marți, 30 martie 2010

Autobuze

Astept un 46. Trece un 30, dar nu e bun. Stau si ma uit in zare... masini, masini, masini... mai mici, mai mari. Care merg mai repede sau mai incet. De dupa curba apare o namila patrata albastra... e un 46. Sus, pe ecranul cu leduri scrie ca "se retrage la garaj (Tudor Vladimirescu)". Fac un calcul rapid in minte si ma hotarasc sa ma urc in el, si - desi vroiam sa merg pana in Elena Doamna - am sa cobor in Tudor si am sa merg pe jos.

Cu autobuzul se merge destul de bine. Uneori mai aglomerat, alteori mai liber. Aproape tot timpul autobuzele scartaie si pacane si tremura, dar e mai degraba din cauza drumului, desi nici tehnica din Belarus nu a ajuns la nivelul la care toate sa se imbine fara sa tremure. Scaunele cu tapitzerie sunt atat de jegoase pe margine, incat ti-e frica de ele ca de bomba atomica.

Am mers odata cu un autobuz adus de prin Spania, care mergea inclinat inspre bordura, trebuia sa iti ajustezi postura ca sa stai drept... si tot te scurgeai inspre cel din dreapta ta. La un moment dat, pe la jumatatea drumlui: surpriza! Prin niste miscari hidraulice, de avion aflat in turbulente, autobuzul incepe sa se indrepte. La stopuri in schimb se inclina din nou... "cred ca se apleaca pentru calatori, sa urce mai usor in statii, dar are sistemul stricat - merge cate o statie intreaga aplecat", ma gandeam eu.

Ma rog, sa revin. Stau in autobuz si ma gandesc unde sa cobor. Multa lume intreaba inainte de a urca: "Mergeti la garaj? Sunteti 46? Pe unde mergeti?". "Tesatura si dupa aia Tudor" raspunde soferul. "Aha, deci pot cobori acolo mai degraba".

Mai apoi incep sa imi pun intrebari: "Este normal ca eu, ca si calator, daca iau un autobuz care ar fi trebuit sa ma duca unde vroiam sa ajung, dar el isi intrerupe cursa pentru ca are defectiuni, sa mai platesc bilet?" Adica - dau un exemplu exagerat - daca un avion ma duce in alta parte pentru ca pe un anume aeroport e ceatza, compania aeriana face cum face si ma duce la destinatie. "Eu am consumat un bilet intreg si merg cu autobuzul numai trei sferturi din drum.... oare cum ar fi mai corect?" Autobuzul se opreste si ma uit pe geam, dezbatand problema in cap. Langa mine se aude: "biletul la control, va rog" - un tanar hotarat repeta chestia asta, pentru ca nu credeam ca ma ia pe mine primul la control. Autobuzul a oprit intre statii pentru... Hmmm... deci iti controleaza biletul chiar daca autobuzul se retrage la garaj. Controlorii dau jos o fata si pe masura ce autobuzul se indeparteaza, ii vad rotindu-se in jurul ei si presupun ca o intreaba: "Si, cum facem, domnisoara? Amenda este de... lei".

In final, asa cred: in autobuzele care se retrag la garaj nu ar trebui sa se faca controale si mai mult, calatorii care au compostat deja bilet sa li se dea unul nou inapoi.

Sau cum ziceti?

9 comentarii:

Marius Pârciu spunea...

dar nu mai ai masina? sau nu mai ai bani de benzina? :D

bine ai venit printre "muritori" :))

DANGA Marius spunea...

Eu cred ca autobuzul care se retrage la garaj nu ar trebui sa ia calatori.

Pleaca de la capat gol si nu opreste in statii.

M.

Anonim spunea...

Asa ar fi corect, dar ce faci cu comunistii astia ... doar smecherii si vrajeli ca sa castige ei bani pt partid si maretzul conducator suprem Nechita puscariabilu.

Marius Bojor spunea...

@Marius Parciu - mai merge lumea si cu autobuzul, nu? Am mers cu autobuzul si in trecut. De prin iarna am cateva bilete cu mine in permanenta.

@Marius Danga - Anuntul cu "Se retrage la garaj" te si face sa fii mai atent la autobuz, ca sa iti dai seama de ce se retrage... poate ii cade o roata, poate ii explodeaza motorul... Si daca totusi a luat calatori, ii mai si opresti intre statii ca sa ii controlezi.

@Anonim - Cred ca RATP e pe mod de supravietuire acum, desi au scazut mult datoriile de cand director este dl. Gherca. Si intr-adevar, am citit astazi ca preturile vor creste la bilete, si vor creste cam mult deodata.

Razvan spunea...

Plictisitor mah. Autobuze, asta e acuma? Despre tramvaie cind vine vorba?

Marius Bojor spunea...

@razvan - Cand am sa merg cu tramvaiul am sa iti comunic:) tu cu ce te mai dai?:)

Anonim spunea...

(off topic)
Salut. Am vazut ca blogul tau a fost printre nominalizarile la "cel mai bun blog" de la gala TNL (la fel si al meu). Felicitari!

Ma gandeam ca pentru o sustinere reciproca ar fi bun cate un link.

Ce zici?

Spor!

Marius Bojor spunea...

@atitudini - nu stiam de nominalizare, multumesc de informatie. facem link exchange, cu placere.

Anonim spunea...

Salut. Initial nici nu a aparut comentariul meu. Am crezut ca am deranjat cu ceva...

Am rezolvat.

Ma mi ca nu ai stiut... In sfrasit. Apar scurt-circuite si in comunicare.

Spor!