miercuri, 18 februarie 2009

"Asta cu shunca, e belea"

Gardianul ne spune ca se preconizeaza introducerea unei "taxe pe alimentele nesanatoase", cele cu grasimi fiind primele in lista, fapt care o face sa aiba numele popular de "taxa pe colesterol":

"O solutie ce va intampina rezistenta industriei alimentare este taxa pe produsele nesanatoase, care se percepe deja in Germania si in tarile nordice. Ideea de la care s-a pornit este ca sa se diminueze contributiile asiguratilor la Asigurari si sa plateasca mai mult cei care doresc sa adopte comportamente nesanatoase. La tigari si alcool, cumulat, taxa pe viciu a adus 400 milioane de euro anual. Lista alimentelor cu continut crescut de grasimi, supuse suprataxarii, ar urma sa fie in acord cu listele europene, dar numai carnea cu grasime totalizeaza vanzari de 1 miliard de euro, anual, fara a aminti de chipsuri si produse fast-food. Pentru ca industria de profil se confrunta cu reducerea cererii in acest an, taxa va fi la cel mai scazut nivel posibil, dar principiul trebuie introdus atat ca solutie de finantare, cat si ca metoda de preventie a bolilor cardiovasculare. De altfel, statul se angajeaza sa investeasca in depistarea precoce a cancerului, dar si in programul de cardiologie, unde inregistram cele mai mari mortalitati la nivel european."

Preocuparea mea nu e pentru bacon, ci ma gandesc ca in Romania toate alimentele sunt nesanatoase, deci ar urma ca toate sa fie impozitate.;)

E groasa. Si ma mai gandesc la ceva si ma inspaimant: ce ar mai urma sa fie taxat/impozitat? Cum s-ar plati o eventuala taxa pe... dar pe...? Eu, dupa taxa pe grasimi, as baga urgent o taxa pe hartia igienica, dupa principiul FIFO - First In, First Out; e bine sa impozitam intrarile, dar si iesirile... iar laxativele? Hmm... TVA redus... compensate 100%. GRATIS! La fel si iaurtul cu bere. Amestecate delicat in aceeasi halba:)

Si tot pe acelasi principiu, la tot ceea ce se plateste intrare, as baga o taxa de iesire. "Aha, e 2 noaptea... vrei sa pleci acasa de la club? Ia da tu si taxa la stat, altfel ramai aici." sau "Tza placut popcorn-ul? Ia vezi, mai ai? Aha, doar niste boabe... si vrei si la baie. Ia plateste tu taxa la stat daca tot ai platit sa vezi filmul". Iar la restaurante? "Mancarea costa 2 lei... iar tacamuri? Va putem da doar dupa ce achitati taxa la stat de 1 leu" si "Patronul va roaga sa ii dati o felie de pizza domnului in costum, dansul este de la colectare impozite si taxe".

O sa ajungem ca in America... pastram preturile vechi, dar adaugam "+tax".

P.S.
Oare hotaram noi care parte din bacon o dam la stat?

Niciun comentariu: