sâmbătă, 25 aprilie 2009

Cutremur - 25 aprilie 2009

Astazi, 25 aprilie 2009, intre ora 20:18 si 20:23 (conform comunicatului oficial) am simtit foarte multi dintre noi un cutremur de 1-1,5 secunde, pe nivel orizontal, secunde in care m-am gandit unde e cea mai aproape grinda sub care sa ma asez.:) Cand se terminase miscarea m-am uitat la ceasul calculatorului si arata 20:19 - la Iasi la atat s-a terminat.

Intre timp au aparut si informatii referitoare la acest scurt, dar intens cutremur.

Realitatea TV ne spune, 20 de minute mai tarziu, prin intermediul unei doamne de la Institutul de Fizica a Pamantului ca a fost un cutremur cu epicentrul in Vrancea, la o adancimea de 120 de km, de adancime, cu o intensitate de 5,3 pe scara Richter. In epicentru, intensitatea acestui cutremur a fost de 5 grade pe scara Mercalli si a fost resimtit in Bucuresti cu o putere de 3-4 grade pe aceeasi scara. Diferenta dintre scala Richter si Mercalli ar fi ca prima masoara intensitatea cutremurului in epicentru, iar Mercalli in functie de intensitatea cu care este resimtit si efectele lui.

In Vrancea, fiind un cutremure de adancime, nu sunt urmate de replici, spre deosebire de cutremurul din Italia, care a fost unul de suprafata, urmat de multe replici.

Durata acestuia pe seismograf a fost de aproximativ 3 minute, insa varful pe care l-am simtit a fost foarte scurt.

Sunat fiind de Realitatea TV, directorul Institutului de Fizica a Pamantului, un domn pe nume Marmureanu, a raspuns: "Este un cutremur normal... Da, dom'le, a fost un cutremur, e normal, care-i problema?"

Voi cum l-ati simtit?

51 de comentarii:

Anonim spunea...

Tata eu stau in Pitesti Itr-un apartament la ultimul etaj si tot apartamentu se zguduia cu pc-ul si masa pe care e.. am crezut k e de rau.. si n-a fost de o secunda jumate a fost de 7,8 cred , l-am simtit bine de tot aici in pitesti..

Anonim spunea...

treaba e ca tot imi suna telefoanele si toti zic ca va fi unul mult mai puternic in noaptea asta 25.04.2009 ca s-au afisat niste informatii pe net dar nu am gasit nimic si toti par foarte speriati in fata blocului chiar e lume iesita afara sa fie asta solutia sa dormim echipati?

Anonim spunea...

cutremur normal?este inconstient

Anonim spunea...

Eu in Chisinau si m-a zguduit destul de tare, la etajul 4.Asa ca....

Marius Bojor spunea...

Eu am povestit cum s-a simtit in Iasi.

Urmaresc la televizor cee ce spun specialistii - reguli de urmat in caz de cutremur: NU iesiti din apartament, pentru ca APARTAMENTUL ESTE MAI SIGUR DECAT CASA SCARII si mai ales decat scarile, care cad primele, daca e vorba sa cada. In al doilea rand, undele verticale sunt periculoase si nu cele orizontale (miscarea verticala fiind esential la cutremurele de peste 7, care distrug cladirile pentru ca stalpii verticali nu pot ridica si planseele). Daca cutremurul este noaptea, cea mai buna solutie este sa ne dam jos din pat si sa ne asezam langa un perete (pentru ca daca va cadea peretele, langa va aparea un loc unde se poate supravietui) sau sub o masa. Aceste sfaturi au venit in principal tot de la domnul Marmureanu au venit, care in direct pare foarte amabil si informat. Cat despre cutremurul care ar urma sa aiba loc in aceasta noapte, vezi cele de mai sus:) Sa ne vedem cu bine dupa!:)

Anonim spunea...

Chiar nu stiu ce sa cred .. daca o sa mai fie reactii .. oricum, nu cred ca adorm foarte usor in noaptea asta :))

Anonim spunea...

Ba cutremurele sunt foarte normale pt o planeta activa din punct de vedere geologic precum e Terra.
Zi mersi ca au loc mii si mii de cutremure relativ blande si mici precum a fost asta, in loc de secole de liniste si pe urma B00M! unu mare si tare care darama toata sandramaua.

Marius Bojor spunea...

Reguli (continuare): Ne putem ghemui in coltul camerei, in cazul cutremurelor foarte mari, mobila grea trebuie bine fixata de pereti, pentru ca o biblioteca masiva, cu cateva sute de volume nu da nici o sansa celui caruia ii cade in cap, iar un sifonier cu haine, de 500 de kg, daca porneste prin casa, "pleaca ca un tramvai":)

Anonim spunea...

eu sunt din Braila si stau la et.3,nu cred k a durat 1,5 sec.au fost cred mai mult de 10.si s-a simtit tare de tot,avand in vedere k se clatina frigiderul.Stie cineva sigur dak va mai fi un cutremur in seara asta?Daca nici acest domn Marmureanu,nu este capabil sa explice oamenilor la ce sa se astepte...atunci pe cine sa mai credem...clarvazatorii aia?De acest cutremur cum de nu a anuntat?K se lauda in niste seri la un post de televiziune ca orice cutremur mai puternic se va anunta!Nu am vazut!Incompetenta ii loveste pe toti!sunt degeaba acolo doar sa ne jupoaie de bani.

Marius Bojor spunea...

Reguli (continuare 2): Tocul usii NU ESTE SIGUR in cazul usilor vechi, care sunt prost construite sau fragile.

Anonim spunea...

Si mi se pare si normal sa ne asteptam la orice, pt.ca cutremure nu au mai fost de ceva timp la noi. Si acele gaze trebuie sa iasa la suprafata cumva. Si dupa atata rautate cat exista in lume e de asteptat ca Dumnezeu sa ne faca ceva cumva. Caci toti o meritam, la cat suntem de uraciosi si rai si nu ne mai saturam de a face rau.

Anonim spunea...

Eu sunt din Constanta .. Dintr-o ocalitate la vreo aproximativ 18 cm (nu vreau sa dau nume) Iar cutremurul nu a fost simtit de multi .. Eu cel putin nu l-am simtit deloc.. Stau la etajul 2.. Altii chiar l-au simtit si au vauzt cum se clatinau usile la dulapuri .. Dar ... :|

Volkus spunea...

Fratilor! De Dumnezeu sa vorbim! La el sa ne rugam! Este cea mai buna ocazia sa ne dam seama cate pacate am facut si ca putem sa nu le mai repetam pe viitor.
Doamne ajuta va zic! Eu sunt la etajul 12 si am crezut ca fac infarct...
http://top-secret.ablog.ro

Marius Bojor spunea...

Sunt de acord ca e multa rautate in lume, insa cutremurele nu sunt din cauza gazelor care trebuie sa iasa la suprafata, asta stie toata lumea.

Anonim spunea...

hai nu va mai speriati asa de rau de cutremur,,daca e sa ne ia dracusorul ne ia si din brate de la popa:),,ce va faceati daca traiati in japonia??acolo sunt cutremure zilnice de 4 si 5 grade si unu la saptamana de 7 grade,,eu am prins in japonia anul trecut fff multe cutremure si nu am mai murit. sanatate va doresc!!!

dontzumirela spunea...

Sal sunt din navodari si aici s- a simtit destul de bine nu foarte tare dar revigorant. Despre replici eu zic sa nu mai inflorim atata ca nu este cazul. Nu ai de unde sti daca v- a mai altul sau nu. Si ca opinie ref la cele afirmate anterior de un " coleg" de blog: nu cred ca te ajuta cu ceva daca stii dinainte ca urmeaza un cutremur. Atunci cam esti la mana sortii. Marmureanu este un tip fff destept si fff echilibrat. Ce vroiai sa- ti spuna ca a fost un cutremur foarte mare. Omul a spus ce tre sa auda populatia. Sper ca ai auzit de panica maselor. Fereasca cel de SUS. Gata restul e cancan va pup

Marius Bojor spunea...

Nu va fi nici o replica in aceasta noapte zice tot dl. Marmureanu. Dormiti linistiti!:)

Buru spunea...

Eu m-as duce afara in strada undeva la un loc sigur ferit de blocuri, ce ziceti ? :D

Anonim spunea...

Eu sunt din braila si exact cum zicea cineva mai sus, aici s-a simtit cutremuru pe putin 10 secunde. In plus eu stau la etaju 7 si tocmai am avut ocazia sa vad ce frumos danseaza blocu meu... Stau si aproape de linia de tramvai....deci knd simt trepidatiile vreunuia am impresia k vine alt cutremur:))

Anonim spunea...

eu stau in jud ct si nu am simtit NIMIC !

Cealaltă Ancuţă spunea...

Marius imi pare foarte rau sa te contrazic...dar ceea ce spui tu ca undele verticale sunt cele mai periculoase pentru cladiri e o ABERATIE. Cele orizontale sunt periculoase pentru structuri, cele verticale descarca cladirea de greutatea ei proprie. Cat despre adapostitul sub o mobila, e cea mai buna alegere si nu sub o usa ( e cea mai mare prostie) deoarece buiandrugii blocurilor noastre sunt slabi. Las ca o sa fie bine, dormiti linistiti deoarece nu are cum sa fie inca un cutremuri in aceiasi zi.

Andreea si Mircea spunea...

Eu bine ca nu am fost acasa ca stateam la 8...
Eram la cumparaturi.......si toata lumea a inceput sa se inghesuie pe la televizoare....oare de ce...

saby spunea...

poate radeti de mine, eu sunt clarvazatoare, nu o sa mai fie replica, sau daca da , in nici un caz ceva periculos ! e o tensiune in pamant dar nimic grav asa k stati linistiti !

Marius Bojor spunea...

TOT ceea ce am scris aici, in afara de perceptiile personale, este preluat de la televizor. Cred ca cele verticale sunt mai periculoase pentru ca ele vin - fiind unde - ca valurile marii, si exista riscul ca un capat al cladirii sa fie in sus, in timp ce celalalt e jos, si apar tensiuni de forfecare, spre deosebire de undele orizontale, care misca blocul ca pe un tort de gelatina.

Marius Bojor spunea...

@Saby, mai zi-ne!

Anonim spunea...

fratilor ls sibiu nu s-a simtit absolut nimic;dupa cum mai spunea altcineva numai in Dumnezeu ne putem increde desi la cat suntem de buni.........................Doamne pazeste-ne chiar daca nu o meritam!

Anonim spunea...

Buna seara ...ptr cine nu sufera atacuri de panica ..ca mine ..:(... la iasi s a simtit groaznic...eram la cumparaturi la mall ul din iasi la etajul 2 ...si au inceput sa cada pantofii de pe rafuturi...toata lumea se repezea spre usile de iesire din mall...care ..apropo sunt groaznice ..ma refer la cele de la intrarea principala...fereasca sfantul de ceva mai grav..ca ramanem blocati acolo..doamne fereste.... acuma sutn aks..sper sa dorm linistita noaptea asta... DOAMNE AJUTA...

Dia spunea...

Sunt chiar din Vrancea si stau la etajul 4:) Aici s-a simtit scurt. Cu cateva secunde inainte s-a auzit un huruit distinct si am avut timp sa realizam ca va fi un cutremur pana sa inceapa. Cat despre interventia lui Dumnezeu, foarte bine ca suntem credinciosi, dar aveti grija sa nu-L nedreptatiti fara intentie. E adevarat ca suntem foarte rai, dar in cutremure mor deseori si persoane relativ drepte. Interventiile divine au fost intotdeauna selective. Va veni si timpul cand rautatea isi va gasi leacul, dar deocamdata lucrurile pur si simplu se intampla :)

Anonim spunea...

In Moinesti ( Bacau) s-a simtit destul de ,, bine''.. Zanganeau doua sfesnice de cristal, de pe un raft de sticla, biblioteca intreaga se cutremura ! Ce sa mai spun de scaunul de sub mine sau monitorul care clantanea, cu ,, google-ul fugind..:(:(:

Anonim spunea...

Sunt din orasul COvasna,dar in momemtul cutremurului eram in Sfantu Gheorghe si chiar vorbeam cu mama la telefon ,cand dintr`o data imi zice:Aoleu,Cutremur!Stai linistita!L`am simtit destul de bine,eram intr`o baie a unui Fast Food si recunosc ca m`a speriat putin,cat despre durata,maxim 3 secunde,atat am simtit eu!:)

Marius Bojor spunea...

Sunt foarte interesante marturiile tuturor.

Intr-adevar, peretele acela de sticla si candelabrele acelea uriase de la Iulius Mall din Iasi sunt cam periculoase la cutremure... nu am putut sa nu ma amuz cand am citit de unde cadeau pantofii:)

Cred ca unii oameni mai sensibili sau aflati in zone mai linistite sau mai inalte au putut sa simta cutremurul chiar de la inceputul lui, adica de la 20:18:48... acesta a crescut in intensitate si varful lui a fost simtit de majoritatea, la putine secunde dupa ora 20:19, dupa care iarasi a mai continuat domol si s-a terminat la 20:23... destul de lung cutremurul asta, cand ma gandesc ca cel din 1977 - spuneau cei de la televizor - a durat 55 de secunde, dar cred ca 55 de secunde foaaaaarte lungi...! Ai mei spuneau tot asa, ca niste pahare puse unele langa altele la uscat in bucatarie au zanganit destul de mult timp...

Anonim spunea...

eu dormeam.
asa ca daca mai vine vreunu, sa-mi ziceti, ca stau treaz si-l astept.

Anonim spunea...

- pentru Sf. Gheorghe, cred ca apa, la baie, unde erai tu, se tragea singura.
- pentru Moinesti, esti cam filosof la miezul noptii... pun pariu ca_cartile au inceput sa se citeasca singure, unele pe altele
- pentru savy, Shakespeare a fost mai iute, "to be or not to be".. aceeasi nesiguranta si la el
- pentru Marius, iti multumesc, m-am mai linistit, citind ce ai scris
- pentru mine, daca dau drumul putin nelinistirii, cred ca aceste replici istete ar trebui sa raman dincolo de o eventuala moarte, asa ca imi dau blogu'. tulai, Doamne!
... incep sa ma sperii. pic de somn, dar incepe sa imi fie teama, caci acum constientizez, viata, moartea. totul vine!

sa-mi stea cartile pe rafturi!

VyTaMyNa spunea...

wwll...eu sunt din draganesty olt..si pot sa zik ka a fost primw cutremur din vyatza mea de 17 ani:)...eram singura akasa...ma uitam in oglinda si knd deodata a incepwt sa se zguduie bloku ku mn..staw la 3...nu am realizat ce se intampla..intrasem in panik...a durat vreo 8 secunde la mine...doamne mi-a fost o frika de moarte...dar dehhh...am scapat:))...

Anonim spunea...

buna si eu sunt din iasi. la noi sa simtit foarte bine .ma aflam acasa cand a inceput cutremurul.tata a fost in cutremurul din 77 si sa speriat foarte tare cand a inceput cutremurul .cel putin blocul dansa de zori nevoie. eu am inima mai de piatra.nu mam speriat cel putin bunika statea singura acasa si sa speriat foarte tare.
cei din vrancea da au avut un cutremur mai scurt decat noi.se stie ca inainte de cutremur iese un gaz foarte rar care face un zgomot alarmant.desi ma consider o pacatoasa m-am rugat la Dumnezeu.eu ma consider ceva ca sfantu petru la un moment dat il parasesc dar cand ma intorc Isus imi da puterea lui si fac ce este bine pentru toti. mereu ma gandesc la cei din jur nu la mine ce contez eu i viata pentru milioane de vieti e mai bine decat invers.
vecina mea are o catea nu va pot spune cum se auzea latratul ei inainte de cutremur parca o taia .si toti cainii de pe stada au inceput sa latre .la telivizor spunea sa nu ne incradem in suspiciunile astea cu animale .oameni buni cainii pisicile si pasarile is mult mai ascutile ca noi la simt si auz.mai bine ne incredem in ele decat in savantii nostri.
da era si de asteptat sa fie cutremur pentru ca sa demonstart ca o data la 30-35 de ani pamantul se zguduie peste tot e noi ne aflam la 32 de ani deci trebuia sa ne asteptam.in clasa a7-a inveti despre cutremure si urmarile lor. ar fi bine sa mai consultam si noi un manual de clasa a 7-a. ce va spun si din ce am auzit si am stocat in mintea mea nu o sa mai avem cutremure cel putin 1-2 ani dar la distanta de 35 de ani trebuie sa fie unul.asa ca de acum culcativa fericiti fara frica poate prin 2012-2013 o sa fie ,asa cred eu.
pentru in caz ca se darama casa sa aveti in casa o trusa de prim ajutor care sa contina:-lanterne3-4 cu baterii conplet incarcate
-bandaje,plasturi,servetele (pt a va apara nasul si ochii de praful iscat)
-biscuiti,ceva fainos orice (pemtru a tine de foame
-si apa cel mai important fara ea nu putem traii
-ce mai trebuie trebuie sa ne spuna specialisti si medicii

in timpu cutremurului foarte important nu sunati daca nu aveti nevoie de ambulanta,pompieri, si rude,oricum nu ati putea pentruca retelele se opresc pentru siguranta nationala,numai liniile pentru urgente merg (112).

BIBICU spunea...

DAK ERA UN CUTREMUR K IN 77 CE MAI FACEATI LA CEA MAI MICA LEGANARE FACETI PE VOI DE FRIK DAR ASA E ROMANUL DRAMATIZEAZA DIN ORICE

Marius Bojor spunea...

...si uite ca nu a fost nici un cutremur noaptea, am dormit foarte bine cu totii:)

Mi se pare interesant ca VyTaMyNa spune ca e primul cutremur din viata ei, si intr-adevar, mi-am dat seama ca sunt multi tineri care nu stiu cum e cutremurul... care o sa vada la un moment dat in viata lor cum e sa se legene blocul cu zecile de secunde... sau cum e sa te trezesti din somn de un uruit si de scrasnet de betoane si sa iti dai seama ca e momentul sa sari din pat pentru ca e cutremur:)

Acesta din 25 aprilie a fost unul micut, insa a avut intensitatea necesara sa fie simtit de foarte multi care, la fel ca VyTaMyNa vor tine minte multa vreme "primul lor cutremur".

Happy Earthquake!

Anonim spunea...

cand a inceput cutremurul eram in casa din pacate.un prieten de al meu era afara si a spus ca nu a sintit nimuk mai bine pentru el ca nu sa speriat.intrun astfel de moment cel mai bine este sati pastrezi calmul cel mai important.doamne fereste fiecare trebuie sa fie constient ca planeta asta Terra este in continua dezvoltare si placile tectonice sunt din ce in ce mai apasate de la atatea cladiri si plrostii ce se mai inventeaza. sa descoperit ca inainte cu cateva zile sau cu cateva minute inainte de cutremur se elimina un gaz foarte rar. vrancenii sunt obisnuiti ei sunt mai constienti ca stau exact la imbinarea placilor. iasiul la un cutremur mai mare |Doamne fereste sa nu fie este aproape terminat. nu doresc asa cv.
cel ce este capabil sa faca minuni este numai El Dumnezeu Isus impreuna cu Duhul Sfant. ar trebuii sa fim constienti si de ce ne arata si animalele ele au simtu si auzu mult mai dezvoltat si simpt inaintea noastra ce are sa se petreaca cu pamantul de sub picioarele noastra.pentru educatia poporului ar trebuii ca toti sa ne aducem aminte de ce scria in manualu de fizica din clasa a 6 a sau a 7 a.se pare ca majoritatea populatiei a uitat si asta e de rau.
in fiecare casa ar trebuii sa fie cate o trusa de ajutor cu lanterne cu un telefon cu antena ,bandaje .plasture.foarfeca .ceva fainos de haleala,si cv o patura subtire si ceva pt ati protejaochi si nasu de praful provocat daca se darama ceva .
aveti grija mai avem sa demonstat/descoperit ca o data la 35 de ani are loc un cutremur mare .noi suntem debea la distanta de 32 de ani asa ca peste 2-3 ani vom avea ceva proportii la zguduieli dar sa ne rugam cu totii sa nu fie nu doresc asa ceva .

bebe spunea...

Oh Doamne...eu eram in camera mea knd a inceput cutremurul...imi faceam lectziile:D....shi deodata dulapul din spatele meu a inceput sa se miste rau...shi televizorul la fel...iar eu ce sa zic am incercat sa ies din camera si sa ma indrept spre sufragerie...k acolo este pragul ushii sigur(in cazul casei mele)...dar nu puteam sa deschid usa camerii in camera ma aflam...deci nu puteam iesi din camera...am trecut prin niste emotzii....apropo am auzit ca replicile cutremurelor incep chiar si la cateva zile de cutremurul initial.....in cazul cutremurului de ieri mai pot urma replici????multumesc anticipat

saby spunea...

bine mai zic :D sunt o fata absolut normala doar ca am presimtiri si al saselea simt ceva mai dezvoltat, asta pentru ca aleg sa imi ascult instinctele...asa....nu o sa fie replici si daca o sa fie , ori imperceptibile, ori nimic grav, nu e nici un pericol ! si iata ca am avut dreptate :D

Sandra :) spunea...

eu am fost la agapia in timpul cutremurului. vorbeam la telefon cu o prietena de-a mea care imi spune la un moment dat: "cutremur. se misca televizorul". Ideea e ca la Agapia, jud Neamt nu s-a simtit deloc, deloc.

Marius Bojor spunea...

Replicile unui cutremur urmeaza la scurt timp dupa, poate maxim 2 zile se pot numi replici. E bine ca s-a mai descarcat tensiunea - ca sa apara un cutremur foarte mare, trebuie sa se acumuleze foarte multa tensiune, adica sa nu mai fie cutremure multi ani.
@Sandra, despre Agapia, ia uite-te pe harta sa vezi cat de departe este de Vrancea, si gandeste-te ca muntii Carpati au aparut tocmai datorita tensiunilor dintre placile tectonice... unda a plecat inspre exterior, doar la cutremure mari aceasta trece de munti. La cutremurul din 31 august 1986 eram in Timisoara si eu nu l-am simtit, insa altii l-au simtit... si a avut 7,1 Richter, iar la Iasi a fost simtit foarte tare.

Marius Bojor spunea...

Cutremurul din 4 martie 1977, ora 21,22 (M=7,2 şi I=VIII-IX½) este considerat datorită efectelor sale, ca unul dintre cele mai distrugătoare şocuri seismice care a lovit Romania în epoca modernă.

Adâncimea ultimului şoc a fost la 109 km, în dreptul localităţii Potârlagele-Buzău. Ruperea a plecat din focarul preşocului (M=5,5) la o adâncime de 93 km (latitudine:45,78;longitudine:26,78), la ora 21,21 şi 56,2 secunde, s-a propagat spre est şi sud şi după 4,7 secunde a ajuns la focarul şocului S1 la ora 21.22 şi 0,9 secunde (M=6,5) şi la o adâncime de 79 km (latitudine 45,72; longitudine:26,94). Acest focar a fost punctul de plecare al fazei principale a ruperii care s-a propagat spre SV şi oblic în jos. La o adâncime de 93 de km afost atins focarul şocului S2 (latitudine: 45,48; longitudine 26,78) după 7,6 secunde (ora 21.22 şi 8,51 secunde,M=6,5),după şocul S1.

Procesul de rupere a continuat şi la o adâncime de 109 km a fost atins focarul şocului S3 la ora 21.22 şi 15,4 secunde, având magnitudinea M=7,2. A fost un cutremur multişoc şi a fost înregistrat în Bucureşti de un accelerometru japonez tip SMAC-B (în curtea INCERC-Bucureşti) şi pentru prima dată , în urma prelucrării accelerogramei s-a văzut cum arată conţinutul de frecvenţe, rezultând pentru Bucureşti perioade mari de circa 1,56 secunde.

La nivelul întregii ţări, aproximativ 33.000 de locuinţe s-au prăbuşit sau au fost grav avariate. Au fost distruse numeroase şcoli şi spitale, şi-au pierdut viaţa 1.571 de oameni şi au fost răniţi 11.300. Nivelul pierderilor materiale înregistrate de economia românească s-a cifrat la circa 3 miliarde dolari. S-a impus şi s-a trecut la o nouă proiectare anti seismică având la bază noile date înregistrate şi prelucrate.

Cutremurele din 30 august 1986 (M=7,0 ; I=VIII ,adâncimea 133 km), 30 mai 1990 (M=6,7;I=VIII, adâncimea 90km) şi 31 mai 1990 (M=6,2;I=VII, adâncimea 79 km) au o importanţă specială, ştiinţifică, datorită numărului mare de înregistrări de accelerograme obţinute care au permis elaborarea unor hărţi reprezentând distribuţia acceleraţiilor în teritoriul extracarpatic, contribuind la definirea principalelor caracteristici ale seismicităţii României şi care servesc ca date de bază în realizarea hărţii de hazard seismic global a României şi a celor de hazard local (microzonări seismice) a localităţilor dens populate

Sursa: http://2006.informatia.ro/Article164406.phtml

Cata S spunea...

Eu nu am simtit nimic. Eram afara, ma chinuiam sa bag caruciorul de bebe in portbagaj.

Offtopic: asteptam un telefon...sau nu? :)

Marius Bojor spunea...

Buna Cata... foarte prins am fost in weekend, a fost ziua lui frate-meu, etc. Acum ca ma gandesc, intr-adevar, eu trebuia sa sun, asa e? Imi cer scuze pentru confuzie, sper totusi sa ne vedem in curand!

Anonim spunea...

eu sunt din Bucuresti,insa nu am simtit absolut nimic..la mine nici macar lustra nu s'a clintit vreun milimetru..si mai stau si intr'un bloc vechi,care ar fi trebuit sa se zdruncine din temelii..pt mine ramane un mister cum de s-a simtit la altii care stau in cladiri noi,construite dupa '89 si la mine deloc..

maslinuta_200 spunea...

ce sa zic a fost groaznic, m-am speriat foarte rau, mai ales ca la un post tv se tot preconiza ca v-a mai veni unul mult mai puternic

Anonim spunea...

stiti cumva la ce ora a fost cutremurul din 31 august 1986?

Marius Bojor spunea...

http://copiluatomic.wordpress.com/2008/06/14/mic-istoric-al-cutremurelor-mari-din-romania/

Anonim spunea...

excelentele voastre sa consemnez xeva desi la distanta an timp de eveniment dar necesar,. uitam sau ignoram ca noi si pe aceasta lume aparent antamplatoare suntem monitorizati cu exactitate de marele creator dumnezeu prin fenomenul de ,,rezonanra infinitezimala,, de notat ca acest termen stiintific an totalitate a fost emis de o cercetatoare astrolog de origine american,care l de fineste ca fenomenul care ne urmareste permanent este o legatura cu universul apropiat andepartat si foarte andepartat,.,,scuze pentru scrisul dificil,,nu agramat,,...am mai explicat cauza,..... mai recent am urmarit o prelegere de analta calitate condusa an media de domnul dr. dulcan un om de o valoare incomensurabila,.. se afirma insistent si nu antelegem ca viata actuala, este o repetitie an timp si spatiu cu un sens unic dus pentru evolutie pe scurt doar,.de pilda regretata doina badea s a nascut an ziua an care s a cosumat seismul din 1940 si a murit,,dumnezeu s o odihneasca,, an momentul1977,.lucru explicabil doar antr o ratiune unica,.... suntem condusi si monitorizati permanent asadar prin acest fenomen de ,,rezonanta infinitezimala,, si putem afirma doar ca din culpa noastra nu l stapanim an a ne fi decelate cele absolut necesare an aceasta viata,. va multumesc pentru permisiva intrare an spatiu excelentele voastre,.sic volo nihil sine deo,.

Default spunea...

abia am descoperit acest blog, eu sa va povestesc cum s-a simtit la bacau: veneam cu tata de la magazin, urcam scarile in bloc pana la etajul 2. deodata, am cazut cu fata in jos, nestiind de ce. cand ajung in apartament, mama speriata zice ca a fost cutremur, cazuse o planta artificiala de pe televizor pe jos, intradevar, realitatea tv a aratat ca a fost un cutremur destul de serios.