joi, 19 iunie 2008

Singurul castig: suporterii

Astazi am fost la cumparaturi in Kaufland si la intrare o domnisoara se apropia de clienti aratandu-le o palarie matlasata tricolora; presupun ca promova Pepsi, care are o campanie prin care poti castiga produse legate de fotbal (stiti reclama). Majoritatea oamenilor o ascultau si plecau mai departe.

Ce sa mai faci cu o palarie tricolora, la o zi dupa Olanda-Romania?:) Sa o pastrezi pentru Mondialul din 2010? Trebuie sa fii mult prea "iarna car, vara sanie" ca sa iei in calcul palaria si restul produselor pentru fanii Romaniei din aceasta promotie. Sau mult prea optimist. Sau - mai degraba - sa nu fi fost deloc dezamagit de jocul de marti al Romaniei.

Dar cum sa nu fii dezamagit de intreg jocul Romaniei la Euro 2008? Credeau jucatorii (sau Piti:) ca doua egaluri si o infrangere care ti-a valorificat biletele de intors acasa sunt "o prezentare frumoasa"? Pe langa faptul ca echipa Romaniei a stricat grupa prin intreg jocul lor, impiedicand Franta si Italia sa joace, ci - cel mai bine s-a vazut la ultimul meci - chiar si jucatorii erau impiedicati. Au stricat - prin "tactica" lui Piturca, ceea ce putea fi cea mai frumoasa grupa, daca se juca fotbal. Numai ca in cazul asta ne-am fi luat-o tare de tot. Piturca cred ca nu a stiut sa calculeze si nu si-a dat seama ca doua egaluri si o infrangere vor fi mai putin decat o infrangere, un egal si o victorie. A jucat prudent cu echipe care puteau fi batute si a mizat pe o victorie "decisiva" cu o echipa care nu poate fi batuta. Desigur, aceste lucruri nu pot fi vazute dinainte, insa a juca la egal inseamna ca nu vrei sa castigi, si intr-o societate in care doar competitivitatea te duce mai departe, a juca la egal inseamna un lucru urat. Scuza unui joc urat poate fi numai golul si victoria, insa Romania a jucat si urat si nici nu a castigat. Daca imi aduc bine aminte, chiar si calificarea Romaniei la Euro a fost una chinuita, nu?

In final, prefer sa tin minte echipa Romaniei asa cum a fost in meciul Romania-Argentina din 3 iulie 1994. Va trece mult timp pana sa mai vedem o astfel de echipa, si Romania va trebui sa joace foarte bine, sa faca niste meciuri frumoase si sa inscrie multe goluri pentru a ma mai face sa ma uit la meciuri, desi acestea erau singurele meciuri de fotbal pe care le urmaream.

Singurul castig al lui Euro 2008 pentru fotbalul romanesc au fost suporterii. Insa odata cu acesti suporteri frumosi a aparut si anti-jocul ca tactica si mult timp nimeni nu va mai vrea sa isi cumpere o palarie tricolora matlasata.


Suporteri
Meciul

Niciun comentariu: