vineri, 5 iunie 2009

Despre campanie, cu drag

Ma gandeam ca ar trebui sa vorbim putin despre campania electorala la europarlamentare.

Nu prea am apucat sa o urmaresc la TV, pentru ca probabil ca la ora la care mai apuc sa ma uit la tv nici un partid nu mai da spoturi electorale. Am vazut totusi spoturile PNL cu Crin Antonescu, Adina Valean si Renate Weber (nu am inteles de ce Daianu nu a avut loc pe lista, dar poate a existat un motiv) si cu promisiunile nerespectate ale celorlalti, cel al PSD cu fetita cu trandafirii, cel cu filmul de actiune ”Salvati bunicu' din furtuna” al PD-L si desigur imaginile de la actiunile EBA.

Pliante destul de putine, panourile celor 3 partide, imaginea lui Catalin Ivan peste tot prin oras (mi-am dat seama ca aduce cu Catalin Botezatu cand era mai tanar) un calendar cu Vadim si Becali, afisele partidelor... si cam atat. Dintre afise, afisul tip ”Bucegi” - La Bine si La Greu al PD-L mi-a ramas in minte, probabil din cauza cantitatii, cel al PNL cu Crin Antonescu si ”The” afisul lui Catalin Ivan... aaaa, si Milutz, cu capul cat o minge de basket...

De la PNL am apreciat ideea campaniei online subliniata si de Marius, conceperea unui mesaj pentru municipiul Iasi (la Iasi nu s-au folosit mesajele de la Bucuresti), si al doilea set de poze ale lui Crin Antonescu, mai bune, spre deosebire de cel initial.

Discutiile despre campanie au fost si vor fi aceleasi: numarul mic de votanti, votul exclusiv politic, captarea grea a atentiei alegatorilor cu mesaje europene etc.

Cred ca PD-L a fixat acest moment ca fiind momentul ”greu”, urmand ca la toamna sa conceapa un mesaj triumfalist de genul ”am trecut cu bine criza”, urmand ca in primavara cand vin facturile la incalzire sa vedem cu totii ca de fapt criza nu a trecut; Emil Boc face ce face si mai joaca fotbal din cand in cand, a participat la zilele orasului peste tot prin tara etc.

PSD si PNL au scos la incalzire candidatii la presedintie, Mircea Geoana fiind mai vizibil decat Crin Antonescu, dar mai putin carismatic, insa cu un discurs ceva mai adaptat si mai usor de digerat de categorii mai mari de oameni decat Crin Antonescu, dar tot neajungand la nivelul lui Traian Basescu - ceea ce ma face sa sugerez nevoia unui discurs al lui Crin Antonescu nu neaparat mai vulgar, dar mai ”umanizat”.

O concluzie? Este greu de tras o concluzie acum, insa la aceste alegeri parlamentare cred ca rolul PNL a fost ingrat - si va fi si in toamna - pentru ca a avut doi adversari politici, si-a distribuit mesajul in doua directii - si asa subtiat de starea de opozitie -, in timp ce PDL si PSD s-au concentrat unul asupra celuilalt, desi la guvernare. Mie situatia asta mi-a dat putin imaginea unei batai din curtea scolii, unde doi baieti (PD-L si PSD), ca sa capteze atentia celei mai frumoase fete (electoratul), au cazut de acord sa se bata, insa sa nu isi dea prea tare si mai ales sa nu dea la fatza, in timp ce un alt baietel (PNL) sta si se uita la bataie, in speranta ca fata isi va da seama ca cei care se bat sunt de fapt golani si se va uita si la el. Mai incolo, stau alti doi ”baieti” (Vadim si Becali), care sunt simpatici dar iti fura pachetelul in pauza, in timp ce promit sa te apere de golanii din afara liceului.

Cred ca PNL ar trebui sa fie coerent, cu mesaje clare si repetate la infinit iar Crin Antonescu sa repete aceste mesaje cator mai multor oameni, in intalniri prin toata tara (metoda Stolojan?).

Mai cred ca nu s-a inteles - si nu se va intelege foarte repede - ca europarlamentarii sunt parlamentari ai intregii Europe, nu reprezinta acolo doar Romania si rolul lor nu este deloc acela de a aduce fonduri si a promova tuica la Bruxelles. Odata ajunsi acolo, europarlamentarii alesi in Romania trebuie sa faca lucruri pentru toti cetatenii Europei si ma pot gandi deja ca luarile de cuvant ale lui Becali vor tinti crescatorii de animale, ale EBA vor avea in vedere tinerii, Vadim va tuna si fulgera impotriva nationalismului maghiar... etc., daca vor fi alesi.

De aceea lista PNL, care include europarlamentari deja cu experienta, are toate motivele sa fie votata. Pe bune!:)

P.S.
Imaginea se cheama "Un social-democrat nu renunta niciodata":)

2 comentarii:

Iulian Micu spunea...

Excelenta comparatia :)). Si foarte inspirata poza.

Marius Bojor spunea...

Ma bucur de vizitatori importanti! Multumesc pentru comentariu si pentru aprecieri, venind din partea domnului Iulian Micu, sunt extrem e onorante!:)