joi, 4 februarie 2010

”Ai oi uai?”

Nu inteleg de unde a aparut exprimarea asta cu "oi"...ai zice ca suntem neam de oieri. Dar banuiesc de unde a aparut. Prima oara am vazut-o in transcrieri ale stenogramelor inregistrarilor discutiilor prin telefon ale unor urmariti penal.

"-Oi, ce faci?"
"-Bine, oi."

Daca pe "oi" il pronunti fara accent moldovenesc, nu iese nimic. Care oi?

In schimb, daca stii de unde vine apelativul, intelegi ca e transcris gresit.

"Oi" vrea sa insemne "uăi", care vine de la "băi". "Bai" e un soi de "yo" in engleza, care e un apelativ impersonal. Daca nu stii numele cuiva in Anglia, sau il stii dar nu-ti pasa, il strigi: "Yo! Black guy!":) Adica: "Tu, baiete african-american!". Desi ar fi cam ciudat ca negrilor din Anglia sa li se spuna "africani americani", cu toate ca lor le-ar place. "African britanic" ar suna la fel de rau ca alte denumiri, pentru ca ar duce cu gandul la colonii.

"Bai" vine de la "baiat" sau de la ”mai” sau de la amandoua iar "fa" vine de la "fata". In mod sigur la un moment dat auzeam "fa" mai des decat "fatooo...!", cum e acum. "Fa" suna mai urat decat "bai", desi aveam interzis de la parinti sa le folosesc pe amandoua. Fapt care facea ca sapunul Fa sa aiba o conotatie amuzanta.

Deci e "uai" regionalism de jargon din Moldova care e folosit ca apelativ, da, uai?

P.S.
Am cautat sa imi aduc aminte care e argoul si care a jargonul, si un referat de pe net m-a bagat in ceata, se cheama ”Argonul si Jargonul”:

Argonul este un limbaj "secret" elaborat de un grup social inchis cu intentia de a nu fi inteles de ceilalti vorbitori...” (argonul e un gaz, cred ca despre argou vroiau sa spuna...)

Si ”jargoul” poate fi ceva?

Sursa imaginii: http://mangabastudios.blog.uol.com.br/arch2004-11-01_2004-11-30.html

4 comentarii:

Razvan spunea...

Oi, wrong chav. Despre oi vezi aici. Yo e 100% american black - era si un show la MTv intr-o vreme, Yo Raps sau ceva de genul asta; negrii britanici l-or fi adaptat de la Notorious B.I.G. sau un nigga ca el.

Deci oi (UK) = yo (US).

vladutz de dh spunea...

"Uai", "oi", "ai" baga-mi-as :))

Marius Bojor spunea...

@ Razvan - Am gasit despre oy in engleza... http://en.wikipedia.org/wiki/Oy. Am auzit si de yo la ei, uai.

@vladut... :) nu stiu ce sa iti raspund:)

vladutz de dh spunea...

adica, ce folosim mai mult din expresiile astea? ca...