joi, 25 martie 2010

Om bogat, om sarac... doctor bun, doctor rau...

"-Domnu' doctor, cine e persoana aceea din spate, cu gluga neagra peste cap?
- E trezorierul, trebuie sa ii dati co-plata.
-Ah, ce bine, ma speriasem!"


*****

"Astazi, dupa aproape un secol de incercari, astazi dupa peste un an de dezbateri, astazi dupa ce toate voturile au fost numarate, reforma asigurarilor de sanatate devine lege in aceasta tara".

Nu va speriati, nu este vorba despre Romania. In Romania o reforma nu vine dupa un secol de incercari, si nici dupa un an de dezbateri. In Romania "reforma" se produce inainte de a fi siguri ca este buna; are ca principal motiv credinta si interesele catorva persoane (care eventual oricum nu vor fi afectate de nici o reforma) si are ca efect o schimbare mica, dar care da totul peste cap. Asta ar explica totul... daca totul este dat peste cap, atunci e reforma. Daca se intampla ceva bun dar care nu fusese programat, este meritul puterii.

Fraza de mai sus a fost spusa de presedintele SUA Barack Obama la semnarea legii reformei din sanatate, despre care se spune ca implica o valoare de 938 de miliarde de dolari si garanteaza asigurare de sanatate pentru 32 de milioane de americani neasigurati, si ca va afecta viata fiecarui cetatean american. Fapt pentru care Obama a fost numit "socialist".

La noi, astazi s-a adoptat forma finala a legii privitoare la co-plata serviciilor medicale. Tot asa, acest lucru va afecta viata fiecaruia dintre noi. Probabil ca de astazi incolo incepe si in Romania secolul de incercari despre care vorbea Obama.

Ma gandesc ca vom merge la doctor asa cum merge politistul la informator:

"Domnu' doctor, ne aude cineva? Ce am?"
"Hmmm...."
"V-ar ajuta un 5 lei...?"
"S-ar putea sa fie ceva..."
"10?"
"Sunteti bolnav..."
"Grav?"
"Hmmm..."
"Inca 5 lei?"
"Da, e ok. SUNA DOM'LE LA SALVARE, CA E GRAV!"

Sau:
"Domnule doctor veterinar, am venit la dvs. pentru ca aici nu-i cu coplata"
"E in regula, nu e grav. Insa ar fi o problema."
"Care?"
"Alifia care trebuie sa o luati vine in galeti de 5 kg, ca este pentru cai... iar supozitoarele au calibru, ca la artilerie."
"Aham... am sa o dau si pe nevasta-mea. Ne dam impreuna. Si supozitoarele pe cioplesc inainte intr-o forma mai suferitoare. Dar am sa ies mai ieftin macar?"
"Pentru galeata de alifie va propun infiintarea unei asociatii a bolnavilor, si folosirea alifiei la sedinte."
etc.

Reformo, mie reda-ma!

Niciun comentariu: