duminică, 30 noiembrie 2008

La multi ani, Romania!

M-am grabit putin cu aceasta postare, dar o fac din cauza sentimentului, credintei si sperantei ca vom invata, cu timpul, sa ne placa Ziua Nationala...

Cred despre "Rezolutiunea" de la 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia ca ar trebui sa aiba aceeasi valoare pentru romani cat are "Constitutia" americana de la 1878 pentru americani.



Un lucru interesant despre steagul Romaniei (purtat cu mandrie de multi dintre cei stransi la Alba Iulia la 1 decebrie 1918) este acela ca "a fost conceput de Petrache Poenaru, se pare după modelul francez" - omul despre care stim doar ca a conceput stiloul. Povestea incepe (ne spune wikipedia.org la pagina despre Petrache Poenaru) cand "tânărul de nici 22 de ani, Petrache Poenaru, proaspăt grămătic prin Craiova, eminent absolvent al şcolii Obedeanu din Craiova, înflăcărat de idealurile revoluţiei, işi schimbă straiele şi se strecoară în ceata unor haiduci pe care o strâseseră prin mahalalele Craiovei. Într-o încăierare cu nişte arnăuţi, tovaraşii lui haiduci îl prind că nu ştie să tragă la pistoale şi nici să arunce cuţitul, descoperind chiar ca tânărul are o călimară ascunsă prin buzunare. Îl prezintă totuşi lui Tudor ca să râdă de tânărul Petrache. Dar Tudor este, din prima clipă, placut impresionat de mintea ageră şi entuziasmul lui. Ajunge în numai câteva săptămâni omul de taină al lui Tudor Vladimirescu şi şef al cancelariei şi al conţopiştilor."

Mai apoi, "la intrarea armatei lui Tudor Vladimirescu în Bucureşti, Tudor a purtat pentru prima dată tricolorul actual, preluat ulterior de paşoptişti, care l-au impus în conştiinţa neamului.

Flamura armatei pandurilor fusese până atunci alcătuită din două bucăţi de mătase, aproximativ egale şi de formă pătrată, una albă şi cealaltă albastră, cusute pe margini cu ciucuri roşii, galbeni şi albaştri"

Pe baza multelor lucruri interesante despre viata lui Petrache Poenaru pe care le puteti citi in pagina despre el de pe wikipedia, voi intelegeti de ce nu am citit despre el in cartea de istorie? Eu zic ca asa ar fi trebuit...

Imagini:
1. - wikipedia.org
2. - Ambasada Romaniei la Washington
3. - crisana.ro

Alte resurse:
1. - Drapelul Romaniei - wikipedia.org

sâmbătă, 29 noiembrie 2008

Caluti de mare

ARTISTA Heather Jansch face sculpturi din lemn adus de ape de pe plaja. Fanii cailor se intrec sa cumpere operele de arta in marime naturala, care se vand cu sume de panala 55.000 de lire sterline.

Heather, in varsta de 60 de ani, vaneaza bucati de lemn langa casa sa din Devon dupa fluxurile marii si furtuni. Fosta sculptorita in lut din Tara Galilor poate lucra luni de zile pana sa aduca in prim plan creatiile sale, ramurile noduroase si fixandu-le intr-un cadru de fier.

Nu sunt sigur tipurile de lemn din care provin ramurile. Oare acela e un cal castaniu sau ca abanosul?

Preluare de pe: The Sun
Articolul original de: Veronica Lorraine

vineri, 28 noiembrie 2008

miercuri, 26 noiembrie 2008

ABC3D



Eu nu zic sa citeasca lumea carti, dar macar o carte cu litere sa isi cumpere din cand in cand:)*

*ABC3D este Disponibila la Amazon.com cu preturi incepand cu 12.67 USD pentru cartile folosite si de la 13.13 USD pentru cele noi:)

luni, 24 noiembrie 2008

Dl. Matasaru la PNL?



Domnul Matasaru si-a facut curaj si a solicitat serviciile medicilor din cadrul Caravanei Liberale. Tensiunea sa este una buna, insa nu o voi spune aici, pentru a nu considera ca dau informatii personale. Pe domnul Matasaru il asteptam si la celelate actiuni ale PNL, acum ca am verificat faptul ca este sanatos, desi medicii din caravana sunt doar de cateva specializari, nu din toate:)

duminică, 23 noiembrie 2008

Palatul Culturii 3D in Google Earth

PalatulCulturii_GoogleEarth

PalatulCulturii_GoogleEarth_turn

Prima constructie din Iasi care apare 3D pe Google Earth. Este interesant ca apare si turnuletul de langa, precum si statuia lui Stefan cel Mare.

Pe langa Palatul Culturii, pe harta virtuala a Iasului urmeaza sa mai apara si Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" ca si cladire 3D (click pentru preview).

Modelele 3D sunt facute de Ciprian Nutescu (click pentru pagina cu modele).

Pentru a vedea cladirile 3D care apar in Google Earth trebuie sa descarcati programul (daca nu il aveti deja instalat) si mai apoi sa aveti activata optiunea "3D Buildings" de la meniul "Layers".

vineri, 21 noiembrie 2008

Bucuresti - ne place sau nu?

Am avut treaba la Bucuresti. A trebuit sa ma impart intre treaba de aici si cea de la Bucuresti, si am hotarat ca acolo sa stau doar in intervalul dintre doua trenuri.

Am plecat la 23.20 din Iasi. Pentru ca vecinii de compartiment aveau in plan sa doarma, m-am mutat cu hartiile peste care imi propusesem sa ma uit si cu niste ziare in spatiul bow-vagon de langa compartiment. Am citit si - pe la Buzau a inceput sa se umple de navetisti. Pe unii dintre ei - niste femei de etnie destul de roma - i-am gasit pe locul meu cand veneam de la toaleta. Erau trei si rasfoiau bucuroase ziarele si mai ales revistele pe care le lasasem pe masa. Le-am spus ca un loc de acolo era al meu si doua dintre ele au plecat imediat, in timp ce a treia mai zabovea langa masa mea cu Magazin Istoric in mana. Se pare ca ii placea destul de mult, si astepta sa ii spun ca il poate lua in timp ce il rasfoia. I l-am smuls din maini, spunandu-i ca am dat bani pe el.

Mai apoi, dupa o statie, am asteptat sa fiu sigur ca nu patesc la fel, si dupa ce a pornit trenul iar a trebuit sa merg la toaleta. Cand m-am intors, de data aceasta trei barbati rasfoiau ziarele mele, exact in aceeasi dispozitie ca femeile de dinainte. Le-am spus ca unul de acolo este locul meu si doi dintre ei au lasat ziarele si s-au mutat pe doua scaune mai incolo. La un moment dat, pe la 3.30 dimineata, unul dintre ei si-a scos castile din buzunar si le-a atasat telefonului mobil. Deodata, a scos casca din telefon si a dat "play" la o melodie, intrebandu-l pe unul dintre ei: "pe asta o stii?" Imi venea sa ii raspund eu ca "normal ca o stie, ca e veche". A mai facut la fel la doua melodii, pana s-au dat jos din tren.

In Gara de Nord mi s-au parut o idee buna aparatele automate cu Red Bull. Iarasi, pentru prima oara am vazut aparate automate de cartofi prajiti.:) Nu stiu cum faceau, ce prajeau, ce incalzeau, dar se pare ca era indeajuns sa bagi bani si iti cadeau cartofi prajiti. Asta este un aparat pe care multi l-ar vrea acasaa, lana aparatul de mici si cel de bere:)

Pe langa Gara de Nord, m-au intrigat bannerele cu Sergiu Nicolaescu cu barba, sub sigla PSD+PC, iar mesajul era ceva de genul: "salarii decente pentru toti. meriti ceva ma bun" sau cam asa ceva. Mai erau afise micute pe stalpi cu Dichiseanu de mana cu Becali, pozati in fata icoanei din casa celui din urma... etc.

Un Bucuresti electoral in care batea un vant rece... un oras unde se gaseste atat ceea ce e mai bun, cat si tot ceea ce poate fi mai rau. Un oras care te atrage pentru a-ti face rau, sau - din contra - un oras care te respinge, desi iti vrea binele. Ce varianta de oras credeti ca este Bucurestiul?

P.S.
Am sa pun vreo doua fotografii facute cu telefonul mobil cat de curand.

sâmbătă, 15 noiembrie 2008

duminică, 9 noiembrie 2008

Din culisele politicii

Multe din lucrurile din politica sunt stabilite in culise, dupa cum se vede in materialul filmat de mai jos. Este clar de ce a pierdut McCain. Din cauza lui Palin!

"Gay Men Can Play"

Exista un film care se cheama "White Men Can't Jump", si are ca subiect un alb care jocaca baschet cu niste negri pentru a-si plati datoriile. Subiectul poate fi reluat si la fotbal, cum e cazul Politehnicii Iasi, unde e vorba tot de niste datorii, insa de data aceasta sequel-ul s-ar putea numi "Gay Can Play". Iata de ce (dupa newsiasi.ro):

The night before and the morning after

The night before with Obama:
Alte fotografii cu Obama in timpul anuntarii rezultatelor: Flickr: Chicago Election Night

The morning after with McCain and Palin:
Copyright: Zina Saunders

P.S.
Apropo, scria un ziar ca prin 2000, McCain a fost intr-o vizita in Romania in calitate de senator al Statelor Unite. Ion Iliescu a oferit un pranz in cinstea lui si acolo se pare ca a prins gustul pentru Palincutza.

marți, 4 noiembrie 2008

Firmele de taximetrie fura

Am un prieten. Lui i-a cazut telefonul intr-un taxi. A sunat la firma de taxi pentru ca retinuse numarul de pe masina, si a rugat ca doamna de acolo sa intrebe prin statie daca cineva - un barbat mai in varsta, cu care mersese de la gara in Nicolina II - a gasit un telefon. Nimeni nu a raspuns la apel. A rugat ca in situatia in care cineva gaseste un telefon in masina, sa fie contactat. Nu a fost. A sunat din nou. A intrebat acelasi lucru: "a gasit cineva un telefon mobil in ziua de... la ora de...?". Nimeni.

I s-a spus ca zilnic primesc astfel de apeluri telefonice si ca niciodata nu s-a gasit nici un mobil. Se pare ca la firma de taximetrie cu numarul de telefon 255.255 (nu a meritat oboseala sa aflu care este) se fura. Se fura pentru ca un obiect pierdut, chiar daca este gasit de altcineva, este un obiect furat in situatia in care nu este inapoiat, dat Politiei, sau trimis la Biroul de Obiecte Pierdute. Firma avea un asemenea birou, insa cine stie ce rufe au catadicsit soferii sa aduca acolo. Mobile nu, in orice caz.


Dealtfel (aici va impartasesc o serie de legi de-ale mele - Legile lui Bojor? - dupa modelul celor ale lui Murphy):

1. Romanii considera al lor orice obiect nu este bine prins.
2. Daca ceva este bine prins, romanii il fac sa se desprinda si apoi aplica regula 1.
3.Daca un obiect se afla in casa cuiva, romanii cauta sa ajunga acolo si apoi aplica regula 1.
4. Daca, in casa altcuiva, ceva este totusi destul de bine fixat, se aplica regula 2.
5. In hoteluri, romanii se simt ca acasa (ca doar au platit), si acasa toate obiectele sunt ale lor, deci pot pleca de acolo cu tot ce vor .
6. Daca un obiect nu este bine fixat, dar este foarte greu, se cauta alti romani care sa te ajute (cineva povestea mai demult ca intr-o casa din zona Bucium, s-au straduit 4 persoane sa puna o masa de piatra destul de grea... peste cateva zile acea masa disparuse, peste gard si poarta inchisa).
7. Pentru obiecte care nu sunt bine prinse, romanul poarta tot timpul o plasa sau o geanta la el sau are buzunare foarte largi. Daca nu are asa ceva, face rost pe loc.
8. Ceea ce a fost insusit isi poate gasi foarte repede alti stapani, insa la un pret foarte mic (sau Legea "Atunci cand cineva isi doreste ceva care se afla in mana altcuiva, trebuie sa dea ceva la schimb, inclusiv bani, chiar daca acel lucru nu este bine prins.")
9. Daca ceea ce si-ar dori un roman se afla in proprietatea altcuiva si nu este supravegheat, se aplica regula 1, 2 sau 3, dupa caz.
10. De obicei, lucrurile pe un roman si le doreste de la altcineva sunt de cea mai noua tehnologie. Cele de tehnologie mai veche nu apar niciodata pe radar. (Lucrurile cele mai de dorit sunt cele de o tehnologie mai noua decat cele din magazine.)


P.S
Intre timp, pentru ratiuni de reclama negativa, am cautat firma respectiva de taximetrie. Se numeste "Taxi Lux", si se pare ca este intr-adevar un lux sa mergi cu ei. Daca ai ceva care nu este bine prins, acel obiect se lipeste definitiv pe banchetele lor soioase si mirosind a air-freshner de vanilie.

duminică, 2 noiembrie 2008

O insecta ciudata (Doamna Cosash;)

Nu vreau să vă scârbesc, dar pentru interesul ştiinţei m-am gândit să vă împărtăşesc nişte poze pe care le-am văzut în timp ce o colega de-a mea (mulţumesc Mişa!) se uita la ele. Au fost făcute în această vară, în localitatea Tulnici din judeţul Vrancea. Cine ştie ce specie de insecta este şi unde este arealul ei obişnuit? Nu ştiu de ce, dar imi inspira o insectă (cosaş/lăcustă) africană. Uitaţi-vă la dimensiunile ei şi mai ales la acul ei... nu ştiu cum de au avut curaj cei care au făcut fotografiile să ţină un asemenea ac langa carotidă:)

IMG_3821

IMG_3822

IMG_3823

IMG_3824

IMG_3825

Si ultima:

IMG_3827