miercuri, 21 aprilie 2010

Presedintele se intoarce... ca prim-ministru

Ieri, sedinta de guvern s-a desfasurat la Cotroceni. Dl. Presedinte Basescu a "comunicat ministrilor ca accepta ca deficitul bugetar sa ajunga la 7%", a impartit sarcini - a cerut "o interventie mai ferma in combaterea evaziunii in special in punctele de trecere a frontierei, a solicitat "modificarea legislatiei achizitiilor publice in vederea reducerii duratei aferente licitatiilor pentru proiecte de infrastructura, in special in domeniul transporturilor", a vorbit despre situatia ANI... de toate cele care se discuta la o sedinta de Guvern obisnuita.

Totul s-a desfasurat corect, constitutional:

"ARTICOLUL 86 Consultarea Guvernului
Preşedintele României poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente şi de importanţă deosebită.

ARTICOLUL 87 Participarea la şedinţele Guvernului
(1) Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.
(2) Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă."

Numai ca nu a consultat Guvernul ci a trasat masuri si lucruri de indeplinit, si nu a luat parte la sedinta Guvernului ci l-a convocat la Cotroceni, nu a dezbatut probleme privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice, iar subiectele discutate nu au fost introduse pe ordinea de zi ca urmare a cererii primului ministru.

De ce a avut loc aceasta sedinta de Guvern la Cotroceni? Eu cred ca face parte dintr-un plan prin care Presedintele sa capate din ce in ce mai multe valente executive, pentru a-si putea asuma la un moment dat, dupa terminarea celor 2 mandate constitutionale, si postura de prim-ministru. Putin cam dupa modelul Putin.

Niciun comentariu: