joi, 2 aprilie 2009

Wag (whack) Becali

"Wag the dog" este numele unui film care incepe cu citatul "Un caine da din coada pentru ca este mai destept decat coada. Daca coada ar fi fost mai desteapta decat cainele, atunci ea ar fi dat din caine" si se refera (premonitoriu - pentru ca aparut exact in timpul scandalului sexual Monica Lewinsky - Bill Clinton) la faptul ca presedintele american, pentru a inlatura atentia presei de la un scandal sexual, porneste un razboi, cam la fel cum se presupunea ca a facut Bill Clinton cu Iraq-ul.

Ceea ce se intampla in zilele noastre este ca Traian Basescu "da" din Becali, pentru ca nu aveau intr-adevar un personaj mai mediatizat pe care sa il retina. De vreo doua saptamani, Becali a fost la toate emisiunile posibile: la Capatos, la Nasul, la Marutza... il "fezandau" probabil, ca efectul sa fie si mai mare in dimineata perchezitiei.

Nu am sa comentez aspectele legale ale retinerii lui Becali sau care este motivul pentru care a fost nevoie de aceasta "perdea de fum", insa ceea ce ma face sa ma intreb in ce tara traim este opozitia dintre imaginea lui Becali retinut, ridicat, perchezitionat (in timp ce hotii masinii sale stau bine merci acasa, probabil cu zecile cheile false de BMW, Audi, Mercedes pe masuta de la televizor, printre coji de seminte mancate in timp ce se uitau la ce a patit Becali), si zecile de jafuri la banci, bancomate, case de schimb si furturi de masini cu autori necunoscuti din ultima vreme. Politia si-a facut prioritatile in aceasta dimineata si au considerat ca la Becali au un "autor" cunoscut care poate fi retinut, se stie si unde locuieste, spre deosebire de zecile de jafuri, care au autori pe care nu au stiut de unde sa ii ia. "Hai la Becali acasa sa-l victimizam putin! Si pe drum ne gandim si la un motiv cat de cat."

La toate buletinele de stiri de aceasta saptamana, daca am schimba toate numele in nume spaniole, ai fi zis ca ne aflam in America Latina - pentru ca se vede care este raspunsul presedintelui la dezvaluiri facute in an electoral, si se mai vede ca totul este pregatit pentru a replica la aceste dezvaluiri. Sau poate lucrurile erau pregatite dupa modelul "paine si circ", si cum "paine" nu prea e, regleaza si completeaza cu "circ" la greu. Ce mai urmeaza dupa ridicari de acasa, perchezitii, retineri, termene de judecata - toate trase de par - ca sa stearga din memoria colectiva o serie de dezvaluiri legate de familia domnului Basescu?

Eu cred ca mai urmeaza sa ii planteze niste cocaina in buzunar lui Adrian Nastase, ca sa poata sa il plimbe si pe el cu catuse la maini. Cel putin asa s-ar intampla in America Latina.

P.S.
Si cred ca urmeaza sa il ridice si pe Geoana, daca indrazneste sa candideze: il vor prinde facand trafic cu caramele de contrabanda. Care ii vor fi furate mai intai.

P.P.S.
Daca Becali a fost ridicat la trei luni dupa un apel telefonic la numarul de urgenta 112... cum ar fi fost ca numarul sa nu fie unul pentru urgente? Este ora 1 noaptea si nu s-a dat inca o solutie la cererea de prelungire a mandatului de retinere al lui Becali. Eu cred ca va fi respins si va fi cercetat in libertate. Pentru ca pozele cu catuse la maini au fost deja facute. Update: Becali nu a fost eliberat; cred ca mai era nevoie de cateva poze.

6 comentarii:

Cata S spunea...

Stai liniştit, că-i dau drumul la recurs.
Aş fi vrut să scrii mai multe despre subiectul pe care vor să-l muşamalizeze prin arestarea lui Becali. Aşa, pare un articol cumva neterminat, dacă îl corelez cu titlul şi cu introducerea.
Pe de altă parte, toată lumea bănuieşte ce se întâmplă...:)

Marius Bojor spunea...

De aia nu am scris la care evenimente este ”perdea de fum”, pentru ca - desi nu prea mai apar la stiri - toata lumea stie subiectele de dinainte de retinerea lui Becali. Nici nu trebuie sa fie inchis mai mult de 29 de zile, este super-suficient si cred ca nici nu mai au la ce recurs sa ii dea drumul. Iar cei care nu isi dau seama despre ceea ce trebuia acoperit, e bine: se uita la tv si se distreaza doar cu atat. Articolul e terminat, crede-ma:)

quin spunea...

http://www.cotidianul.ro/i_auzi_una_basescu_l_a_arestat_pe_becali-79109.html

din care parafrazez ceva:
"Dacă Traian Băsescu a avut puterea să declanşeze reţinerea lui Becali, de ce nu ar fi avut puterea, aceeaşi putere, apăsând acelaşi buton, să oprească reţinerea lui Popoviciu?! De ce nu a oprit atacurile împotriva sa? E greu de dat un răspuns logic, Domnugâdea!
"

Marius Bojor spunea...

@quin - nu a reusit sa impiedice retinerea lui Popoviciu pentru ca nu-l interesa, l-au ridicat astia de la DNA din greseala. Dar dupa aia a spus: "Ce crima a facut Popoviciu? Ca a investit cateva miliarde?". Si tzac, nu i-au prelungit mandatul! Asta zic - ce spunea si Becali - daca la Popoviciu a spus asta, de ce nu a spus si ca "premierea nu e mita?". El atat vroia:)

quin spunea...

la becali dispretul fata de lege era ceva obisnuit. ca am ajuns ca sa ni se para dubios ca un interlop e virit in inchisoare e trist.

Marius Bojor spunea...

@quin - mirarea e generata si de faptul ca interlopii care fura masini nu sunt bagati in puscarie pentru ca au facut ei primii plangere. Si ma mai mir de numaru de masini furate si negasite din Romania, despre care nu credeam ca reprezinta un fenomen atat de mare, credeam ca se intampla rar si unele masini sunt gasite. Se apre ca unii de la "Furturi Auto" tolereaza foarte multi hoti de masini.