duminică, 3 ianuarie 2010

Privighetoare...

Privighetoarea este o pasare care are o simbolistica atat literara cat si poetica. Privighetoarea canta despre iubire, dar este si un simbol al legaturii dintre iubire si moarte. In "Romeo si Julieta", cantecul privighetorii semnifica faptul ca iubitii vor ramane impreuna, dar ca amandoi sunt in pericol de moarte. Privighetoarea in literatura si poezie poate reprezenta melancolia si bucuria, iubirea si pierderea, viata si moartea.

Pentru ca ea canta toata noaptea, privighetoarea era odata considerata a trai in afara nevoii de somn. O legenda despre originea acestei pasari ne spune despre o pastoare nehotarata care tot amana data nuntii ei. Logodnicul ei, dus inspre zapacire si privat de somn din cauza inconsistentei ei, se transforma in mod magic intr-o privighetoare si o blesteama cu aceeasi insomnie cauzata lui de amanarile ei.

De altfel, este evident ca numele din romana a acestei pasari vine de la "a priveghea" - cea care privegheaza... privighetoarea...:)

Je suis déshéritée
Sunt disperata

Je suis déshéritée,
Sunt disperata,
Puisque j’ai perdu mon ami.
Pentru ca mi-am pierdut prietenul
Seullet' il m’a laissée,
Singura m-a lasat,
Pleine de pleurs et de souci.
Plina de lacrimi si de griji.
Rossignol du bois joli,
Privighetoare din padurea frumoasa,
Sans point faire demeurée,
Du-te de indata,
Va t‘en dire à mon ami
Du-te sa-i spui prietenului meu
Que pour lui suis tourmentée.
Ca pentru el sufar.

Pierre Cadéac (1538-1556)

Sursa: www.octarium.org

P.S.
Linistea noptii, nimeni pe strada, sunetul picaturilor cazand de pe crengi pe pamant dar mai ales ecoul cantecului privighetorilor... suprarealiste. Ca in ziua de dupa.

Niciun comentariu: