marți, 24 iunie 2008

Acarul Calin si cainii maidanezi


http://www.cartoonstock.com/newscartoons/cartoonists/mba/lowres/mban1562l.jpg


„Calin se ocupa de ciinii comunitari. Eu voi sprijini orice hotarire se va lua. Trebuie sa facem si noi o analiza, iar acolo unde au aparut probleme, trebuie rezolvate" spune domnul Ion Apostol, directorul Salubris in Ziarul de Iasi. Domnul inginer sef Valentin Calin este cel care va avea in atributii cainii comunitari. "Vreau sa fie numita o noua persoana care sa se ocupe doar de ciinii comunitari. Acest serviciu trebuie regindit in totalitate" spune domnul primar Gheorghe Nichita.

In primul rand, daca "domnul Calin" se va ocupa de cainii comunitari, este rau. Nu il cunosc, asa ca nu este rau din cauza aptitudinilor profesionale ale domniei sale. Este rau pentru ca intotdeauna vina este si va fi a acarului Paun. Daca domnul Valentin Calin se va ocupa de cainii comunitari, deja pot sa spun ca este rau pentru Iasi si pentru ieseni, in primul rand. Considerata a doua problema a Iasului dupa drumurile rele din municipiu, ea este considerata atat de importanta, incat va intra in atributia domnului inginer sef de la Salubris. Nu a primarului, nu a directorului. Fiindca in final e vorba tot doar de munca, nu stiu de ce nici dl. primar, nici dl. director nu se angajeaza ca vor rezolva aceasta problema. Dar poate se stie deja ca problema nu va fi rezolvata, si de aceea nimeni nu-si pune si "banii acolo unde a pus gura", cum ar suna o traducere aproximativa a unei expresii englezesti.

In primul rand, trebuie ca aceasta problema sa fie considerata una de importanta strategica pentru Iasi si sa fie tratata ca atare, adica sa fie pe agenda primarului macar saptamanal, daca nu zilnic. Am rasfoit din nou "Strategia de dezvoltare economico-sociala durabila a Municipiului Iasi Orizont 2020" si nicaieri nu se vorbeste despre cainii comunitari. "Rasfoirea" a constat, pe langa parcurgerea paginilor, si in cautarea cuvantului "caini" in documentul .pdf. Nimic.

Pentru ca aceasta problema sa fie tratata cu toate fortele si corect, inca de la inceput, ar trebui infiintata o Agentie Locala pentru Protectia Animalelor (sau cum s-ar vrea sa se numeasca). Interesanta este denumirea asociatiei omoloage din America, ASPCA - American Society for the Prevention of Cruelty to Animals, care inseamna "Societatea Americana pentru Prevenirea Cruzimii fata de Animale" (spre deosebire de YMCA, care inseamna altceva:)

Aceasta agentie locala ar trebui sa includa, pe langa departamentul de la Salubris ce ar urma sa iasa din schema societatii, si asociatiile locale de protectie a animalelor, cum este "Sf. Mucenic Trifon" prin parteneriate sau colaborari clar stabilite. Aceste asociatii ar trebui sa fie atentionate ca ele nu sunt chemate la cheltuirea banului public, deci asociatiile nu ar veni la "impartire", ci ar trebui sa sprijine strangerea de fonduri de la persoanele fizice dornice sa contribuie, in plus pe langa "taxa de caini" (cu care nu stim ce s-a facut, fie vorba intre noi), cu sume necesare strangerii de animale fara stapan, sume pentru personal, pentru ingrijire etc. Aceasta agentie locala ar trebui sa fie si in parteneriat cu Universitatea de Agronomie si Medicina Veterinara, pentru ca o componenta principala ar trebui sa fie munca voluntara in ceea ce priveste ingrijirea animalelor din padocul agentiei. Deasemenea, cabinetul de medicina veterinara arondat ar putea sa acorde servicii si altor animale, daca stapanii lor sunt de acord sa plateasca, ca o sursa de venit suplimentara.

Aceasta agentie locala ar trebui ca in activitatea ei sa aplice noua lege pentru protectia animalelor, nr. 9/2008 si sa pregateasca terenul pentru o eventuala Politie a animalelor. Nu am citit legea respectiva - desi am cautat-o - , dar am inteles ca normele metodologice nu sunt nici acum adoptate desi trebuiau adoptate in termen de 60 de zile.

