marți, 7 aprilie 2009

Lista lui Schindler regasita

O copie batuta la masina dupa lista lui Schindler, cel care a inspirat filmul lui Steven Spielberg a fost descoperita intr-o geanta Samsonite, printre alte documente, intr-o biblioteca din Sidney, Australia.

O descoperire la fel de importanta a fost si aceea a stenogramei discursului lui Schindler in fata muncitorilor evrei, o scena care a fost inclusa in filmul "Schindler's List", insa continutul exact al acestui speech nu a fost cunoscut pana acum.

Agentiile de presa spun ca "pasajul crucial al speech-ului lui Schindler este un apel plin de pasiune adresat muncitorilos sai de a nu lua razbunarea in propriile maini, ci sa lase curtilor de justitie sa faca dreptate". Un subiect etern discutat...

5 comentarii:

Cata S spunea...

Pentru început, ca să nu te superi că o să cârcotesc la postarea asta, o să-ţi zic că e interesantă. Chiar nu ştiam că au descoperit copia listei. E drept că poate că sunt unicul om de pe planetă care nu a reuşit să vadă filmul, deşi mi-am propus de multe ori.

Pe de altă parte, bine zici că e un subiect etern discutat. Zic asta din cauza datei la care s-a dat iniţial ştirea :)

Marius Bojor spunea...

:) Ziceam ca e un subiect etern discutat acela al indemnului ca nimeni sa nu isi faca dreptate singur, de unde legatura peste ani cu situatia lui Becali, nu? Sa iti fac un cd sa iti trimit filmul? Bineinteles, daca il gasesc la un magazin specializat.

Cata S spunea...

Of Doamne, m-ai prins :)
Ti-am rastalmacit vorbele...M-am amuzat mai mult de faptul ca m-ai facut sa citesc cu foarte mare interes o stire din 1999, de unde si carcoteala.
Pe de alta parte, eu recunosc ca vreau sa cunosc subiectul Jiji la minim. Daca n-ar scrie toate ziarele, nu s-ar auzi si vedea la toate radiourile si televiziunile despre asta, probabil ca n-as sti nici atat.
Nici despre Raduleasca nu stiu mare lucru din ce s-a intamplat.
E un exercitiu bun, dar nu prea ai cum sa te izolezi complet :)

Anonim spunea...

Da, interesant! :)

Marius Bojor spunea...

@Mihnea - multumesc pentru comentariu:) Cultura evreiasca a atras si a respins din acelasi motiv singular: misterul. O cultura care pentru pentru multi este (inca) misterioasa si sperie desi, de exemplu, multe dintre traditiile de Paste provin din traditia evreiasca! Happy Pesach, Mihnea!