vineri, 17 aprilie 2009

Salvati de fasole...

O postare pentru cei care au tinut post :) si care - sunt aproape sigur - au mancat si fasole.:)

In 1999, Umberto Eco a scris un articol in care se referea la cele mai importante inventii ale mileniului care tocmai urma sa se incheie... a enumerat cateva pentru a se opri la ceea ce el considera ca fiind cea mai importanta inventie a mileniului: fasolea. Nu stiu daca poate fi etichetata chiar ca o inventie la modul propriu, dar iata un extras din articolul (click pentru a-l citi tradus in engleza) lui Eco:

"Dar despre ceea ce doresc intr-adevar sa vorbesc este fasolea, si nu doar fasolea, dar si mazarea si lintea. Toate acest fructe ale pamantului sunt bogate in proteine vegetale, dupa cum stie oricine care urmeaza o dieta fara carne, dupa cum si un nutritionist sigur va insista asupra faptului ca o portie sanatoasa de linte sau boabe de mazare are valoarea nutritionala a unei fripturi groase, suculente. Acum, saracii, in acele indepartate Evuri Medii, nu mancau carne, decat daca reuseau sa creasca cateva gaini sau se ocupau cu braconajul (pentru ca vanatul din padure era proprietatea lorzilor). Asa cum am pomenit mai devreme, aceasta dieta saraca determina o populatie malnutrita, slaba, bolnavicioasa, scunda si incapabila sa aiba grija de campuri. Astfel, in secolul al X-lea, cand a inceput sa se raspandeasca cultivarea legumelor, acest lucru a avut un profund efect asupra Europei. Lucratorii au putut sa manance mai multe proteine; ca rezultat au devenit mai robusti, au trait mai mult, au facut mai multi copii si au repopulat un continent."

Umberto Eco, este profesor de semiotica la Universitatea din Bologna, autorul "Numelui Trandafirului" si a "Pendulului lui Foucault". Pentru cei care nu au auzit de el, era un autor la moda inainte Paulo Coelho si Dan Brown.:)

P.S.
Oare ar trebui sa credem ca in casele taranilor mirosea mai frumos inainte de secolul al X-lea?:)

6 comentarii:

1morning spunea...

Foarte interesant:)Si NYTimes ramane unul dintre putinele ziare care merita citite. Cat despre miros..n-avem motive sa credem ca s-a schimbat ceva intre timp :) In acelasi timp, in palatele aristocratilor (mi-a relatat un amic dupa o vizita la Versailles)exista un colt folosit pe post de wc iar unii nobili se stergeau la fund cu pudeli albi :)

Marius Bojor spunea...

Prin secolul 18 barbatii beau vin toata ziua in loc de apa, pentru ca era mai sigur si mai sanatos decat apa, de la care puteai muri... si astfel erau muci ziua intreaga. Intr-adevar (am vazut pe History mai demult) aveau si un tzucal in coltul camerei unde mergeau pe rand cand aveau nevoie:). Cat despre pudeli... bine ca au scapat intre timp de sclavia ciocolatei si am sa tin minte sa ma feresc de pudelii maro...:)

1morning spunea...

:)) pudelii maro si zapada galbena, niciodata sa nu-i atingi:)

Cata S spunea...

Al meu e bej. Se pune?

Interesante lucruri mai găsești, Marius. Eu nu cred că mirosea mai frumos. Cred că oamenii obișnuiți au descoperit apa pentru spălatul propriului corp mult mai târziu.

Marius Pârciu spunea...

:))) ce faza tare, asta cu pudelii... niciodata nu mi-au placut, deeeci as fi fost un fan al acestei... solutii. oare este igienic? :d

p.s. marius, mai adauga soia :))

Marius Bojor spunea...

Aoleo, Catalin are pudel. Nu stiam, ceea ce inseamna ca inchei subiectul acum. Cat despre apa, asa e, era considerata daunatoare sanatatii - ceea ce e de inteles, atata timp cat era infestata cu tot felul de bacterii si ciume. Cred ca lipsa apei a dus la inventia parfumului, si mai ales in Franta, pentru ca doamnele de la curtea lui Ludovic al n-lea avea capcane pentru purici sub fuste:) Despre Umberto Eco si fasole citisem mai demult...:)