marți, 16 februarie 2010

Politicieni pentru Iasi

PNL Iasi este la un moment de rascruce. Sau ar putea fi: urmeaza alegeri pentru Biroul Municipal si pentru Biroul Judetean. Politica lui "nu avem pe cine vota mai bun" incepe sa se aplice pe masura ce ne apropiem de ziua votului. La judet lucrurile stau mai clar, insa prima este conferinta municipala, si acolo sunt mai multi candidati: Cristian Adomnitei, Mugur Cozmanciuc, Vali Salavastru. Fiecare are valoarea lui ("valoarea mea, valoarea mea" - cum ar zice unii) si fiecare si-a adus contributia intr-o mare masura la construirea si consolidarea filialei PNL.

Cea mai dezamagitoare si totusi realista ocupatie mi se pare cea de sculptor in gheata. Cine poate fi sculptor in gheata, este perfect adaptat zilelor noastre. Politica este similara acestei ocupatii: nu poti sa fii prea multumit de o anume sculptura, nu ramai prea mult la o anumita realizare, pentru ca ea se topeste intr-o zi. Trebuie sa iti dezvolti maiestria astfel incat sa fii capabil - stiind ca munca ta dispare in cateva ore in aburi de apa - sa poti sa oferi de fiecare data fapte si lucruri care sa incante, sa fie catalogate drept exemple.

***

Dupa un mandat in Consiliul Local Iasi sunt acum convins ca am reusit sa fac lucrurile asa cum trebuie, fara politicianism. Am avut confirmarea din partea unor oameni din exterior, de la personalul Consiliului Local si de la reprezentantii altor institutii, insa prea putin de la cei apropiati. Cei care, desi apropiati politic, nu au idee despre ceea ce am reusit sa fac in scurtul mandat, le indic google.ro - poate fi accesat de oriunde din lume.

***

Prin intermediul unui proiect, m-am intersectat la masteratul pe care cu modestie ;) il urmez - Politici Publice si Management Institutional al Facultatii de Filosofie si Stiinte Politice al Universitatii Cuza - cu personajul politic si mai ales omul care a fost Abraham Lincoln. Sunt inca sub influenta celui care a fost al saisprezecelea presedinte al Statelor Unite, care a vrut sa lase ceva in urma lui si "sa fie mare prin micimea sa" - asa cum spunea Tolstoi despre el in 1908. Un exemplu de geniu politic si inteligenta emotionala folosita cu succes in politica. Insusiri considerate handicapuri in politica - bunatate, empatie, inteligenta, har de povestitor, simt al umorului - l-au facut cel mai mare presedinte al Statelor Unite. Un om dupa care cei care la prima intalnire l-au facut "maimutza", au plans luni in sir dupa moartea lui.

De ce am pomenit de Lincoln? Nu zic ca ducem lipsa de politicieni, dar ducem lipsa de exemple pe care sa le urmam. Nu zic ca nu avem solutii pentru problemele noastre, dar de multe ori politicienii le aleg pe cele mai proaste, ghidati fiind de un impuls pe moment sau de necunostinta de cauza.

Sper ca toti politicienii pe care ii are Iasul sa fie un exemplu pentru ceilalti cetateni, sa fie lideri prin exemplu si sa fie capabili sa lase interesele personale de moment pentru interesele orasului si ale judetului.

De multe ori s-a intamplat astfel, insa multe capodopere in gheata nu au mai fost repetate, au ramas picurand in mijlocul pietei goale de oameni.

Urez succes lucrarilor conferintei municipale!

Imaginea: Salvador Dali - "Gala Contemplating the Mediterranean Sea which at Twenty Meters becomes a Portrait of Abraham Lincoln" - 1976

3 comentarii:

Marius Pârciu spunea...

In afara ca te-ai laudat de vreo cateva ori, n-am inteles nimic :)). GLUMESC!!!

Nu prea inteleg un lucru: vorbesti de parca nu ai fi membru (cat de cat marcant) al unui partid...

Iasul, ca si Romania de altfel, duce lipsa de oameni politici adevarati, de oameni politici verticali. Si, din ce am vazut, oamenii mai buni ii gasesti de regula in esalonul II.

Claudiu spunea...

Frumos sintetizat.

Marius Bojor spunea...

@Marius - asa m-am gandit, sa ma laud eu singur putin.:) Oameni politici de fapt exista... dar avem nevoie de mai multi barbati politici. Chiar si din randul femeilor din politica:)

Ceea ce spui tu referitor la esalonul II este de fapt diviziunea muncii. Sau cam ceea ce au facut Milli Vanilli: unii cantau si altii apareau in videoclip:)


@Claudiu - Multumesc pentru comentariu si pentru vizite.:) Sper ca esti bine:)