Pe de alta parte, cainii comunitari ar trebui declarati proprietate a municipalitatii, asa cum sunt inmates declarati in America proprietatea statului, iar cine vocifereaza impotriva ridicarii cainilor comunitari (si a pisicilor, ca sa fim corecti, ca exista si problema pisicilor comunitare:), sa raspunda ca si cum ar impiedica Primaria sa isi foloseasca proprietatea asa cum doreste. Cei care nu sunt de acord cu aceasta proprietate a Primariei asupra unui anume caine, sa faca o cerere scrisa pentru a adopta un anume caine, sa i se faca acelui caine un implant cu chip electronic pentru a i se putea verifica istoricul si proprietarul, dar acel proprietar trebui sa raspunda de acel caine in conformitate cu Legea Animalelor de Companie, adica 100%, in sensul ca daca un caine este descoperit umbland lelea, dar el are un proprietar care l-a adoptat, atunci acel proprietar sa sufere consecintele. Pe de alta parte, daca cineva vrea sa adopte un caine care nu se poate adapta la viata de apartament, atunci sa poata reveni asupra cererii de adoptare, insa sa lase Primaria sa isi intre inapoi in drepturi.

Altfel, sper ca domnul Calin sa citeasca toate lucrurile de mai sus, pe care le are de facut in viitor, adica toate frazele de mai sus care contin "ar trebui".

P.S.
Credits pt. idee: Marius Danga.

4 comentarii:

Marius Pârciu spunea...

Problema este ca “inginerul Calin” era unul dintre cei care chiar facea treaba. Din motive necunoscute, primarul, in loc sa-l dea afara pe “directorul Apostol”, l-a dat afara tocmai pe “inginer”, acordandu-i primului un termen de gratie de sase luni. Cine isi mai aminteste, vara trecuta “directorul” a mai primit un avertisment... ramas insa fara urmari. Problema nu e la “ingineri”, ci la “directori”.

Chestiunea cainilor comunitari este una spinoasa si nu poate fi rezolvata decat prin eutanasie (lucru interzis de lege... si chiar daca ar fi permis, ar protesta tot soiul de organizatii de genul celei amintite mai sus – care, fie vorba intre noi, nu prea inteleg cu ce se ocupa) sau printr-o solutie extrem de costisitoare (buget de austeritate, suntem saraci, mioritici etcetera – aceleasi fraze standard -, deci imposibil de aplicat).

Prin urmare, in lipsa de bani si avand o legislatie in domeniu impotriva-i, “inginerul” nu putea face minuni...

In orice caz, ceva trebuie facut cu aceste animale (ma refer la caini, pisicile deocamdata nu sar la gatul oamenilor :)).

Marius Bojor spunea...

Inca de la inceputul mandatului domniei sale, Gheorghe Nichita s-a legat de directorii din Primarie inclusiv pentru lucruri care intrau in responsabilitatea sa. Mai apoi a lasat-o mai moale si cu sanctiunile. Salubris este - in afara de problema cainilor - una dintre cele mai profitabile regii si una dintre cele mai bine vazute regii de catre ieseni si cred ca va fi ultima regie privatizata, de aceea dl. director Apostol nu va fi schimbat din functie. Asa cum spuneam si in mesajul de pe blog, daca problema cainilor nu este gandita ca o problema de importanta strategica a Iasului, riscam sa nu scapam de caini si - in plus - sa fie dati toti oamenii afara de la Salubris.

Anonim spunea...

nu stiu daca-i interzis prin lege sa fie eutanasiati. oricum ar trebuii sa-i castreze, din banii celui care ii 'adopta', altfel la gazat. nu ca nu-mi plac cainii, nu m-a muscat unu niciodata, dar ma gandesc cand o sa am un drac de copchil care o sa fie muscat din cauza ca a tras cu cornete in cainele din fata blocului

Eutanasiati Maidanezii spunea...

Articol din 2008 !! Din 2008 si pana acum maidanezii au ucis oameni dar acum gata sa terminat si vinovatii trebuie sa platesca . Legea pe 2013 este adoptata si votata si in bucuresti maidanezii sunt eutanasiati dar in restul tarii treaba se misca mai incet dar era maidanezilor apune incet dar sigur . Cei muscati de maidanezi dati primariile in judecata si cereti daune morale www.maidaneziii.wordpress.com