sâmbătă, 5 septembrie 2009

"Tricolorul"? Care tricolor?

"Iar când fraţilor m-oi duce
De la voi şi-o fi să mor
Pe mormânt atunci să-mi puneţi
Mândrul nostru tricolor."

Frumoase versuri, nu? Si nu, nu sunt scrise de Eminescu. Sunt scrise de Ciprian Porumbescu, si era sa le stim toti, desi nu le stiu decat cativa, pentru ca faceau parte din versurile originale ale imnului Romaniei - Tricolorul.

Paranteza: ca sa stiti de unde spuneau invatatorii ce reprezitna culorile drapelului: "Roşu-i focul vitejiei/Jertfele ce-n veci nu pier/Galben, aurul câmpiei/Şi-albastru-al nostru cer"

Scriam mai demult ca ar trebui sa sarbatorim 23 August din nou. Poate nu chiar la rangul de zi nationala a Romaniei, dar peste tot in lume se sarbatoreste victoria impotriva germanilor nazisti, si nu ar avea de ce sa fie o sarbatoare comunista. Am fost putin nemultumit ("iarna?") cand s-a stabilit 1 decembrie ca zi nationala - noroc de ProTV ca isi serbeaza ziua de infiintare tot atunci si ne-a mai bucurat. Nici 23 august nu ar trebui sa mai fie considerata sarbatoare comunista si nici "Tricolorul" nu ar trebui sa fie un cantec comunist.

Ce m-a apucat sa scriu despre asta? Un editorial din Gardianul de astazi. Desteapta-te romane a fost un cantec ce iti facea pielea de gaina cand il auzeai pe strada din pieptul a sute de romani, in decembrie 1989. Dar m-am mirat ca l-au facut imnul national... intre timp m-am obisnuit cu el. Desi principalul vers insufletitor (din cele pe care le stie toata lumea) nu e "desteapta-te romane" ci "acum ori niciodata", care de altfel e si versul cel mai urlat pe stadioane, la meciurile oficiale de fotbal.

Ce ar fi daca am reveni la cantecul original compus de Ciprian Porumbescu ca imn al Romaniei? Oare sunt nostalgic? Sper ca nu. Oare sunt ca tot romanul, care cand se schimba anotimpul isi schimba si personalitatea? Poate nu.

Daca as fi presedintele Romaniei as aduce inapoi in fata cetatenilor ceea ce au furat comunistii: 23 august si Tricolorul. As pune la loc doua lucruri pe care le-am aruncat crezand ca facem bine. Numai in tinutul secuiesc as face sa existe doua imnuri: si "Desteapta-te", si "Tricolorul". Unul dupa celalalt.

Link interesant despre tricolor: http://ro.wikipedia.org/wiki/Drapelul_Rom%C3%A2niei

Niciun comentariu: