luni, 6 aprilie 2009

Vanatoare de vedete

Suntem in asteptarea judecarii recursului lui Gigi Becali...pe masura ce trece timpul, ma tot gandesc la motivarea judecatorului, care spunea ca:

”Apropiaţi şi susţinători ai lui Gigi Becali au acţionat la îndemnul şi sub comanda acestuia într-o manieră care sfidează regulile de drept, inculpatul fiind o persoană publică, recunoscută în unele medii ca un formator de opinie, multe din conduitele acestuia fiind exemplu de urmat pentru alţi cetăţeni - cum ar fi apropierea sa de Biserică, aspect pus în evidenţă în multe ocazii în sens pozitiv.

Astfel, poate mai mult ca ceilalţi inculpaţi era dator să se manifeste într-o conduită care să nu contravină regulilor de convieţuire socială".

Instanţa a mai apreciat ca că nu este de conceput într-o societatea democratică cu reguli de conduită şi convieţuire clară, chiar dacă s-ar proba în mod cert că victimele sunt autorii furtului autoturismului lui Gigi Becali, să se recurgă la "proceduri judiciare paralele" care nu au nicio legătură cu ordinea şi statul de drept, ci intră în sfera ilicitului penal.

Mi-am adus aminte intre timp ca prima persoana super-mediatizata care a patit un fapt similar, de curand, a fost Mihaela Radulescu; Mediafax spunea, pe 17 martie 2009:

”Mihaela Rădulescu este cercetată de poliţişti pentru furt calificat, după ce Poliţia s-a autosesizat în legătură cu incidentul care avut loc, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în care au fost implicaţi angajaţi ai cotidianului "Libertatea".

Ciocan a precizat că Mihaela Rădulescu este cercetată pentru furt calificat, după ce a luat un rucsac şi alte bunuri din maşina cotidianului "Libertatea".”

Imi aduc aminte ca atunci opinia publica a fost deasemenea usor bulversata, insa aceasta stare nu s-a prelungit, in principal din cauza faptului ca Mihaela Radulescu avea deja razboiul ei care i-a mai ciobit din imagine (divortul) si ca in urma declansarii cercetarilor, dansa nu a fost retinuta de catre organele de ancheta.

Hmm... alta autosesizare? Alta vedeta ultra-mediatizata? Voi mai credeti in coincidente in Romania de astazi?

Banuiesc ca este o campanie/politica prin care vedetele nu mai sunt ”iertate” de nimic, si prin care se doreste sa fie tratate ca orice persoana normala, campanie care poate intr-adevar sa fi pornit de la presedintele Basescu, care sa le fi spus ministrilor Justitiei si al Internelor - in dorinta de a aduce mai multa incredere in aceste institutii - sa mai ancheteze si vedete... insa cred ca mai mult rau si-au facut, pentru ca la Becali era vorba despre un fenomen care afecteaza foarte multi romani - cel al furtului de masini - dupa cum furtul este un fenomen care ii afecteaza pe toti romanii. Tot apropo de coincidente, momentul a cazut foarte bine pentru seful statului, daca ne aducem aminte.

Deschidem casa de pariuri: credeti ca urmatoarea personalitate publica care va fi anchetata/retinuta este o vedeta sau un politician?

P.S.
Nu vi se pare ca prin motivatie, judecatorul s-a antepronuntat, Becali nebeneficiind de prezumptia de nevinovatie, in situatia in care ca procurorul (presupun) l-a prezentat ca fiind "suspect de...", "banuit de..."?

Niciun comentariu: