joi, 12 februarie 2009

Moment nefericit

Consider ca momentul in care Traian Basescu si-a ales sa vorbeasca despre "epurarile cetatenilor de alta etnie" care au loc in primării deţinute de etnici maghiari (oare chiar asta a fost expresia textuala?) nu a fost unul bine ales, desi cred ca era calculat mai de demult si trebuia scos in presa acum.

In aceste zile, cand pe toti ne-au emotionat gesturile maghiarilor obisnuiti fata de tragedia lui Marian Cozma, cand trupul lui tocmai a ajuns in tara si ne-am simtit foarte apropiati de unguri, care au aratat atata caldura si tristete, cred ca a discuta despre aceasta etnie din Romania, acum, este cel putin un fapt nefericit.

Insa acesta este doar un pas din lungul drum al lui Traian Basescu catre al doilea sau mandat. Vizita din Ungaria a fost unul dintre primii pasi ("Romania nu va acorda niciodata drepturi colective minoritatilor"), dupa cum si desele vizite in Harghita si Covasna au fost si vor fi parte a campaniei electorale prezidentiale. Publicul tinta? Romanii din acele judete, romanii din strainatate care se simt ai nimanui si nu prea sun de stanga - atata timp cat au ales competitia pentru un loc de munca din Vest - precum si electoratul lasat vraiste de PNG si PRM. Va reamintesc ca in prima campanie electorala prezidentiala a lui Traian Basescu au fost mesaje preluate de la PRM de genul "PD face ordine".

In concluzie, se poate presupune ca mesajele campaniei electorale prezidentiale ale lui Traian Basescu din 2009 vor fi o impletitura de nationalism cu indemnuri la speranta, adica ceva intre Vadim, Becali si Obama. Pentru ca protectia sociala va fi lasata in grija Guvernului, iar acesta va da chix... iar Traian Basescu nu face promisiuni in care nu crede nimeni, ci doar promisiuni in care crede cea mai mare parte din lume.

Memoria lui Marian Cozma si tristetea prietenilor lui unguri puteau fi lasate in liniste, macar o saptamana.

P.S.
In sfarsit, am inteles de ce trebuiau sa apara aceste accente nationaliste in presa in aceasta perioada: in aceasta duminica - 15 februarie 2008 - clujenii sunt chemati la vot pentru desemnarea noului primar al municipiului, dupa plecarea lui Emil Boc la Bucuresti ca prim ministru.

Niciun comentariu: