miercuri, 8 iulie 2009

"Michael Jackson" sau doar "Michael"?

M-am uitat aseara la serviciul desfasurat in memoria lui Michael Jackson... Ce am vazut? Nu imi dau seama acum, dar era un eveniment pe care nu puteai sa il pierzi. Prea mult timp m-am intrebat cum a murit Elvis Presley si ce au simtit oamenii cand a murit, ca sa pierd un moment in care se celebra viata unui artist cu care am fost contemporan.

Se pare ca oamenii au o memorie de durata medie pe care o folosesc mai mult, pentru ca aceasta le e mai utila. Spun asta si cand imi dau seama ca uitam ca Michael Jackson a fost vreodata negru - parca acela e o alta persoana, nu asta e senzatia pe care o aveti? Poate asa ne convine mai mult: Michael Jackson inainte si dupa revolutie. Michael Jackson cel negru, al americanilor, si Michael cel alb din Bucuresti, 1992. Si inca un Michael, si mai alb, mai ciudat, de care te feresti sa spui ca iti place, din cauza problemelor sale.

Dar cred ca Michael Jackson cel negru a contribuit de fapt cel mai mult la cariera artistului si la efectele sale transrasiale.

Cand stateam pentru prima oara cu coperta discului "Thriller" (bulgaresc? sarbesc?) in mana si ma uitam la imaginea lui Michael Jackson negru in costum alb, "sorbeam" toate detaliile - era cea mai mare fotografie cu MJ pe care o vedeam vreodata: tenul uniform ciocolatiu, batista cu desen de leopard de la buzunar, cureaua din piele de sarpe...frumos. Ce fotografii mai vazusem erau una-doua prin almanahuri, dar pe Michael Jackson dansand... niciodata inca - doar pe un imitator dansand pe strazile din NY, cu manusa alba, intr-un film la videoteca despre o trupa de break-dance. Doar atat.

"Asta e discul Thriller? Sunt cateva melodii pe care le stiu - Billie Jean, Beat it, Thriller - cel cu rasul de la sfarsit... dar restul nu prea le stiu." In tabara, saream cand auzeam vreuna din melodii: "E Michael Jackson, e Michael Jackson!"... doar vreo doua melodii pe seara, pentru ca banuiesc ca DJ-ul stia ce facea - cred ca doar Billie Jean si Beat It se potriveau unei discoteci, chiar daca era pentru copii...

Pentru romani, Michael Jackson (va dati seama ca e aproape substantiv, ca "mikimaus"?) cel negru ramane de descoperit... cel alb a concertat in Bucuresti, dar aceea era doar o fatzeta a entertainer-ului. Entertainer-ul e atat cel negru ("Michael Jackson" - a influentat foarte mult domeniul artistic) cat si cel alb (Michael - i-a influentat mai mult pe oameni decat domeniul) - michaeljackson-ul copilariei mele e negru, iar Michael-ul adolescentei e alb... cred ca m-a impresionat mai mult cel din copilarie, desi am mai multe amintiri despre cel din adolescenta.

Despre Michael-ul vostru ce puteti spune?

P.S.
Nu stiu de ce, dar nu am credinta ca in sicriul de la serviciul memorial se afla trupul lui Michael Jackson. In primul rand, nimeni nu stie unde a fost dus respectivul sicriu dupa serviciul memorial. In al doilea rand, un corp dupa moarte nu poate fi plimbat cum vor fanii, sau cel putin asa consider. In al treilea rand, ma strange in spate sa ma gandesc ca toata adunarea aceea statea in jurul unui cadavru... e macabru. Oricat de frumos a fost momentul si oricat de mult respect aveau dei prezenti fata de MJ, mi se pare ciudat ca un sicriu sa fie scos dintr-un cimitir (oare e voie?) pentru a fi dus doua ore intr-o sala de sport cu 20.000 de oameni. Chiar daca este vorba despre Michael Jackson.

6 comentarii:

News center spunea...

ca sa citez din Academia Catavencu... "S-a dus Maical. Am ramas cu MaiChel" :)

Marius Bojor spunea...

Mda, saracul... cica avea doar un puf ca de piersica pe cap. Chiar era chel, de la citostaticele pentru cancerul de piele. Pana la urma se pare ca ar fi fost totusi corpul lui Michael in sicriul de la serviciul memorial, insa era pazit de bodyguarzi ca sa nu fie luat de familie inainte sau dupa ceremonie, ca sa il inmormanteze in privat.

News center spunea...

da stiu....tragic...cat a putut sa indure un om care a fost "an instrument of nature" cum insusi spunea. P.S. Ce era in academia catavencu "MaiChel" era vorba despre basescu :)

Marius Bojor spunea...

Nu am facut legatura intre MaiChel si seful statului, din cauza ca nu am citit articolul respectiv. Insa era o un joc de cuvinte care nu m-a dus direct la dl. Basescu:).

Tragismul vine de acolo de unde nu te astepti... geniul se ridica la suprafata printre gunoaiele vietii cotidiene a respectivului, indiferent despre cine e vorba, mai ales ca granita de la geniu la nebunie e foarte permeabila.

Marius Bojor spunea...

Nu am facut legatura intre MaiChel si seful statului, din cauza ca nu am citit articolul respectiv. Insa era o un joc de cuvinte care nu m-a dus direct la dl. Basescu:).

Tragismul vine de acolo de unde nu te astepti... geniul se ridica la suprafata printre gunoaiele vietii cotidiene a respectivului, indiferent despre cine e vorba, mai ales ca granita de la geniu la nebunie e foarte permeabila.

Anonim spunea...

mda suntem j noi doar dupa ce nu mai sunt le recunoASTEM ADEVARATA VALOARE MICHAEL.ELVIS,MARIAN COZA SI MULTI ALTII CONDOLEANTE FAMILIILOR