA spunea...

BUNA SEARA
VA SCRIU PT. A VA RUGA SA-MI TRIMITETI O RETETA PT. TRATAREA CIROZEI HEPATICE USCATA.
AM UN VECIN, TATAL A 4 COPII MINORI CE SUFERA DE ACEASTA MALADIE. INCET, DAR SIGUR SE STINGE, FIIND O FAMILIE FOARTE NEVOIASA, NU AU BANI PT. DOCTORI SI TRATAMENTE. INSA NISTE CEAIURI SAU ALTE REMEDII NATURALE, II POT FI DE FOLOS SI NICI NU COSTA ASA SCUMP. DE ACEEA AM INDRAZNIT SA VA ROG PE DV-TRA, SA II RECOMANDATI CEVA.
VA MULTUMESC MULT.
CU STIMA,
GEORGETA A.

florinel spunea...

Doresc o reteta cu aloe vera pentru diabet,de la dl. profesor. Va multumwsc,maciucaflorinel@yahoo.com

Anonim spunea...

Buna ziua domnule Bojor, numele meu este Marin Anastase, de 12 ani va admir pt. profesionalismul dvs. Ma preocupa studiile fitoterapeutice, multe idei le-am preluat din cartile dvs. si le-am aplicat cu succes in tratarea urmatoarelor boli: neoplazii pulmonare, cancer de hipogastru, diferite afectiuni ginecologice, epidermoliza buloasa. Mi-ar face mare placere sa putem dezvolta o legatura fructoasa doar in vederea schimbului de experienta in acest domeniu atat de util oamenilor. Va rog deci, daca se poate sa-mi transmiteti un nr. de tel.. Nr. meu de tel. este: 0730 139 690 iar un mail de legatura este marius_anastase@yahoo.com. Multumesc, Dumnezeu sa binecuvanteze munca dvs.!

Tudoran Constantin spunea...

Domnule Dr. Ovidiu Bojor va rog sa-mi indicati un tratament pentru bronsita mea cronica pe care incerc sa o tratez cu medicamente aleopate dar fara rezultat. Tomografia arata ca nu este ceva deosebit la plamani.
Medicamentele recomandate de medic sunt: erdomed, azitrox si spiriva. Capacitatea respiratorie este ca la inceput de tratament, adica acum aproape2 ani, sub 60%.

Cu respect,
Tudoran Constantin
tititudoran@yahoo.com
n. 1941, Bucuresti.