miercuri, 23 septembrie 2009

Droguri, sex si proiecte de finantare

Cand s-a aflat in situatia de a fi beneficiara a fondurilor structurale, Spania a absorbit fonduri in proportie de 99,5%. "Ei da!" veti spune... "Cum este posibil?". Mai apoi, cu 4 ani inaintea noastra, Republica Ceha facea cam ce faceam si noi - aveau reguli de accesare foarte grele, programe operationale prost negociate cu UE, era foarte greu sa ceri banii prin proiecte si mai apoi sa ii cheltui, iar mai apoi sa si primesti inapoi ceea ce ai cheltuit deja. Cam situatia in care noi suntem acum: nimeni nu e eligibil, cine e eligibil nu stie ce proiecte sa faca, iar cine face proiecte nu stie cum si nu poate sa le duca pana la capat.

Mai apoi, Cehia s-a desteptatit: pentru etapa de dupa primii 4 ani de fonduri structurale, s-au gandit mai bine cum vor sa aseze tara, au renegociat respectivele programe, capitolele si fondurile le-au distribuit in vreo 4 programe si s-au pus pe treaba. Si acceseaza. Si cheltuie. Si investesc in infrastructura, si au investit si investesc in refacerea monumentelor si locurilor istorice, chiar daca este recesiune. La fel si Spania acum.

Noi (sau mai degraba ei)? S-au gandit sa scoata bani atat de la FMI, cat si de la femei, adica din taxe pe prostitutie. Cat despre droguri, romanul bea si cand e vesel si cand e trist. Acum suntem tristi, trebuie sa ne drogam putin. "Hai noroc, da un foc" - o sa ciocnim de-acum incolo doua joint-uri - mai lasam berea de-o parte, ca facem burta. Ce s-a ales de campaniile impotriva Weed shop-urilor? Cred ca patronii lor au lacrimat de fericire cand au vazut stirile ieri. Ca daca Basescu da voie la cannabis, de ce ei sa nu poata vinde niste scortisoara si coada porcului sau ce mai contin pliculetele alea?

***

In ultimii ani in Anglia s-a schimbat de vreo doua ori clasificarea cannabis-ului: in 2004, pe vremea lui Tony Blair a coborat o categorie, de la B la C, adica din categoria drogurilor care includ amfetaminele, (categoria B) la cea care include steroizii anabolizanti, analgezice, tranchilizante (categoria C) - ceea ce inseamna si pedepse mai mici pentru cei care le utilizeaza; pentru posesia drogurilor din categoria B pedeapsa este de pana la 5 ani in inchisoare/amenda nelimitata sau ambele, iar pentru posesia drogurilor din categoria C, pedeapsa maxima este de doi ani in inchisoare/amenda nelimitata sau ambele.

De la inceputul anului 2009, Anglia a reveni asupra deciziei de mai sus si cannabis-ul este iar considerat drog de categoria B. Unul dintre motive este ca fatza de cannabis-ul pe care il fumau hippiotii anilor '60 (care considerau "a good dope" o marijuana cu o concentratie de 1-4% de THC, substanta psihoactiva), cel din ziua de astazi poate avea o concentratie de pana la 24-30% (!) din aceeasi substanta.

***

Care este legatura dintre droguri, sex si proiecte de finantare? Ar fi una - aceea ca pentru a iesi din criza, tarile mai civilizate decat noi acceseaza si primesc pana la 99,5% din fondurile europene alocate - va aduceti aminte, miliardele acelea de euro care stau neaccesate. Iar la noi? Niste comisii de care nu stia nimeni pana nu dau duma, se gandesc sa impoziteze "sexul comercial" si sa "dea la liber" canepa indiana. Oare urmeaza sa se impoziteze si cadourile catre amante? Si - ma gandesc acum - ca daca tot se cheama "canepa indiana", foarte multe locuri de munca vor reaparea pentru cei care vindeau seminte in fata teatrului de vara, masurate cu "ocaua" facuta din fundul unui tub de spray: "Marijuana, baiatu', marijuana?".

Desi cred ca povestea asta e mai degraba e pentru ca "aurolacii aia mici sa mearga la vot" sau perdea de fum pentru decizia comisiei parlamentare de astazi referitoare la Elena Udrea. Dar cu atat mai pacat este cu cat propunerea vine de la o comisie careia ii placea mai degraba Chivas-ul - zic. Insa ar putea si o explicatie pentru "hă hă hă"-urile acelea cu strungareatza.

Cea mai constructiva propunere pentru urmatoarele comisii ar fi ca ele sa fie formate exclusiv din editori si patroni de tabloide, nu credeti?

P.S.
Daca nici asta nu e deturnare de la agenda publica... as zice ca daca tot se liberalizeaza marijuana, sa se incrimineze in schimb aceasta ca infractiune.

Niciun comentariu: