joi, 12 iunie 2008

Costel Busuioc de South Wales



Acum exact un an in urma, Paul Potts (caci despre el este vorba in titlu), castiga emisiunea concurs "Britain's Got Talent" din 2007. Vanzator intr-un magazin de telefoane mobile, el a intrat in concurs dorind sa cante opera, printre ceilalti participanti care isi demonstrau un anume talent al lor, a cantat precum se vede in extrasul video de mai sus si in final a si castigat acest concurs.

Acum Paul Potts are concerte, canta cu alte vedete ale muzicii clasice, a scos albume, si-a indreptat dintii;), a fost invitat la Oprah (lucrul acesta nu e minunat in sine, ci ne arata audienta la care a fost expus) etc. Povestea aceasta fantastica seamana foarte bine cu cea a lui Costel Busuioc si ma astept sa semene si cu cea a Lindei Teodosiu, care a castigat cateva etape (daca nu si concursul) din emisiunea "Deutschland sucht den Superstar".

Povestile seamana, insa cu doua diferente. Consider ca Paul Potts are o voce mai buna decat a lui Costel Busuioc (nu vreau sa fiu lipsit de patriotism dar fac aceasta comparatie pentru ca i-am ascultat pe amandoi)si mai mult, are si o tehnica mai buna. Nu sunt atat de priceput la muzica clasica pentru a-mi da seama de tehnica vreunui cantaret de opera, insa diferenta dintre cei doi la tehnica se simte, dupa cum se vede faptul ca Potts este mai relaxat cand canta decat Busuioc.

Dealtfel, Paul Potts a fost contestat dupa castigarea concursului, pentru ca s-a aflat ulterior faptul ca - vanzator, vanzator, dar unul pasionat de opera si atent cu aceasta calitate a sa, de a avea voce - inainte cu un an de concurs economisise bani pentru a urma scoala de vara a lui Luciano Pavarotti, maestrul fiindu-i profesor. Ca sa arate ca nu tehnica invatata de la Pavarotti i-a schimbat destinul, ci vocea sa - pe care o avea si inainte de a merge la scoala de canto din Italia - a spus ca "a fost sigurul dintre elevii lui Pavarotti caruia maestrul l-a rugat sa ii cante o piesa de doua ori".

Un comentariu:

Marius Pârciu spunea...

Nichita sau Oprea? http://www.iasimedia.ro/blog/2447/