luni, 27 iulie 2009

Masoni ca noi


Compasul si echerul

"Compasul si echerul sunt simbolurile de baza ale masoneriei, necesare pentru ridicarea unor edificii stabile si drepte. Prin analogie, devin simboluri ale virtutii si constiintei care conduc la perfectionarea spiritului. In aceasta cheie se poate identifica in Echer Moralitatea si in Compas Spiritualitatea. In alti termeni, Echerul simbolizeaza sinceritatea si justitia intentiei, a hotararii si a operei, adica reprezinta o obligatie, o norma imuabila, un trebuie, in vreme ce Compasul semnifica hotararea, capacitatea, geniul. In cadrul gradului de ucenic, primul simbol il controleaza pe al doilea, in timp ce in cadrul celui de-al doilea grad, cele doua simboluri se echilibreaza, iar in al treilea compasul controleaza echerul. Astfel, pe grade, sunt semnificative raporturile dintre cele doua puteri" - gasim pe Internet semnificatiile acestor ustensile utilizate in zidarie.

Desenul de mai sus nu este sigla vreunei loje masonice, ci este stema Universitatii Tehnice Gh. Asachi din Iasi. Tot nu am inteles semnificatia cartii inchise invers, care apare si pe stema Universitatii Al. I. Cuza (despre care s-a spus la randul ei ca ar avea elemente masonice). La utilizarea cartii in heraldica, se spune ca daca apare deschisa semnifica o manifestare a stiintei, iar daca sunt inchise inseamna consiliere.

Codul lui Asachi

Niste studenti au gasit o explicatie, citand o sursa istorica: <<"Despre revolutionarii romani de la 1848, este mai usor sa spui cine nu a fost mason, decit cine a fost, zic specialistii in istoria masoneriei. Explicatia vine atit din faptul ca o intreaga generatie de tineri boieri a studiat la acea vreme in scolile pariziene, unde masoneria era in floare, dar si din faptul ca „ toti cei trei mari ctitori ai invatamintului romanesc, Gheorghe Lazar, Gheorghe Asachi si Ion Heliade Radulescu, au fost masoni“, afirma Nestorescu-Balcesti.>>

Daca pentru compas si echer e simplu de aflat care le sunt semnificatiile, pentru cartile inchise invers tot nu am gasit semnificatia. Cine stie?

P.S.
Spiru Haret nu a fost si el mason?

2 comentarii:

un român blând! spunea...

daca toti "elevii" ar privi spre catedra de "constructii si ctitorii" cartea ar sta inchisa in fata "profului"
cam asa e si cu piramida
cel ce sta in varf are dreapta in dreptul stangii celui de la baza..
e ca si-n bancul cu "conteaza de ce parte stai... :)

Club Mania spunea...

Ai observat steaua lui Davin in stema?