luni, 19 ianuarie 2009

De maine... atentie unde sunati


In luna noiembrie 2008 a aparut "Legea nr. 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii"... printre articolele ei se spune:

"Art. 3. - (1) Furnizorii de retele publice de comunicatii si furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului au obligatia de a asigura, pe cheltuiala proprie, crearea si administrarea unei baze de date in format electronic, in vederea retinerii urmatoarelor categorii de date, in masura in care sunt generate sau prelucrate de acestia:
a) date necesare pentru urmarirea si identificarea sursei unei comunicari;
b) date necesare pentru identificarea destinatiei unei comunicari;
c) date necesare pentru a determina data, ora si durata comunicarii;
d) date necesare pentru identificarea tipului de comunicare;
e) date necesare pentru identificarea echipamentului de comunicatie al utilizatorului sau a dispozitivelor ce servesc utilizatorului drept echipament;
f) date necesare pentru identificarea locatiei echipamentului de comunicatii mobile.
(2) Datele se retin timp de 6 luni de la momentul efectuarii comunicarii."

si chiar:

"Art. 9. - Datele necesare pentru identificarea locatiei echipamentului de comunicatii mobile cuprind:
a) identificatorul celulei la inceputul comunicarii;
b) datele care permit stabilirea localizarii geografice a celulelor, prin referire la identificatorul acestora, pe durata in care datele comunicarii sunt retinute"

Legea se refera si la comunicatiile prin Internet, desigur.

Un alt articol interesant este acesta:

"Art. 20. - In scopul prevenirii si contracararii amenintarilor la adresa securitatii nationale, organele de stat cu atributii in acest domeniu pot avea acces, in conditiile stabilite prin actele normative ce reglementeaza activitatea de realizare a securitatii nationale, la datele retinute de furnizorii de servicii si retele publice de comunicatii electronice."

Cat de putin mai este pana la stocarea convorbirilor si a e-mail-urilor?

2 comentarii:

Paul Padurariu spunea...

As fi asteptat la ceva mai mult de la tine, sa ne explici mai pe larg ce e cu aceasta lege, poate unii nu stiu. A fost o lege impusa de Bruxelles. Nu?

Marius Bojor spunea...

dunno... ceea ce stiu este ca va fi pe banii nostri:)

http://www.gardianul.ro/Clientii-firmelor-de-telefonie-vor-suporta-costurile-pentru-stocarea-convorbirilor-lor-s128517.html