joi, 10 decembrie 2009

China in cifre


Un reportaj interesant prezentat la Al-Jazeera in 10 noiembrie 2009, care ne povesteste despre cresterea PIB a Chinei in 2009, asteptata sa fie intre 8,4 si 8%, intr-un an in care, din cauza scaderii cererii la export a produselor chinezesti, guvernul chinez a cheltuit 585 de miliarde de dolari americani pentru pachete de stimuli financiari (care sa duca inclusiv la cresterea consumului populatiei), fapt ce a determinat, printre altele, si o reducere de 17% in preturile electrocasnicelor ”albe” (TV, frigidere, etc.), pentru infrastructura publica (drumuri, etc.) au cheltuit 220 de miliarde de dolari, din care 200 de miliarde pentru infrastructura feroviara nationala.

Ca exemplu de cheltuieli ai banilor guvernului chinez in investitii, este orasul Ordos, care a fost construit din bani publici si sta gol. Un oras pregatit sa adaposteasca pana la 1 milion de oameni, care arata ca oricare oras din occident, si care acum este locuit doar de muncitorii care l-au ridicat.

La prima vedere, guvernantii comunisti se pricep mai bine la economie decat cei de dreapta.

In rest, minune... Vreau sa traiesc in China, se poate?

4 comentarii:

alina gorghiu spunea...

Ehe, daca traiai in China nu vedeai tu acum buletine renumarate... :)))

Marius Bojor spunea...

Nici la noi nu cred ca vor schimba mare lucru. La fel ca in China:)

Razvan spunea...

Depinde unde: in Macao sau Hong Kong e relativ usor sa obtii rezidenta (astea sint Special Administrative Regions, sau SAR, unde cetatenii chinezi intra mai greu decit strainii).

In mainland China, vezi aici.

Marius Bojor spunea...

Razvan, sa imi spui unde sa ma duc pentru rezidenta in China:)