vineri, 10 septembrie 2010

20 seconds away...

Iasul va avea in curand un campion olimpic la 100 de metri viteza. Dupa ce in vara semafoarele nu au functionat cel putin trei zile pentru a scoate cronometrarea pentru masini (probabil secunda cu secunda ), in perioada aceasta, dupa cum ati vazut, TOATE trecerile de pietoni (sau cel putin cele de pe asa-numitul coridor CIVITAS) sunt cronometrate la 20 de secunde. Indiferent ce ai face, oricat de repede ai pleca, chiar daca te catzeri pe ceilalti trecatori sau chiar daca esti pe bicicleta, se face rosu inainte sa ajungi pe celalalt trotuar. Independentei? Un fleac... am scapat nelovit de masini de fiecare data, iar in curand iesenii vor pleca dupa 10 secunde, pentru si mai mult fun. Ba chiar le recomand pentru forma fizica sa traverseze strada cu un vitel in spate, in fiecare zi. Pentru rezultate maxime recomand sa fie acelasi vitel, ca pana creste la stadiul de bou o sa isi dezvolte si o forma fizica de invidiat.

Se stie ca trecerea de pietoni ”pilot” a fost cea "spartana" de pe pod din Podu-Ros... acolo, indiferent de varsta si de pregatire (fizica), alergi. Nediscriminarea functioneaza: am vazut babutze alergand, barbati in forma sau mai putin in forma, tineri... cei care au plecat din linia a doua ori fug sa ajunga in partea cealalta, ori stau pe un refugiu pana se face iar verde. Si pentru 20 de secunde ai de asteptat alt minut si jumatate. De curand cei care ajung nevatamati pe partea cealalta striga pe valea Bahluiului: "This is Spartaaa!" (sau poate "m-a spart"... nu sunt sigur).

Probabil ca este o perioada "de teste" dar sunt curios care este geniul care a hotarat ca 20 de secunde sunt indeajuns pentru a atinge cele doua obiective europene: o forma fizica buna precum si traversatul strazii - trebuia sa puna mai putine - 10 sa zicem - ca dupa putina alergare, fuga panicata din fata masinilor ar fi adaugat mai multa adrenalina la programul "cardio" Civitas "Next Usain Bolt is me!". Sau 7 secunde, ca in cantecul lui Io-s un Dur sau cum il chema.

Pista de biciclete pe splai avem: dupa mine e ok, am mai inteles de la prieteni mai umblati ca mine ca mai exista locuri din alte tari in care s-au folosit pavele. Desi trotuarul de vizavi, ramas pietonilor, e spart si plin de gropi si tot pe asta pentru biciclisti si alergatori o sa il prefere, asta pana o sa le puna piedica cei care alearga si o sa le dea ghidoane in shale cei cu bicicleta pana o sa se sature.

Sport, miscare, fandare, ocolire, fuga. Urmatorul pas este pregatirea pentru 100 de metri garduri, pregatiti-va ieseni!

2 comentarii:

Puterea Dushului spunea...

Ai mare dreptate. In cel mult 2-3 ani, targul nostru va deveni o pepiniera de olimpici si paraolimpici.

Stim, pe pielea noastra murdara de praf, ca lucrurile importante au nevoie de timp. De regula, de mult timp. Si tocmai aceasta curgere ireversibila (vorba poetului) a timpului, dublata de rabdarea ce ne caracterizeaza, descopera si activeaza in noi talente de supravietuire nebanuite.

Spre exemplu, baba de la care mai cumpar, ocazional, frunze uscate de canepa imi povestea entuziasmata acum cateva zile ca a gasit o metoda sa traverseze trecerea de pe Independentei.
"In fuga eu nu tin pasu', ca-s femeie batrana. Da' macar pana la jumatatea trecerii ajung. Iar cand se face rosu' si masinile accelereaza, ma las si eu jos, ca intr-un lesin, si fac pe moarta", imi povestea razand. "Cateodata se mai opreste unu' mai milos, se da jos din masina si ma impunge cu picioru', sa vada daca mai suflu, da' eu tac chitic. Cat scoate el telefonu' sa sune la Salvare, eu trag cu ochiu can' apare verdele, ma ridic si o tai cu cea mai mare viteza, ca, iti dai seama, adun ceva energie cat stau chircita jos. Si aproape de fiecare data imi iese miscarea. Ce sa facem, trebuie sa ne descurcam".

Alt vecin, caruia glanda i-a jucat mai multe feste, pana l-a adus la vreo 120 de kile, imi povestea ca, teoretic, nu poate sa urce, daramite sa coboare, din "maxi-taxi alea galbene, cand e ora mai de varf". Teoretic, pentru ca practic reuseste. "In primu' rand, nu ma spal. Da' cu parfum nu ezit sa ma dau. <>, asta-i filosofia mea. Si castig de cele mai multe ori. Mai lesina cate o doamna din asta mai filfilitica, mai ma injura lumea, da', ce sa-i facem? trebuie sa ne descurcam".

"Tehnici esentiale de supravietuire", ca pe Discovery? Deloc. "Tehnici normale de supravietuire", ca la noi, la "haidi uhei".

Ghost spunea...

peste podul din Podu Ros tot atatea secunde sunt, dar unii care fac stanga dinspre Tudor spre rond...au verde odata cu pietonii de pe pod...asta e funny...în schimb pietonii care trec dinspre facultatea de constructii spre pod, au vreun minut jumate si doar 4 metri de traversat