marți, 30 martie 2010

Autobuze

Astept un 46. Trece un 30, dar nu e bun. Stau si ma uit in zare... masini, masini, masini... mai mici, mai mari. Care merg mai repede sau mai incet. De dupa curba apare o namila patrata albastra... e un 46. Sus, pe ecranul cu leduri scrie ca "se retrage la garaj (Tudor Vladimirescu)". Fac un calcul rapid in minte si ma hotarasc sa ma urc in el, si - desi vroiam sa merg pana in Elena Doamna - am sa cobor in Tudor si am sa merg pe jos.

Cu autobuzul se merge destul de bine. Uneori mai aglomerat, alteori mai liber. Aproape tot timpul autobuzele scartaie si pacane si tremura, dar e mai degraba din cauza drumului, desi nici tehnica din Belarus nu a ajuns la nivelul la care toate sa se imbine fara sa tremure. Scaunele cu tapitzerie sunt atat de jegoase pe margine, incat ti-e frica de ele ca de bomba atomica.

Am mers odata cu un autobuz adus de prin Spania, care mergea inclinat inspre bordura, trebuia sa iti ajustezi postura ca sa stai drept... si tot te scurgeai inspre cel din dreapta ta. La un moment dat, pe la jumatatea drumlui: surpriza! Prin niste miscari hidraulice, de avion aflat in turbulente, autobuzul incepe sa se indrepte. La stopuri in schimb se inclina din nou... "cred ca se apleaca pentru calatori, sa urce mai usor in statii, dar are sistemul stricat - merge cate o statie intreaga aplecat", ma gandeam eu.

Ma rog, sa revin. Stau in autobuz si ma gandesc unde sa cobor. Multa lume intreaba inainte de a urca: "Mergeti la garaj? Sunteti 46? Pe unde mergeti?". "Tesatura si dupa aia Tudor" raspunde soferul. "Aha, deci pot cobori acolo mai degraba".

Mai apoi incep sa imi pun intrebari: "Este normal ca eu, ca si calator, daca iau un autobuz care ar fi trebuit sa ma duca unde vroiam sa ajung, dar el isi intrerupe cursa pentru ca are defectiuni, sa mai platesc bilet?" Adica - dau un exemplu exagerat - daca un avion ma duce in alta parte pentru ca pe un anume aeroport e ceatza, compania aeriana face cum face si ma duce la destinatie. "Eu am consumat un bilet intreg si merg cu autobuzul numai trei sferturi din drum.... oare cum ar fi mai corect?" Autobuzul se opreste si ma uit pe geam, dezbatand problema in cap. Langa mine se aude: "biletul la control, va rog" - un tanar hotarat repeta chestia asta, pentru ca nu credeam ca ma ia pe mine primul la control. Autobuzul a oprit intre statii pentru... Hmmm... deci iti controleaza biletul chiar daca autobuzul se retrage la garaj. Controlorii dau jos o fata si pe masura ce autobuzul se indeparteaza, ii vad rotindu-se in jurul ei si presupun ca o intreaba: "Si, cum facem, domnisoara? Amenda este de... lei".

In final, asa cred: in autobuzele care se retrag la garaj nu ar trebui sa se faca controale si mai mult, calatorii care au compostat deja bilet sa li se dea unul nou inapoi.

Sau cum ziceti?

joi, 25 martie 2010

Om bogat, om sarac... doctor bun, doctor rau...

"-Domnu' doctor, cine e persoana aceea din spate, cu gluga neagra peste cap?
- E trezorierul, trebuie sa ii dati co-plata.
-Ah, ce bine, ma speriasem!"


*****

"Astazi, dupa aproape un secol de incercari, astazi dupa peste un an de dezbateri, astazi dupa ce toate voturile au fost numarate, reforma asigurarilor de sanatate devine lege in aceasta tara".

Nu va speriati, nu este vorba despre Romania. In Romania o reforma nu vine dupa un secol de incercari, si nici dupa un an de dezbateri. In Romania "reforma" se produce inainte de a fi siguri ca este buna; are ca principal motiv credinta si interesele catorva persoane (care eventual oricum nu vor fi afectate de nici o reforma) si are ca efect o schimbare mica, dar care da totul peste cap. Asta ar explica totul... daca totul este dat peste cap, atunci e reforma. Daca se intampla ceva bun dar care nu fusese programat, este meritul puterii.

Fraza de mai sus a fost spusa de presedintele SUA Barack Obama la semnarea legii reformei din sanatate, despre care se spune ca implica o valoare de 938 de miliarde de dolari si garanteaza asigurare de sanatate pentru 32 de milioane de americani neasigurati, si ca va afecta viata fiecarui cetatean american. Fapt pentru care Obama a fost numit "socialist".

La noi, astazi s-a adoptat forma finala a legii privitoare la co-plata serviciilor medicale. Tot asa, acest lucru va afecta viata fiecaruia dintre noi. Probabil ca de astazi incolo incepe si in Romania secolul de incercari despre care vorbea Obama.

Ma gandesc ca vom merge la doctor asa cum merge politistul la informator:

"Domnu' doctor, ne aude cineva? Ce am?"
"Hmmm...."
"V-ar ajuta un 5 lei...?"
"S-ar putea sa fie ceva..."
"10?"
"Sunteti bolnav..."
"Grav?"
"Hmmm..."
"Inca 5 lei?"
"Da, e ok. SUNA DOM'LE LA SALVARE, CA E GRAV!"

Sau:
"Domnule doctor veterinar, am venit la dvs. pentru ca aici nu-i cu coplata"
"E in regula, nu e grav. Insa ar fi o problema."
"Care?"
"Alifia care trebuie sa o luati vine in galeti de 5 kg, ca este pentru cai... iar supozitoarele au calibru, ca la artilerie."
"Aham... am sa o dau si pe nevasta-mea. Ne dam impreuna. Si supozitoarele pe cioplesc inainte intr-o forma mai suferitoare. Dar am sa ies mai ieftin macar?"
"Pentru galeata de alifie va propun infiintarea unei asociatii a bolnavilor, si folosirea alifiei la sedinte."
etc.

Reformo, mie reda-ma!

miercuri, 17 martie 2010

Picajul zilei


"Timisoara Airport. Yes, please!"
"Deci, alo... aeroportul?"
"Aeroportul Timisoara, spuneti va rog"
"Deci intr-unul din avioane este o bomba"
"Puteti sa repetati, va rog?"
"Am pus o bomba intr-un avion"
"Ne puteti da mai multe amanunte?"
"Deci e o bomba... intr-un avion... care pleaca de pe aeroport."
"Da... alo... alo! A inchis..."
...

"Sa traiti domnu' comandant! Am primit un telefon de amenintare cu bomba. Este o bomba intr-unul din avioane"
"Aoleo, in care?"
"Nu stim, a inchis nemernicul"
"Ce avion a decolat?"
"Wizzair, Londra"
"Cheama-l inapoi. Acum!"
"Da, sefu'!"
...

"Alo, Carpatair-ul?"
"Da, turnule"
"Mai, am primit o amenintare cu bomba la unul din avioane, de fapt la modul general. Am intors deja Wizzair-ul de Londra si cred ca nici pe voi nu am sa va las sa decolati."
"Pai unde e bomba?"
"Nu stim, cercetam."
"Bai, eu decolez, da? Nu ma tii la sol daca nu stii sigur. A zis ceva de Carpatair?"
"Lasa pista libera ca asteptam Wizzair-ul sa aterizeze. Ramai pe pista 2, dar nu ai inca permisiunea de decolare. E posibil, cum am zis, sa va retinem la sol si pe voi"
"Receptionat. 'Tu-i mama ...."
...

"Stimati pasageri, va vorbeste capitanul. Datorita unor probleme de siguranta care se vor remedia, suntem nevoiti sa revenim pe aeroportul Traian Vuia din Timisoara. Va rugam sa va asezati la locurile dvs. si sa puneti centurile pentru aterizare. Va multumim."
"Cum? Defectiuni? Doamne, Jesus Maria.... De ce am ales compania asta? Tatal nostru care esti..."
"Aveti un servetel parfumat si o punga de hartie? Doamnei de langa mine ii e rau."
"Da, imediat. Inchideti centura va rog"
"Ce defectiuni avem? La motor?"
"Nu stiu, dar nu e nimic grav, pentru siguranta."
"Aha. Stiti cat o sa dureze?"
"Nu stiu, veti fi anuntat. Poftiti punga si servetelul"
"Doamna, doamna... mirositi asta. Tineti punga asa. Haideti ca se rezolva, nu e nimic grav. ....faca-se voia Ta, precum in cer asa si pe pamant..."
....

"Bai, turnule, mai stau mult? Trebuia sa decolez la 10. Da-mi permisiunea de decolare"
"Mai omule, nu ti-am spus ca este o amenintare cu bomba? Stai calm, nu te mai agita atata."
"Pai la care din avioane? Nu puteati sa intrebati?"
"A inchis nesimtitu', ce sa facem? Am intors Wizzair-ul, dar cred ca pentru voi era."
"Hai, ma, da-o-n papuci!"
...

"Alo, aeroportul Timisoara?"
"Da, buna ziua."
"Deci verificati-l pe cetateanul X."
"Cum?"
"Am sunat mai devreme despre bomba. Cetateanul X care vine la Timisoara e implicat"
"Alo, alo...! Iar a inchis. "
...

"Secretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Anton Marin, a incercat sa aduca lamuriri. "Confuzia a pornit de la faptul ca amenintarea cu bomba viza o cursa Wizzair de Roma, dar aceasta cursa nu exista. Tocmai plecase un avion al Wizzair spre Londra, iar urmatorul zbor catre Roma era al companiei Carpatair" - a explicat Anton Marin. El a adaugat ca s-a primit un al doilea telefon, in care a fost rostit numele unui pasager care ajungea pe aeroportul din Timisoara cu o cursa Carpatair, de la Bucuresti. "Aceasta cursa a aterizat in conditii de siguranta, iar pasagerii vor fi verificati" - a mai spus secretarul de stat."
...

"Domnu' procuror, v-am zis si va mai zic. Nu vroiam sa dea la televizor toata ziua despre sedinta de guvern de la Iasi si de aia am sunat la aeroportul Timisoara ca au o bomba in avion."


Surse documentare: hotnews.ro

sâmbătă, 13 martie 2010

Afghanistan






Am vazut zilele trecute pe Discovery un episod din "Ross Kemp in Afghanistan". Ross Kemp este un reporter britanic care a filmat in multe zone de razboi din lume, si acum a venit randul Afghanistanului. Din cauza ca nici un reporter roman nu a avut curajul, sansa sau permisiunea care i-au fost oferite lui Ross Kemp, este prima oara cand putem vedea cum arata misiunile coalitiei din care face (sau facea?) parte si Romania.

Colegilor mei care au fost acolo - Tibi, Manole: respect. La fel tuturor soldatilor si ofiterilor romani: respect celor care s-au intors si onoare celor cazuti.

"Sadly, the death of a soldier is no longer front page news"...

Un serial/documentar/reality show intens. Vi-l recomand, chiar si pe youtube.com.

joi, 11 martie 2010

Left vs. Right in the US

Dreapta si stanga politica in Statele Unite, intr-o schema ideografica cuprinzatoare. Sunt oare diferente fata de politica romaneasca? Voi ce spuneti? Cum ar arata o astfel de plansa facuta pe bune, fix pe situatia actuala din Romania?

miercuri, 10 martie 2010

Congresul PNL ne dezvaluie [PHOTO]

Domnul Dinu Patriciu la congresul PNL, mancand ciocolata cu pofta.

Zoom: adevarata stire - dl. Patriciu intentioneaza sa se lanseze pe piata ciocolatei, achizitionand cele cateva rafinarii de ciocolata ramase in proprietatea statului.

Surse foto:
www.sutu.ro
ROMCHOCOLAT

Modelul olandez

In Olanda se propune sa se dea dreptul de a muri persoanelor de peste 70 de ani, daca ele considera ca viata lor e completa sau s-a incheiat.

Cei care sprijina aceasta initiativa spun ca ar oferi un mod demn de a muri pentru cei in varsta care pur si simplu doresc sa renunte sa mai traiasca, fara a fi nevoiti sa recurga la metode de sinucidere "singuratice, dificile sau nesigure", intr-o tara in care eutanasia este deja legalizata, spune DailyMail.

Cred ca daca o asemenea masura s-ar propune si legaliza in Romania, ar fi cozi ca la vaccinul antigripa. Aici ar fi considerat un vaccin anti-saracie si anti-dezamagire pentru cei in varsta...

Cred ca Olanda este pe cale sa inventeze turismul tanatologic: "Un bilet pentru Tarile de Jos, pentru un batran, va rog." "Numai dus?" "Numai dus". "Va trebuie adeverinta de la copii cum ca v-ati trait viata." "O am." "Va mai trebuie o adeverinta de la Casa de Pensii ca sunt de acord sa nu va mai dea pensia" "O am si pe aia" "Aveti si serviciile achitate la o firma de pompe funebre?" "Da, am chitanta de la una din Den Haag" "Aveti bagaj?" "Nu, doar bagajul de mana - fotografii, amintiri..." "Bine. Uitati biletul dvs., va dorim calatorie placuta!" "Va multumesc, la revedere. Adio, de fapt."

marți, 9 martie 2010

Cartofi BASF "Made in Germany"

Cartofii vor fi branduiti ca M&M's?

