joi, 16 aprilie 2009

De Pasti, sarbatorim Pastele...

”Pastele este cea mai importanta sarbatoare crestina a anului, pentru prima data fiind sarbatorit in jurul anului 1400 inainte de Hristos.” - citesc pe un site si mintea mi se blocheaza. Cea mai importanta sarbatoare crestina a anului a fost sarbatorita inainte de Hristos? Hmmm... desi simplificata, afirmatia tot nu se leaga. Se pare ca oamenii, bucurosi fiind de faptul ca vine Pastele, nu mai fac legatura dintre crestin si Iisus Hristos si ne comunica senini - cum a facut o prezentatoare la TV cu mult ani in urma - ca ”...de mai bine de 2000 de ani, lumea asteapta noaptea Invierii...”.

Iisus a fost rastignit acum 1975 de ani si Invierea nu avea cum sa fie celebrata mai devreme, sau nu mai stiu eu sa calculez?

Si mai este ceva... cand eram eu mic era ”Pasti”... acum e ”Paste”... oare s-a intamplat la fel si cu ”capsunile” care au devenit ”capsune”?

Paste Fericit in pace si lumina!

5 comentarii:

Cata S spunea...

Dacă începi să calculezi de la anul 0, aşa e. Deşi sper să nu mă înşel, dar parcă ar fi 1976 de ani de atunci.
Însă, din ce îmi amintesc, se presupune ca nu s-a născut chiar în anul pe care îl considerăm noi anul 0, ci undeva între 7 şi 1 î.H. Mai degrabă undeva între 6 şi 5 î.H. Asta bazat şi pe întâmplările pe care le consideră lumea adevărate - cea cu porunca lui Irod de a ucide toţi pruncii, care se presupune că ar fi fost dată cam pe atunci.
Ştiu, ştiu, nu are mare importanţă în contextul a ce ai scris :)
Şi eu ştiam tot de Paşti. O fi din cauză că aşa se spunea în Moldova? :)

PS De Paşti sunt prin zonă, poate ne vedem ;)

Marius Pârciu spunea...

De acord cu termenii. Era Pasti, nu Paste. Acum au dat-o ca ar fi corecte amandoua.

Cat priveste sarbatoarea pascala... ea se celebra si inainte de Iisus Hristos, dar avea alte semnificatii.

Marius Bojor spunea...

@ Cata - am scazut matematic, dar cred ca mai degraba tu ai drepate - sunt cel putin 1976 de ani de atunci. Intrebare: Cum de esti atat de documentat, tocmai ai vazut un documentar? Ma gandeam acum ca denumirea s-o fi schimbat din cauza formei in care este folosit in injuraturi?

@Marius - evreii mai sarbatoresc si acum sarbatoarea Pesach-ului, a Trecerii din Egipt in locurile unde se afla acum. Este de fapt aceeasi sarbatoare, insa le ei se termina fix inainte de Vinerea Mare:)

Cata S spunea...

:)))
Foarte tare asta cu înjurăturile.

Nu ştiu, de ieri până astăzi am mai întrebat şi pe colegi, care sunt mai din sud, şi ei ştiu de Paşti, dar şi de Paşte.
Totuşi parcă nu spuneam Paşti Fericit, ci tot Paşte Fericit.

Marius Bojor spunea...

Cred ca varianta "Paste" a devenit mai frecvent folosit doar pentru ca pare mai cultivat deci mai corect. Va doresc un Pasti Fericit!