joi, 26 martie 2009

Кафка жив



Radu Popescu si colaboratorul au fost tinuti o zi in arest si expulzati pe baza articolelor 174 indice 5 si 174 indice 6 din Codul Contraventiilor Civile al Republicii Moldova, care se refera la "opunerea de rezistenţă colaboratorului poliţiei" (art. 174/5) si ultragierea colaboratorului poliţiei (art. 174/6)", nu pentru alte motive - ceea ce inseamna ca politia din Chisinau au avut de dus la indeplinire un ordin de a-i provoca si a le inscena aceasta poveste.

Mai mult, expulzarea a fost solicitata/hotarata ca urmare a "ultragierii colaboratorului politiei", unul dintre putinele motive pentru care se poate face expulzarea din Republica Moldova si - coincidenta - un motiv la indemana politiei.

"Ultragierea colaboratorului poliţiei, adică jignirea premeditată a onoarei şi demnităţii lui, ultragierea altui lucrător din organele afacerilor interne sau unei persoane, aflate în exerciţiul datoriei de serviciu sau obşteşti de menţinere a ordinii publice şi de combatere a criminalităţii, exprimată prin acţiune, verbal sau în scris - atrage după sine aplicarea unei amenzi în mărime de pînă la zece unităţi
convenţionale, sau arest administrativ pe un termen de pînă la cincisprezece zile."

"Articolul 31 indice 1 . Expulzarea
Expulzarea constă în îndepărtarea silită de pe teritoriul Republicii Moldova a cetăţenilor străini sau a apatrizilor care au încălcat regulile de şedere în Republica Moldova şi are drept scop înlăturarea unei stări de pericol şi prevenirea săvîrşirii pe viitor de către aceştia a unor fapte socialmente periculoase.
Expulzarea, ca sancţiune complementară, poate fi aplicată în cazul săvîrşirii contravenţiilor prevăzute la art.[...] 174 indice 6 [...]
În cazul în care expulzarea însoţeşte arestul administrativ, aducerea la îndeplinire a expulzării are loc după executarea pedepsei."

Se vede clar ca insistenta cu care politistul cu cascheta cat roata de mamaliga vroia sa puna mana pe Radu Popescu si colegul sau avea ca scop expluzarea imediata. Ei doi erau invitati la sectia de politie, li se comunica hotararea instantei si in secunda doi erau luati pe sus si expulzati fara sa isi mai ia bunurile sau sa mai reuseasca sa faca alte declaratii.

Ma gandesc ca judecatorul care a luat decizia de mai sus nu a stiut ca fraza "Romani, treceti Prutul!" se spune de pe malul acesta al raului, nu de la Chisinau.

Update:
Mai devreme am vorbit cu Radu Popescu la telefon (a avut amabilitatea sa ma sune dupa ce i-am scris un e-mail), si dupa ce m-a asigurat ca este bine, a spus ca lucrurile nu vor ramane asa. Mai mult, mi-a spus ca acest eveniment a inflamat campania electorala din Moldova si sper ca - daca se poate spune ca este vreun castig din aceste porcarii - comunistii moldoveni sa devina o specie pe cale de disparitie dupa alegeri. Mi-a mai povestit cat de mult l-au ajutat cei doi avocati moldoveni din cadrul formatiunii pe care o consiliau - si se vede in imagini ca i-au aparat de militianul cu mustata cu corpul propriu - si mi-a mai povestit si alte peripetii de pe drumul inspre vama romaneasca, pe care am sa il las pe el sa le povesteasca presei ca sa le aflati si - aici e material de erou - nu s-a plans ca a fost inchis o noapte intr-o celula friguroasa, spunand: "ei, aia nu a fost nimic".

Jos comunismul!

3 comentarii:

Cata S spunea...

Asta inseamna "Kafka traieste"? :)
Bine ai revenit :)

Marius Bojor spunea...

Asa este, rusule:) Multumesc, fusei racit foarte tare... acum sunt doar racit:)

Cata S spunea...

Nu le am pe astea cu răceala, cred că am răcit de maxim 5-6 ori toată viaţa mea :)
E bine că ai trecut cu bine, atunci. A la votre santé! Hâc!