Pe 2 martie 2010, Uniunea Europeana a aprobat, dupa 12 ani, prima recolta modificata genetic. Decizia luata de Comisia Europeana va permite fermierilor sa creasca cartofi modificati genetic de catre gigantul BASF, acestia urmand a fi folositi in industria textila si producatoare, datorita cantitatii mari de amidon de calitate.

Alo, domnu' Ciolos! Asa ne-am inteles?

Surse:
NY Times
Financial Times

Razvratire in paradis


"Gabriel Oprea, organizatorul aşa-zisului grup parlamentar al senatorilor şi deputaţilor independeenţi, a anunţat că va solicita Guvernului acordarea de posturi de conducere în deconcentrate pentru reprezentanţii partidului care urmează să se constituie pe scheletul acestor independenţi. “Nu poţi sprijini Guvernul dacă nu ai propriile proiecte în România. Noi nu suntem rupţi de România, nu suntem doar aici într-o colivie în Parlament”, susţine Oprea."

Mai mult, domnul senator independent Liviu Campanu scrie pe blogul domniei sale: "Am spus atunci şi o repetăm şi acum că tot ce ne interesează este susţinerea interesului naţional şi am spus tot atunci că suntem un grup de profesionişti, nu numai parlamentari dispus, dacă va fi cazul, să îşi asume responsabilitatea pe anumite domenii de competenţă. Avem un ministru independent, secretari de stat independenţi, subsecretari de stat independenţi, preşedinţi şi vicepreşedinţi de agenţii, prefecţi şi subprefecţi independenţi... Dar vorbeam de interesul naţional şi s-ar putea să nu constituie o problemă de interes naţional susţinerea proiectului de lege unitară a pensiilor, o serie de ordonanţe ale Guvernului, sancţionarea domnului Geoană pentru încălcarea regulamentului Senatului sau chiar susţinerea în continuare a Guvernului Boc şi atunci putem şti ce deconcentrate revin independenţilor la Botoşani la 1 aprilie (de ziua păcălelilor), la 1 iunie (de ziua copiilor), la 23 august (ştiţi ce se sărbătorea cu douăzeci şi ceva de ani în urmă la această dată) sau poate nu vom şti niciodată."


Astea doua chiar sunt declaratii ciudate.

Un parlamentar cere posturi in direct, la stiri, pentru niste cunostinte de-ale lui si ale altor parlamentari, ca altfel nu mai sustine guvernul. A ce suna asta? A ev mediu? A democratie parlamentara sigur nu.

Poate a ev mediu ex-paradisiac presarat cu putin trafic de influenta si o idee de santaj.

http://www.cotidianul.ro/gabriel_oprea_cere_posturi_pentru_oameni_care_nu_exista-109347.html

Pe asta o stiati? [VIDEO]


Mircea Badea si tatal lui in noua reclama la Toyota Auris.

luni, 8 martie 2010

Missile Rocket Balloons


Sa ne pregatim pentru 1 aprilie!

The Hurt Locker - Echipa de Foc

Printr-un efort financiar pe care il apreciez, PRO TV a difuzat in aceasta seara (parca e si seara Oscarurilor, nu?) filmul The Hurt Locker care candideaza umar la umar cu Avatar pentru cel mai bun film.

Nu cred ca este un film atat de intens incat sa primeasca acest premiu la Oscaruri, insa este posibil sa primeasca pentru cel mai bun scenariu.

Este un film al carui producator - Nicholas Cartier - a primit interdictia de a participa la decernari, pentru ca a trimis e-mail-uri membrilor Academiei de film sa "voteze un film de 15 milioane de dolari in detrimentul unuia de 500 de milioane", cu referire la Avatar, acest lucru fiind interzis.

E un film de vazut - iarasi, poate nu la fel de intens ca Black Hawk Down de exemplu, insa in acelasi spectru.

O surpriza neasteptata oferita de Pro TV, mai ales ca sambata vazusem primele 15 minute din film pe calculator, insa il lasasem pe alta data:)

P.S.
Cine da numele romanesti filmelor straine? Este adevarat ca exista un for national care hotaraste acest lucru?

Update: Cica acest film a luat premiul pentru cel mai bun film. Oare se fac filme rele in ultima vreme?