vineri, 17 septembrie 2010

Eu mi-s Auchan

"Sunt foarte bucuros sa anuntam semnarea parteneriatului din cadrul ansamblului PALAS si am mare incredere in succesul nostru, datorita atractivitatii unice a proiectului, a localizarii sale in centrul orasului si a potentialului oferit de Iasi. Magazinul nostru de la PALAS este un format nou pentru Auchan Romania, special adaptat” - o declaratie de PR lansata ieri cu festivism poate nejustificat de catre Patrick Espasa, director general Auchan Romania.

Sa vedem ce se doreste sa ni se comunice.... in primul rand faptul ca proiectul are o ”atractivitate unica” datorita localizarii in centrul orasului si ca magazinul va trebui pentru prima oara sa isi redimensioneze formatul, la jumatate din suprafata obisnuita, ca sa se ”adapteze special”, pentru ca ”Dascalu aduce hipermarketul Auchan in proiectul Palas Iasi”. Asta... pentru ca initial (acum vreo doi ani) se auzea ca va fi langa Mall, la fabrica de bere.

Din declaratiile de mai sus inteleg de ce propunerea a venit din partea domnului Iulian Dascalu, pentru ca - nu-i asa - Auchan vine si cu o investitie de 15 milioane de euro pentru acest magazin, care (desi este jumatate fata de investitia medie pentru un magazin Auchan, dar atata a permis locul), va urma sa se scada din totalul de 260 de milioane promisi iesenilor ca investitie la Palas, si cineva tot trebuie sa plateasca si redeventa pentru CL, nu-i asa?

”Cele aproximativ 2.500 locuri de parcare din subteran vor facilita atat accesul in supermarket, cat si traficul in interiorul PALAS.” Deci Auchan nu are locuri noi de parcare, iar din presa reiese ca mare parte din aceste locuri de parcare pot fi exact sub hypermarket, si in cazul asta nu mai trebuie facute in alta parte.

”Auchan va genera in Iasi aproximativ 200 de noi locuri de munca.”... si va avea incasari lunare in valoare a mii de salarii medii, sa fim realisti. Daca locurile de munca reprezinta singurul castig pentru ieseni, sa fim convinsi ca un hypermarket nu produce lucruri care sa aduca venituri in plus orasului.

”Iulius Group, cel mai mare dezvoltator si operator autohton de centre comerciale de tip mall implementaza la Iasi, in premiera pentru Romania, conceptul „lifestyle center”. Lifestyle center sau Center Lifestyle?

”Situat in apropierea Palatului Culturii, ansamblul Palas va fi un oras in miniatura, unde oamenii vor locui, vor munci, vor face cumparaturi, se vor distra si recrea in mijlocul naturii.” Fraza asta imi inspira neincredere, imi apare in imagine un cartier de blocuri, cu macarale care rad in soare argintii:). Plus ca oamenii se vor si ”distra si recrea in mijlocul naturii”... credeam ca iesenii faceau asta acolo pana sa apara Palas.

Palas integreaza in acest complex unic spatii comerciale, hoteliere, birouri clasa A, apartamente, parcare subterana de aproximativ 2.500 de locuri si un perimetru de entertainment, toate pe o suprafata construita de peste 320.000 mp.”, acum compania Iulius Group avand ”o suprafata construita de 426.346 mp de spatii comerciale.” ”Perimetru de entertainment”... mai aveam unul, se chema ”piata distractiei”:) Acest perimetrul de entertainment va fi cel mai probabil un amfiteatru in locul teatrului de vara.

In cazul in care exista si alte investitii in cadrul Palas - dupa cum sugereaza presa - facute de companii externe Iulius Group, ce spune contractul de asociere cu Consiliul Local? Oare se va face si o cantina studenteasca, promisa mai demult?

Eu locuiesc in centru si ar trebui sa ma bucure un hypermarket aproape de casa... dar ar insemna ca tot cu masina trebuie sa merg, pentru ca altfel car sacosele in maini pana acasa. Deci ideea unui hypermarket in centru, pentru cei care locuiesc in centru, poate fi gresita, pentru ca lumea tot cu masina ar veni... we will see... daca nu merge facem shtrand la loc.

P.S.
Nu vreau sa sugerez nimic, dar sloganul Auchan din Romania nu ar fi dat bine in context - respectiv ”Diferenta e in buzunarul tau”:)

Surse: newsiasi.ro
wall-street.ro

5 comentarii:

Neguzzitaor spunea...

Poate ca-s un pic out-topic dar ma bucur sincer pentru faptul; ca vine Auchan in Iasi ...
C-un pic de rabdare o sa intelegi de ce :)

Marius Bojor spunea...

de ce? ca au nuci pecan si ulei de susan, pe care nu le gasesti in alta parte?

Negruzziator spunea...

"ca au nuci pecan ..." :))
Tendinta liberala se vede in limbajul Taricean =))
Nu de asta ci pentru ca "diferenta e in buzunarul meu" :D !

Marius Bojor spunea...

na... e bine daca tu crezi ca diferenta e in buzunarul tau, dar cred ca e in buzunarul altora:)

ce e aia limbaj taricean?:)

Negruzziator spunea...

Care va sa zica e atunci cand spui "Pentru ca" folosind un "pentru" foarte mut :)