vineri, 29 ianuarie 2010

Spiritul malefic al incalzirii centralizate

Un cetatean din Piatra Neamt si-a instalat ieri o centrala termica de apartament, nevoit fiind probabil de gerurile de saptamana asta.

Bucuros ca a reusit sa se debranseze de la CET si vrand sa scape de plata incalzirii spatiilor comune, conform regulamentului aprobat de Consiliul Local (similar probabil cu cel de la Iasi, dar putin mai concis) si pregatit sa scape si de tevile de incalzire centralizata care ii trec prin casa, si-a luat flex-ul, l-a bagat in priza si a inceput sa se uite in jur.

A tzintit o teava in coltul bucatariei, s-a dus hotarat inspre ea si a inceput sa taie, injurand si zambind in acelasi timp. Scanteile sareau pe peretele nefinisat si ii luminau ochelarii de protectie de plastic si privirea concentrata. Mergea mai repede decat si-a inchipuit, cand parca a simtit miros de gaz. Nu a apucat sa opreasca flexul, ca l-a lovit un autobuz in cosul pieptului, trantind-ul de peretele opus si mai apoi de podea. Printr-o decuplare a simturilor, nu-l durea nimic; privea tavanul printre gene intr-o senzatie de imponderabilitate care l-a dus si l-a adus inapoi cu sunetul sirenelor ambulantei. Scapase de aceasta data.

Regulamentul CET s-a razbunat cu raniti pentru ca nu este ascultat, nu a fost urmat, de parca CET-ul ar fi un spirit rau al orasului, care vrea sa stai in frig impreuna cu el si nu te lasa sa pleci la mai bine.

Cu un sistem cu vene si artere de apa rece si calda, cu un suflet de abur, cu discipoli si inamici, cu reguli care trebuiesc urmate, incalzirea centralizata isi cere victimele, ca orice cult care trebuie mentinut pentru ca asa este traditia din mosi-stramosi si este pastrat de frica razbunarii spiritului lui... Amin!

2 comentarii:

Marius Pârciu spunea...

fain: si poza, si textul.

Marius Bojor spunea...

Multumesc mult. Oameni buni, dl. Marius este jurnalist!:)