marți, 6 ianuarie 2009

ING? N-am.

Va povestesc una cu ING.

Mi se pare ca sunt firme, banci, tot ce poate aparea in Romania, publicul le place, reclama merge, si se dezvolta. Insa se dezvolta mai mult decat le poate pielea si la un moment dat clientii o patesc... Dau aici exemplul ING, insa si RDS au probleme cu serviciul clienti, si UPC, si mai cine stie cine.

Povestea mea incepe in vara. Am reusit sa ajung in Nicolina sa platesc gazul. Coada este afara, insa ea poate fi inselatoare. Inauntru randul poate sa faca coturi si ceea ce din afara pare un rand cu 4 persoane, inauntru poate fi un rand cu 100 de persoane. Ma rog. Intru, stau la coada... la intrarea inspre cea de-a doua casierie, un om mai in varsta are un birou cu pliante ING. Treaba lui. Stau la coada vreo jumatate de ora. Cald, miros, aer inchis. Cand sa ies, cel de la ING ma intreaba daca nu vreau sa imi fac card. Nu vreau, insa ii primesc pliantul si mi se aprinde un bec atunci cand imi spune ca "daca imi fac card ING, pot plati gazul online".

Hopa, buna idee!

"Dar eu nu pot sa alimentez cardul."
"Ba puteti, ca este un automat la hotelul Moldova care va primeste bancnotele din strada, ca sa alimentati cardul."
"Ei da."
"Serios!".
"Bine, pare o idee buna, dar nu sunt inca hotarat sa imi fac card."
"Uite, completati formularul, va fac o copie la buletin, si va sun maine sa imi spuneti daca v-ati hotarat. Daca nu, rup formularul si nu va faceti card."
"Bine, astept sa ma sunati"

Peste o zi, m-am mai gandit, si imi fac card. De ce sa caut sa ajung la casierie la E-On pana in ora 4, sa stau la cozi de minim jumatate de ora? Mai bine prin card. Cand ma suna omul, ii spun sa imi faca card.

Peste vreo saptamana, imi vine prin posta un plic cu interiorul negru. Este PIN-ul de la card. Am sa il pun bine, deoparte, si am sa merg cu el sa imi ridic cardul. Trece mai mult timp si deja, cand imi aduc aminte de cardul ING, imi dau seama ca nu stiu unde e PIN-ul. "Ei, am sa il ridic cand am sa gasesc PIN-ul".

La un moment dat, primesc un telefon:

"Alo, domnul Marius Bojor?"
"El"
"Ati facut o cerere de card la ING?"
"Am facut"
"Si l-ati ridicat?"
"Nu, pentru ca am pierdut PIN-ul"
"La noi apareti in baza de date cum ca nu ati ridicat cardul, insa puteti sa mergeti la sediul ING din Podu Ros sa ridicati cardul"
"Dar v-am spus ca nu am PIN-ul"
"Il puteti ridica si fara PIN, colegele mele va vor ajuta sa primiti un al PIN"
"Pai am sa ma duc, atunci, multumesc"
"La revedere"
"La revedere"

Ma duc la ING in Podu Ros.

"Buna ziua, am primit un telefon de la dumneavoastra ca imi pot primi cardul"
"Buna ziua! Stiti PIN-ul?"

In mintea mea, m-a intrebat daca stiu CNP-ul

"Sigur. Aaaaa, PIN-ul? Ala nu il am, ca nu l-am mai gasit"
"Atunci nu va putem da cardul"
"Dar am primit un telefon cum ca il pot ridica"
"Nu, nu puteti. Fara PIN nu va putem activa card-ul si nu il puteti ridica, si nu putem nici sa va dam alt PIN daca nu e activat"
"Dar dumneavoastra m-ati sunat!"
"Nu noi, colegii de la Bucuresti"
"Bine, atunci vreau sa anulez cardul"
"Sigur, completati formularul acesta, semnati aici si aici"

Peste cateva zile, gasesc PIN-ul. Merg din nou la ING.

"Stiti, am anulat un card la care intre timp am gasit PIN-ul. Vreau sa stiu daca il pot primi din nou."
"Nu puteti, pentru ca nu aveti inchis contul de la card"
"Pai am renuntat la el!"
"Ati anulat cardul, dar nu ati inchis contul. Ca sa inchideti contul, trebuie sa platiti 200.000 de lei, cu cat apareti dator la noi, pentru administrarea contului."
"Ha? Dar nu am folosit contul. Nici nu am primit cardul pentru contul respectiv! De ce sa platesc ceva de care nu am beneficiat?"
"Incepand cu a n-a luna, sunt costuri de administare ale contului"
"Bine, vreau sa platesc cei 200.000 si sa inchid si contul"
"Puteti plati prin cineva care are card la ING, sau cu buletinul la ghiseele noastre."
"Vreau sa platesc cu buletinul."
"A.... daca platiti cu buletinul, puteti plati doar la sediul din Copou, numai acolo se poate"
"Duceti-va naibii cu tot cu cardul si conturile voastre!"

Si acum am 200.000 de platit la ING pentru nimic. De lei vechi.

11 comentarii:

Lucian Pricop spunea...

Urât din partea lor, ar trebui să înceapă să taxeze doar de când se activează cardul. Ar fi bine să mergi să plăteşti sau să depui o plângere şi la ei şi la OPC. Dacă rămâi cu datorie, nu numai că va creşte, dar vei apărea cu datorie când vei vrea să iei un credit de la orice bancă...

Stefan-Andrei STICEA spunea...

da si multi alti studenti ca au venit si ne-au facut carduri in camin si nu stiu daca a mers cineva sa le ridice, ne prostea ca ne da nu stiu cati bani daca aducem un nr de studenti si asa si-a facut tot caminul si toti au datorie ... nici ca am sa o platesc

adrian caliman spunea...

asta-i de pus pe scena intro piesa de teatru

garzanti spunea...

dute la casierie in Copou la bajetzi tre' sa le mai dai 7,5 comision de depunere de numerar

sincer eu zic sa te duci sa le dai aia 20 de lei si comisionul de depunere de numerar (7,5 lei era in noiembrie 2006), caci daca trece un an te incalta cu inca un comision de 60 de lei se cheama pt extras de cont anual

filiala din Copou e singura filiala a bancii din Iasi, restul sunt doar francize

Marius Bojor spunea...

@Lucian
Nu ii intereseaza cand se activeaza cardul, ei fac diferenta intre card si costurile de administare a contului. Cred ca de fapt fatuca de la ING din Podu Ros mi-a spus ca nu pot renunta decat la card, iar contul il pot inchide numai cand platesc costurile de administrare. Un cont poate fi folosit si de la ghisee, fara card, si asta e adevarat. Eu nu faceam diferenta intre card/cont pana la povestea asta. Am sa platesc, nu am ce face. OPC-ul spune ca daca scrie in contract ca sunt costuri de administrare, atunci ING sunt acoperiti.

@yda
Bravo, ma bucur ca nu sunt numai eu cu datorii la ING.:) Poate ca nu faptul ca trebuie sa platesc bani m-a suparat cel mai tare, cat faptul ca ei nu mi-au "administrat" nimic si ca trebuie sa ma duc in Copou ca sa platesc. Dupa stilul clasic, romanul trebuie sa stea la coada ca sa isi plateasca datoriile.

@Adi
Da, e ca aia cu "Asta e strada Pacientei?" "Amice, esti idiot!". Am taiat mult din discutia cand am aflat ca trebuie sa dau bani pe degeaba, dar poate ca eu nu sunt cel mai mare povestitor. Ar putea un scenarist de la CCS sa isi faca un card la ING si sa nu il ridice... si ar scrie o piesa, vorba ta:)

@garzanti
Faptul ca sunt francize imi explica de ce unii doar par profesionisti, cand ei sunt angajati de pe strada, dupa "look". Fata cu care am vorbit nu avea deloc calitati de lucru cu publicul, si se tot intrebau una pe alta ce e de facut.

