marți, 15 septembrie 2009

Nu ar trebui ca tot ceea ce a fost finantat din bani publici sa apartina tuturor?

Exista o serie de filme, seriale si imagini de arhiva despre care toti de aducem aminte cu placere, din copilarie. Nu imi vin acum in minte exemple, dar foarte multe (sa dam totusi exemplul scenetelor cu Toma Caragiu) apartin televiziunii publice. Cu totii platim taxa radio-tv (vrand-nevrand) atunci cand platim curentul electric: la fel ca pe vremea comunismului (cand mijloacele de productie apartineau tuturor, deci si camerele de filmat si studiourile, nu-i asa?), televizinea publica este finantata din banii tuturor (repet: platim cu totii o taxa lunara, care ajunge direct la TVR).

Intrebare: de ce trebuie eu, ca cetatean care deja am cotizat la contul televiziunii romane, sa cumpar ziare care imi ofera ca bonus DVD-uri cu spectacole, filme, scenete, ale caror drepturi sunt detinute de TVR? Nu ar trebui ca tot ceea ce este facut din bani publici sa fie accesibil publicului gratuit, adica sa apartina domeniului public? Anybody?

P.S.

"La distanţă de un click se află o lume unică, imagini memorabile din arhiva Televiziunii Române sau Arhiva Naţională de Filme, actori care ne-au încântat şi ne-au bucurat sufletele de-a lungul timpului, vă aşteaptă să îi (re)descoperiţi. Într-un format deosebit, având un conţinut atent selecţionat şi prelucrat, DVD-urile produse de TVR MEDIA sunt la dispoziţia dumneavoastră. Vă invităm acum să răsfoiţi paginile magazinului nostru"

Sursa: www.tvrmedia.ro (unde platim cu totii de cand suntem mici si mai platim odata ca sa vedem ceea ce am platit)

7 comentarii:

Cata S spunea...

Bună întrebare...Sunt de acord cu tine, facem o petiţie, ceva? :)

vladutz de dh spunea...

marius, ai remarcat ca in ultima perioada s-au dus toti cei cu care am crescut?acum ma ia cu fiori la momentul cand dau si eu coltul ;))

Marius Bojor spunea...

@cata - am facut eu o petitie impotriva eon si desi sunt multi nemultumiti in iasi, mesajul nu a fost dus mai departe si cred ca am semnat-o doar eu. Cred ca ar trebui vorbit cu un parlamentar:)

@vladutz - tot mai e o speranta daca dimineata nu citim direct condoleantele. Asa este, actori pe care i-am crezut nemuritori incep sa se transforme de batranete, dupa aceea sa nu mai stim despre ei nimic o perioada, si mai apoi sa aflam ca au murit. Tot mai multi dispar, poate de aceea mi-ar place sa ii revad pe de-a-ntregul, nu in bucatele de 5 minute pe youtube. Mi-ar place sa vad schetch-uri de-ale lui Puiu Calinescu, de exemplu.

alina gorghiu spunea...

Asta cu banii publici e problema grea....tocmai cineva din colegiu mi-a spus ca vrea sa doneze vreo 600 de discuri...tot la TVR le voi duce, ca nu am unde. Multumesc mult pentru urari :)

Anonim spunea...

Fara a judeca mi se pare simplista si paguboasa abordarea. Nu sint de acord cu multe din TVR dar exista niste drepturi de autor . Artistii care apar in acele inregistrari traiesc din asta . Ei sau familiile lor . Nu sintem la Cantarea Romaniei cu bunul poporului . Abonamentul platit TVR este in mare parte gandit ca acoperire pt infrastructura astfel incat indiferent de vreme,sateliti sau evenimente catastrofale sa poti receptiona TVR cu o antena de camera . E vina lor ca nu comunica suficient asta si ca toata lumea crede altceva . Eu chiar sint de acord sa platesc abonamentul daca vad pe TVR si altceva decat filmele date de 10 ori in reluare sau OTV isme. Ca acolo e un sac fara fund e alta discutie . Dar sa nu transformam munca actorilor intr-un bun al poporului.A mai incercat cineva asta si n-a ajuns bine :-) . Parerea mea

Marius Bojor spunea...

@Alina - depinde ce fel de discuri sunt, daca sunt de vinil, poate s-ar bucura si cei de la o asociatie de nevazatori. Petrecere frumoasa si tot ceea ce iti doresti sa se implineasca!

Marius Bojor spunea...

@Anonim - desigur ca actorii trebuie ajutati material, mai ales cand ne gandim cu cata parere de rau ne despartim de ei. Sau - mai bine - toate sumele din vanzari sa fie date lor.