Multumesc pentru sprijinul moral, am sa imi fac drum prin zapada sa platesc datoriile la ING:)

garzanti spunea...

@yda
Acei studenti au luat tzeapa vor vedea curand, cand vor trebui sa achite comisioane pentru ceva ce nu au folosit, iar chestia ca sa ramana cu cardul lor nu prea merge, caci de baga in lista datornicilor is pt jumate de euro si vor vedea acei studenti peste 2-3 ani ce inseamna asta. Au facut bani cei care aduceau clienti noi, aici mi se pare totusi imoral si din partea bancii sa nu faca niste verificari prealabile despre ce este vb, cand ma duc eu sau dl Bojor e una suntem adulti la 30 de ani si e problema noastra, dar aia sunt niste copii chiar daca au peste 18 ani. Pe termen lung banca are numai prejudicii de imagine, pentru ca acei oameni nu vor folosi cardurile, se vor trezi cu comisioane ce trebui achitate si scrisori pe acasa, inscrieri in lista neagrea cea ce va genera suparare, vor vb de rau banca pe la prieteni, pe forumuri, pe bloguri, etc.

Si asta pt un portofoliu aparent mare de clienti, iaca de aici vine criza, ING aparent are un numar mare de clienti, altii ii refinanteaza si tot asa, dar de fapt profit genereaza un numar mic de oameni :)

@marius
sincer... nu cred ca ar trebui sa te bucure ca si altii sunt in situatia ta...

contul poate fi folosit si la ghisee cum zici tu... dar ING nu prea are ghisee, contul curent il poti folosi in 90% din cazuri doar daca ai card. De ex la nivelul Iasului este un singur ghiseu ala din Copou, dar depunerea si extragerea de numerar nu este incurajata (comisioanele fiind mari, de aia ai comision la depunere), tocmai ca sa reduca personalul si implicit costurile si automat trebuie sa folosesti self-servicurile lor, inclusiv angajatii Coca-Cola cand depun incasari de zeci de milioane se duc la Self Service-urile respective.

ING are o singura filiala pe oras pt prima operatiune de depunere de numerar, iar restul sunt francize pt racolat clienti. In rest totul se face electronic, idea in esenta mi se pare buna, insa cum ai spus angajatii din francize mi se par slab, in timp vor avea aceleasi probleme care le are acum de imagine Volksbank, care pt dezv initiala a folosit tot francize.

Daca tot te intereseaza banci pe net, iti poti face in Insulele Virgine la o banca de acolo, trimiti prin fax sau mail copie dupa id si pasaport, iti trimit prin posta pin si card, ai iBnanking e super tare.

Marius Bojor spunea...

@garzanti - Nu ma bucuram ca sunt si altii in situatia mea, faceam si eu haz de necaz, pentru ca nu mi-a convenit sa aflu ca trebuie sa le dau bani, iar 200.000 este suma destul de imprtanta pentru un student. Mie de fapt imi trebuie un card cu care sa fac plati prin paypal, daca mai gasesc ceva interesant de cumparat pe net sau pe ebay.

garzanti spunea...

Ce trebuie sa le zici la banca de paypal sau internet? aia se infioara cand aud de net, au o frica instictiva. Cere ferm CVV1 si CVV2, si ti se va da, dupa aia poti face ce cumparaturi vrei.

Marius Bojor spunea...

Corect.

Anonim spunea...

Frateeeeeeeeee!! Asa e romanu'. Tot vina lui este, tot el e nemultumit!!

Anonim spunea...

fraiereala romaneasca ! niste paraziti care sug ca lipitorile de la niste amarati fortati de jmekerii alesi sa isi faca card .